Când va avea loc o nouă acțiune de dezinsecție în municipiu
Primăria Municipiului Arad anunță că va derula, prin operatorul economic contractat în acest scop, o nouă acțiune de dezinsecție pe domeniul public și privat al municipiului Arad.
Se continuă acțiunile de dezinsecție din acest an în municipiul Arad, și anume: tratament chimic terestru/spațial împotriva țânțarilor adulți, și tratament împotriva căpușelor, intervalul de aplicare fiind cuprins între 5 și 14 august 2024. Având însă în vedere condițiile meteorologice din această perioadă, autoritățile anunță că tratamentele vor fi aplicate în intervalul 7 - 9 august 2024, după cum urmează:
1. Tratamentul terestru (spațial) împotriva țânțarilor adulți se va desfășura numai pe timp de noapte, în interval orar 21:45- 04:30, miercuri/joi -07/08 august 2024 și joi/vineri -08/09 august 2024, în zonele cu vegetație: spațiile deschise din domeniul public și privat al municipiului (parcuri, spații verzi, maluri de lac și altele asemenea, prin termonebulizare); spațiile deschise ale persoanelor fizice și juridice, de pe toate aliniamentele stradale, adiacent acestor spații, cu utilaje adecvate, prin pulverizare în sistem ULV -cu echipamente de mare capacitate, generatoare de ceață rece (Elite.34s -300) /atomizare manuală.
2. În același interval de timp (în cursul zilei de joi - 08 august 2024), tratamentele de dezinsecție din această etapă vor include și un tratament împotriva căpușelor (vectori de boli bacteriene, virale sau parazitare), tratament ce se va aplica în zonele verzi cu vegetație densă din parcuri, spații publice și de agrement, dar și locații reclamate ca fiind posibile focare aflate pe domeniul public și privat al Municipiului Arad.
„Operatorul specializat și autorizat pentru efectuarea acestor lucrări este societatea DD Chim S.R.L., prin contractul subsecvent încheiat privind Serviciul de salubrizare – activităţi de dezinsecție, dezinfecţie, deratizare în municipiul Arad. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat și autorizat în conformitate cu legislația în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecție corespunzător.
Produsele biocide folosite sunt Cymina® Ultra, în activitatea de dezinsecţie terestră pentru combaterea ţânţarilor adulţi, având substanţă activă cipermethrin. Pentru tratamentul împotriva căpușelor: Deltatim® Plus, având substanţă activă deltamethrin 2,5%. Toate substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii.
Rugăm cetăţenii să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor (cât timp au în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoase emise intermitent) în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor adulți pentru a evita eventualele incidente neplăcute.
Crescătorii de albine sunt rugaţi ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire; în caz contrar Primăria Municipiului Arad şi S.C. DD Chim S.R.L. sunt absolvite de orice responsabilitate.
În cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile, data/durata prevăzută se va decala/prelungi.
Tratamentele de dezinsecție se desfăşoară în conformitate cu următoarele prevederi legale: Legea nr.101/2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor (republicată), Ordinul nr.119/2014 pentru aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare a Municipiului Arad aprobat prin HCL Nr. 297/2015 şi modificat prin HCL Nr.128/12.03.2019.
Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie, acţiunile de dezinsecție trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi privat, spaţii deschise ale persoanelor fizice şi juridice la nivelul localităţii, pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, motiv pentru care se recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Arad, să efectueze tratamente de dezinsecție în spaţiile deschise pe malurile apelor, în depozitele de anvelope uzate, subsolurile de la blocuri etc, în perioada de desfăşurare a acţiunilor de dezinsecție efectuate pe domeniul public şi privat”, transmit reprezentanții Primăriei.