Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul va avea programe de studii organizate în parteneriat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Universitatea „Babeș-Bolyai” (FOTO)

Sala Ferdinad a Palatului Administrativ a fost neîncăpătoare astăzi, fiind gazda unui eveniment academic important pentru Arad. Asta, în condiţiile în care rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, și rectorul Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj, prof. univ. dr. Daniel David au semnat un protocol de colaborare. La eveniment au fost prezenţi rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti, prof. univ. dr. Adrian-Liviu Ivan, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului, europarlamentarul Gheorghe Falcă, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, primarul Călin Bibarţ, deputaţii Glad Varga şi Sergiu Bîlcea, subprefectul Doru Sinaci, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, Gheorghe Seculici, inspectorul școlar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Marius Göndör, cadre didactice, studenți şi on-line, de la Bucureşti, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Aradul va avea programe de studii organizate în parteneriat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Universitatea „Babeș-Bolyai” (FOTO)
Comentează 1

Este un moment deosebit de onorant pentru Universiatea de Vest «Vasile Goldiş» din Arad, pe care o reprezint astăzi în faţa dumneavoastră, de a avea invitată Universitatea Babeș-Bolyai şi de a semna acest protocol de colaborare, care sperăm să fie deschizător de drumuri şi un deziderat de care cu siguranţă tatăl meu (n.r. prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator al UVVG) ar fi fost foarte mândru astăzi. Indiferent de păreri adeverse, de critici şi de suport, Aradul nu poate avansa în rândul oraşelor de prim rang din România, fără a fi un centru universitar puternic. Ne bucurăm astăzi că, pe de o parte, învăţământul privat nu reprezintă o alternativă, ci este o componentă a sistemului de învăţământ românesc. Aduc un cuvânt de mulţumire, tuturor membrilor fondatori, autorităţilor locale, a căror sprijin l-am simţit în mod constant, şi un cuvânt de mulţumire comunităţii academice a Universităţii «Babeș-Bolyai», reprezentată astăzi de domnul rector Daniel David, pentru că a răspuns pozitiv invitaţiei de a se alătura demersului nostru de consolidare a Aradului, ca centru universitar pe plan regional şi european”, a spus prof. univ. dr. Coralia Cotoraci.

Cu ce vine UBB la Arad

În continuare, prof. univ. dr. Daniel David a vorbit despre colaborarea cu Aradul, susţinând că după semnarea protocolului, reprezentanţii celor două universităţi se vor pune la masă şi vor vedea ce paşi vor face în viitor. „După ce vom avea acest cadru general, vom avea nişte discuţii foarte specifice, cu autorităţile locale, cu comunitatea, să vedem ce putem face. Evident că nu gândim complet orb. Noi ştim că nişte avantaje extraordinare, noi avem o expertiză şi experienţă puternică în programe în limba germană, care nu există în acest moment, nu doar în Arad, nici în zonă, pentru a ajuta la internaţionalizarea a ceea ce se întâmplă în oraş. Avem experienţă şi în zona limbii maghiare. Avem alte programe  care nu există nici la universităţile din Arad, nici în zonă. Să ştiţi că nu gândim doar programele clasice, licenţă, master şi aşa mai departe.  Dacă va fi cazul vom face şi astfel de programe. Eu cred foarte mult în cursuri post-universitare, care satisfac în termen scurt, trei-şase-nouă luni nevoile autorităţilor locale de competenţe în anumite zone”, susţine rectorul UBB.

AVE merge mai departe

Primarul Călin Bibarţ a vorbit despre importanţa parteneriatului dintre cele două universităţi, subliniind că Alianţa Vestului, lansată în 2018 de primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, Gheorghe Falcă, Emil Boc, Ilie Bolojan şi Nicolae Robu merge mai departe şi în ceea ce priveşte învăţământul superior.

„Primăria Arad a fost fondator al Universităţii de Vest «Vasile Goldiş», Primăria Arad a fost, este şi va fi partener loial al universităţii şi al învăţământului arădean. Ca primar, ca arădean, aşa cum spunea şi domnul rector David, doresc ca tinerii să rămână, să nu plece. Aşa cum spunea şi domnul Boc, e mult mai uşor să convingi pe cineva să rămână aici, învăţând aici, decât după ce-a plecat să vină înapoi. Cu siguranţă o colaborare între tradiţia Universităţii Babeş-Bolyai şi tinereţea şi dinamismul Universităţii «Vasile Goldiş» nu poate să fie decât să fie benefică pentru învăţământul românesc, pentra România şi implicit şi pentru noi, cei de la Arad şi pentru cei de la Cluj. Mă opresc subliniind un singur lucru, s-a vorbit de Timişora, s-a vorbit de Oradea. Sunt prezenţi aici Clujul şi Arad, prin urmare Alianţa Vestului merge înainte şi pe acest domeniu”, a afirmat Călin Bibarţ.

Tot despre Alianţa Vestului a vorbit şi europarlamentarul GheorghE Falcă, fostul primar al Aradului. „În anul 2018 când a luat naștere Alianța Vestului, pe lângă proiectele administrative în valoare de 1 miliard de euro derluate la acea vreme, am dorit să creăm o punte între mediile academice, deoarece educația este prioritară pentru dezvoltarea unei comunități. Îi mulțumesc colegului meu Emil Boc, pentru buna colaborare pe care am avut-o în toți acești ani, alături de care am reușit să producem o schimbare. Le doresc mult succes cadrelor universitare, cât și studenților!”, a punctat Falcă.

„Două dintre cele mai puternice universităţi”

La rândul său, președintele Consiliului Județean Arad, prezent la eveniment, a transmis următorul mesaj: „Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad și Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj sunt două dintre cele mai puternice universități, la nivel privat și public, nu doar din România, ci din Euroregiunea noastră. Aradul și Clujul au șansa să beneficieze de contribuția acestora la dezvoltarea economiei, culturii, vieții economice și sociale. Aradul și Clujul sunt astăzi două dintre cele mai puternice județe din România și datorită universităților lor, care au devenit atractive pentru studenți din întreaga țară și din străinătate. Din perspectiva Consiliului Județean Arad, semnarea acestui protocol de colaborare echivalează cu excelența în educație și cercetare. Vorbim despre un document care continuă și dezvoltă accesul tinerilor la performanță academică,  bazată pe muncă, implicare, participare la viaţa comunității.

Le mulțumesc celor doi rectori, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci și prof. univ. dr. Daniel David, pentru această colaborare care va dezvolta noi repere în domeniul cercetării științifice, un sector important, dar încă subapreciat, care trebuie sprijinit și pus mai mult în valoare. Pentru Arad, la nivel administrativ și universitar, colaborarea cu Clujul este o șansă. Este întotdeauna o oportunitate să înveți de la cei mai buni și să fii acceptat alături de ei, iar pentru noi Clujul este un reper și academic, și administrativ”.

O reparaţie istorică

În ceea ce-l priveşte, dr. Doru Sinaci, subprefectul Aradului, a ţinut să menţioneze că prin această colaborare dintre cele două universităţi, Aradului i se face dreptate. „Este o premieră istorică, dar şi o reparaţie istorică. În 1940, Universitatea Babeş-Bolyai, universitatea românească, a dorit să vină la Arad. Liderii de atunci ai Aradului fie s-au codit, fie n-au fost suficient de promţi şi universitatea s-a dus către Sibiu, care a rămas şi astăzi cu o şcoală juridică-administrativă. S-au dus şi către Făget, spre Timişoara, dar mai puţin la Arad. Iată de ce, momentul acesta este o reparaţie extraordinară”, a concluzionat Doru Sinaci.

 Foto: Lucian Ciobanu

Galerie foto (16)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite