Avertizarea meteo, actualizată: cod GALBEN de fenomene PERICULOASE - unde lovesc puternic furtunile cu gheață
Administrația Națională de Meteorologie a emis noi mesaje de informare meteo. Potrivit ANM, vremea intră într-un proces de răcire accentuată.
INFORMARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 27 august, ora 10:00 – 29 august, ora 23:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate
Zone afectate: conform textului
Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină. Astfel de fenomene se vor semnala vineri (27 august) îndeosebi în sud-estul, centrul și nord-estul țării, precum și în zona de munte. Sâmbătă (28 august) instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice, unde fenomenele asociate vor fi mai puțin intense și se vor semnala pe arii restrânse, iar duminică (29 august) fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor produce cu precădere în centrul, nordul și nord-estul teritoriului.
În intervalul menționat, cantităţile de apă vor depăși, pe perioade scurte sau prin acumulare, 20...50 l/mp.
În vestul și nord-vestul țării, în aceste zile, vremea se va menține răcoroasă, chiar rece pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 18...20 de grade. În restul teritoriului va fi normală termic, chiar ușor mai caldă în sud-est.
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi abundente
Interval de valabilitate: 28 august, ora 15:00 – 29 august, ora 23:00
Zone afectate: conform textului și hărții
În intervalul menționat, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină în Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Moldova. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25...55 l/mp, îndeosebi în zonele de deal și de munte.
Sursa: realitatea.net