După ei, potopul: Guvernul a decis să evacueze Palatul Copiilor, nemaivând bani pentru chirie / UPDATE: Conducerea instituției cere sprijinul comunității pentru a face rost de banii necesari
Încă din luna februarie, ARQ a tras un semnal de alarmă cu privire la situația în care a ajuns Palatul Copiilor, în condițiile în care Ministerul Educației a ajuns în situația să nu mai aibă bani pentru plata chiriei. Asta, cu toate că, având în vedere zona centrală în care este situat și spațiul pe care îl ocupă, era vorba despre o sumă MODICĂ, de doar 10.300 de lei pe lună.
Update 1 Conducerea instituției cere sprijinul comunității pentru a face rost de banii necesari
Văzând că nu mai au nicio speranță de la Ministerul Educației, conducerea Palatului Copiilor a făcut, ieri seara, un ape către comunitatea arădeană, în vederea găsirii unor resurse financiare care să permită păstrarea actualului sediu cel puțin în acest an școlar.
„Inspectoratul Școlar Județean Arad a trimis Palatului Copiilor Arad o înștiințare scrisă în data de 23.09.2019, prin intermediul căreia instituția a fost anunțată că Ministerul Educației Naționale nu va mai suporta cheltuielile cu plata chiriei începând din acest an școlar. De asemenea, s-a solicitat găsirea unui spațiu pentru care să nu se plătească chirie. În data de 26.09.2019, ISJ Arad a mai trimis o înștiințare prin care am fost somați ca în cel mult 7 zile să comunicăm spațiile identificate.
În urma acestor solicitări, instituția a înaintat adrese către Primărie și alte instituții școlare pentru găsirea unor soluții de relocare.
Până în acest moment am primit o înștințare de la Primăria Arad, prin care suntem anunțați, că potivit legii, nefiind bugetari subordonați Primăriei, aceasta nu poate aloca fonduri pentru plata chiriei și nici nu dispune de un singur spațiu generos în care ne poate găzdui.
Conducerea Palatului Copiilor a identificat un spațiu disponibil la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului. Aici ni se pun la dispoziție (fără obligații de plată cu excepția utilităților) 28 de săli de aproximativ 35 metri pătrați, plus cancelarie și grupuri sanitare fete/băieti la etajele I și II ale internatului. Sălile existente necesită investiții minime (igienizare și un strat de lavabil), ele fiind adaptate activităților școlare. Însă mărimea sălilor nu permite desfășurarea activităților la acele cercuri, care prin natura lor necesită un spațiu mai generos (disciplinele sportive și cercurile de dans).
De asemenea, au mai fost identificate spații libere la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad, respectiv 6 săli de aproximativ 45 m pătrați.
Palatul Copiilor Arad a primit o ofertă de găzduire și din partea conducerii Galleriei Mall Arad, prin care aceștia se arată dispuși să ne ofere spațiul necesar pentru aproape toate activitățile fără a percepe chirie, urmând ca ISJ să acopere plata utilităților. În acest moment spațiul respectiv nu este amenajat pentru a desfășura activități cu copiii, fiind unul comercial, conceput ca atare.
Date fiind împrejurările, Palatul Copiilor Arad solicită sprijin comunității locale pentru găsirea unor soluții de plată în vederea păstrării locației actuale, cel puțin în acest an școlar, aceasta fiind cea mai bună soluție pentru cei peste 2000 de copii care se înscriu anual la activități.
Colectivul Palatul Copiilor Arad își cere scuze public părinților și copiilor pentru situația creată, asigurându-i că va lua o decizie care să pună pe primul loc siguranța copiilor și buna defășurare a orelor de curs!”, se arată într-un comunicat de presă postat, ieri seara, pe site-ul revistei Menestrel,http://www.menestrel.ro.
Scriam acum șapte luni că Ministerul Educației nu a mai alocat bani de chirie de peste un an și că exista riscul ca toată activitatea să fie relocată la periferia municipiului, la Galleria Mall, într-o zonă în care mijloacele de transport în comun nu sunt foarte ușor de găsit. Profesorii și instructorii nemulțumiți care ne-au contactat pentru a-și spune păsul afirmau: „Avem 30 de cercuri și aproximativ 3.000 de copii și foarte multă aparatură de mutat. Deși proprietarul clădirii în care ne desfășurăm acum activitatea a dat dovadă de înțelegere față de noi și percepe o chirie modică în comparație cu chiriile din zona centrală a Aradului, Ministerul Educației nu a alocat bani de chirie de peste un an. În aceste condiții, există varianta să ne mutăm la Galleria Mall. Este o zonă improprie din punct de vedere al transportului.”
Noul Palat al Copiilor trebuia să fie gata anul acesta
Dacă mai marii Ministerului Educației s-ar fi ținut de promisiuni și mai ales de treabă, anul acesta ar fi trebuit să fie gata noul sediu al Palatului Copiilor, aflat într-o zonă centrală a municipiului, lângă sediul Inspectoratului Școlar, investiție pentru care, culmea, s-au găsit mult mai ușor fonduri.
Dacă în februarie mai exista o brumă de speranță în ciuda faptului că Ministerul Educației căpătase deja prostul obicei de a nu mai plăti chiriile, conducerea pesedistă preferând să dea banii pe salarii și pe utilități, acum situația s-a schimbat, responsabilii Palatului fiind înștiințați că au la dispoziție câteva zile să își găsească un nou sediu, gospodarii din fruntea Ministerului Educației susținând că suma de 10.300 de lei pe lună va fi mult mai bine folosită dacă va fi cheltuită pentru lucrările de la noul sediu. Stăm să ne întrebăm în cât timp va fi gata această clădire, dacă 10.300 de lei reprezintă o sumă așa de importantă pentru minister. Nu de alta, dar la începutul anului mai era de investit acolo vreo... 2,5 milioane de euro.
În plus, mai aflăm că Ministerul Educației nu a mai plătit chiria din luna mai. Cum actualul sediu va fi evacuat, conducerea Palatului este nevoită să caute alternative, astfel încât varianta Galleria a revenit din nou în discuție, alături de Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului.
„Rezultatul faptului că PSD a numit politruci în funcții administrative”
O soluție ar fi putut să vină din partea Primăriei, însă potrivit reprezentanților instituției, nu există nicio bază legală pentru a putea investi, în condițiile în care Guvernul a refuzat să transfere Palatul Copiilor către autoritățile locale. Edilii arădeni susțin că Primăria Municipiului Arad a solicitat, de doi ani, transferul Palatului în subordinea sa, pentru a putea interveni și sprijini desfășurarea activității acestei instituții, însă din păcate, Guvernul României nu a răspuns pozitiv acestei solicitări, fapt care împiedică Primăria să intervină pentru plata chiriei și continuarea activității cercurilor pentru copii, în această locație. De asemenea, au ținut să precizeze că imobilul în discuție a fost retrocedat, iar în actualele condiții, municipalitatea nu poate achita sumele aferente. „Vedem din nou, din păcate, rezultatul faptului că PSD a numit în funcții administrative politruci, așa cum putem constata și la nivelul Inspectoratului Școlar, iar acest lucru duce inevitabil la situații precum cea de acum, când Guvernul trage din umeri, iar activitatea copiilor e sub semnul întrebării, deoarece Palatul Copiilor nu a fost transferat Primăriei”, a declarat primarul Călin Bibarț.