Aradul - din nou pe harta traficului de transfugi; ce au descoperit astăzi procurorii DIICOT
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara au efectuat un număr de 16 percheziții domiciliare, pe raza județelor Timiș, Arad, Hunedoara și Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.
În cauză s-a reținut faptul că, gruparea infracțională a desfășurat activități în scopul racolării, călăuzirii, transportării, transferării și adăpostirii migranților, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României cu Serbia și Ungaria(15 transporturi).
În fapt, din probatoriul administrat a rezultat că, începând cu luna februarie 2020, grupul infracțional organizat a racolat migranți, respectiv cetățeni care doresc să părăsească țările de origine, pe care i-a transportat ilegal prin România către state din nord - vestul Europei.
Membrii grupării care acționau pe teritoriul României fac parte dintr-o grupare infracțională internațională organizată pe teritoriul mai multor țări aflate pe traseul migraționist, respectiv Siria - Irak - Turcia - Bulgaria - Serbia - România - Ungaria - state din spaţiul Schengen (Austria, Germania).
„Grupul infracțional a racolat migranți din țările de origine (Irak, Siria, Turcia etc.) și i-a trecut ilegal frontiera de stat a Serbiei cu România.
În România, migranții au fost preluați din apropierea graniței și transportați cu ajutorul unor autocamioane sau alte autovehicule până la granița cu Ungaria, unde fie treceau fraudulos frontiera de stat pe jos, fiind așteptați pe teritoriul Ungariei de către membrii grupării, fie ar fi fost trecuți frontiera de stat în autocamioane.
Ulterior, aceștia au fost preluați din apropierea frontierei cu Ungaria și transportați până în tările de destinație - Austria, Germania, etc.
Migranții sau familiile acestora, aflate deja în țări din vestul Europei, au plătit membrilor grupării sume cuprinse între 1.500 și 5.000 de euro pentru fiecare persoană.
În cursul zilei de astăzi, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui număr de 3 suspecți, în timp ce transportau migranți pe raza județului Mehedinți.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul ITPF Timișoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.