Bilanțul DEZASTRULUI din Arad: două spitale, zeci de locuințe și gospodării inundate, copaci și stâlpi rupți de vijelii
Pompierii intervin în mai multe localități din județ, luni, în urma furtunilor înregistrate. Spitalul Județean și Spitalul Municipal, dar și zeci de locuințe și gospodării, au fost inundate, iar ploile nu se opresc.
Conform informațiilor centralizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), în municipiu s-a intervenit deja pentru evacuarea apei din 28 de locuinţe, zece demisoluri şi subsoluri și de pe mai multe străzi, iar acțiunile continuă.
Canalul Mureșel s-a revărsat și a inundat câteva străzi, astfel că a fost supraînălțat digul pe o porțiune fiind folosiți 500 de saci cu nisip, operațiune la care au participat și localnici.
În oraș au fost rupți de vijelie mai mulți copaci, care au căzut peste liniile de curent, astfel că au fost înregistrate căderi de tensiune, care au fost remediate pe parcursul nopții.
Zeci de curți și grădini au fost inundate în cartierele Bujac, Grădiște și Aradul Nou, iar ISU avertizează că ploi abundente vor cădea și luni.
Apă în spitale
O situație deosebită a fost înregistrată la Spitalul Clinic Județean de Urgență, unde a fost inundată Unitatea de Primire Urgențe. Pe parcursul nopții, pompierii au intervenit alături de medici și pacienți pentru a scoate apa, iar mai multe încăperi au fost evacuate.
”Au fost evacuate camerele de resuscitare și urgențe pentru adulți, iar cazurile au fost deviate spre urgențe pediatrie. Lucrăm într-un spațiu mai restrâns, astfel că timpul de așteptare a crescut de la 60 la 120 de minute, situație care va dura cel puțin două săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Ciprian Pribac.
Conform sursei citate, inundațiile s-au produs din cauza unor infiltrații prin acoperișul Secției UPU.
De asemenea, la Spitalul Municipal au fost inundate cabinete din subsoluri, pentru că țevile de canalizare ale imobilului sunt sub nivelul canalizării orașului.
Probleme și în județ
În orașul Pâncota a cedat digul canalului care traversează localitatea, fiind inundate peste 100 de gospodării. S-a acţionat toată noaptea pentru astuparea breşei, acțiune la care au participat 40 pompierii și zeci de localnici. Operaţiunile de intervenţie continuă luni, pentru evacuarea apelor.
Și în orașul Chişineu Criș au fost inundate locuințe și zeci de gospodării, oamenii solicitând ajutorul autorităților.
În localitatea Nădab, canalul Dohangia a ieșit din matcă şi a inundat aproximativ 30 de gospodării.
CITEȘTE ȘI: Urgențele Spitalului Județean, modernizate cu peste 3.000.000 de lei, intră în reparații după inundații