Camera de Conturi Arad: excedente bugetare de peste 164 milioane de lei, în județ
Ministerul de Finanțe, condus de Orlando Teodorovici, pesedistul cu aspirații de președinte, se interesa, luna trecută, de excedentul bugetar al municipiului Arad. Probabil pesediștii se gândesc că Aradul are prea mulți bani pentru propriile nevoi.
Problema este că în județ, primăriile au de regulă execedente bugetare, conform Curții de Conturi, deci Aradul nu reprezintă o excepție și nu acesta ar trebui să fie motivul pentru care municipiul este penalizat atunci când vine vorba despre alocările de bani guvernamentali.
Potrivit raportului privind finanțele publice pe 2017, întocmit de Camera de Conturi Arad în urma verificărilor făcute anul trecut și dat publicității anul acesta, rezultă că excedentele bugetare în cazul bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiului și județului au totalizat 162.787.000 lei, iar în cazul instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii, 1.226.000 lei.
Dacă ar fi să aplicăm principiul pesediștilor, care iau de la cei ce au și dau la cei ce n-au, toți cei care au rămas cu bani în buget de pe un an pe altul, trebuie penalizați la sânge, astfel încât entitățile verificate anul trecut de Curtea de Conturi și „prinse” cu excedent, ar cam avea motive să stea cu frica-n sân...
Dependenți de bugetul de stat
Dar haideți, în cele ce urmează, să aruncăm o privire și asupra unor indicatori care scot la iveală câteva careacteristici ale bugetului general centralizat în anul de referință. „Volumul veniturilor bugetului general centralizat în anul 2017 s-a cifrat la suma de 1.388.856.000 lei, reprezentând 98% din nivelul prevederilor inițiale și 87% din valoarea prevederilor definitive. Examinarea structurii veniturilor bugetare realizate în anul 2017, evidențiază că veniturile din impozite, taxe, contribuții, alte vărsăminte și alte venituri dețin o pondere de 24% din totalul veniturilor realizate, în timp ce veniturile sub formă de cote defalcate din impozitul pe venit în procent de 32% și cele cu titlu de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în procent de 35%, au împreună o pondere principală în totalul resurselor publice ale bugetului general centralizat al județului Arad de 67%”, se arată în raportul Camerei de Conturi Arad.
Cu privire la celelalte două categorii de venituri ale bugetului general centralizat, respectiv subvenții primite de la alte nivele ale administrației, precum și sumele primite de la U.E./alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări, trebuie remarcat că ponderea lor, de 8 % și, respectiv 1% în totalul resurselor publice ale județului Arad este mult mai redusă comparativ cu celelalte categorii de venituri publice. „Din analiza indicatorilor veniturilor bugetare, se desprind următoarele concluzii: cele mai semnificative categorii de venituri bugetare sunt reprezentate de sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată în valoare de 493.757.000 lei, cotele defalcate din impozitul pe venit în sumă de 447.591.000 lei; gradul de dependență a bugetului centralizat al județului Arad, față de bugetul central al statului este semnificativ; gradul de colectare a impozitelor şi taxelor locale, în procent de 87%, este ușor peste nivelul execuției bugetare din anul precedent; nivele de colectare mai reduse comparativ cu cel al impozitelor și taxelor locale se înregistrează la subvențiile primite de la alte nivele ale administrațiilor publice în procent de 51%, precum și în cazul sumelor primite de la U.E./alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări, în proporție de 1%”, se mai arată în raportul Camerei de Conturi.
Foto cu rol ilustrativ: economica.net