Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

APRECIERI UNANIME ŞI BINEMERITATE PENTRU FILIALA ARĂDEANĂ A A.N.C.M.R.R.

APRECIERI UNANIME ŞI BINEMERITATE PENTRU FILIALA ARĂDEANĂ A A.N.C.M.R.R.
Comentează 3

Miercuri, 11 mai 2016, la Cercul Militar Arad a avut loc adunarea generală anuală a Filialei Judeţene „Ziridava” Arad a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Al. I. Cuza” Bucureşti.
Din partea conducerii centrale a participat o delegaţie formată din gl(r) prof.univ.dr. Mihai Iliescu-preşedintele A.N.C.M.R.R., gl.mr.ing.(r) Vasile Domnu-vicepreşedinte şi coordonator al Domeniului Militar, gl.bg.(r) Gheorghe Gârlea-şef domeniu Respectarea Statutului, col.(r) Traian Negoiţă-şef serviciu Secretariat, col.(r) Nicolae Belgiu-şef departament Resurse Umane, col.ing.(r) Costache Cristea-consilier departament Calitatea Vieţii. De asemenea, au onorat invitaţia preşedinţii filialelor A.N.C.M.R.R. din Bihor-gl.bg.(r) Vasile Creţ, Caraş-Severin-gl.bg.(r) Vasile Cocoşilă, Hunedoara-col.(r) Dănilă Moldovan, Sibiu-col.(r) Ioan Părean şi Timiş-gl.bg.(r) Predonescu Nicolae.
Ca semn de apreciere şi de respect pentru rezerva armatei trăitoare în comunitatea locală arădeană, din partea autorităţilor locale au participat primarul Aradului, ing. Gheorghe Falcă, reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, cultelor religioase, mediului educaţional, presei şi ai altor instituţii publice locale.
Armata activă a fost reprezentată de lt.col. Marcel Lică-şef de Stat Major al Brigăzii 18 Infanterie „Banat” Timişoara, col. Augustin Pegulescu-şeful Centrului Militar Zonal Timiş, col. Relu Burtea-comandantul garnizoanei Arad şi lt.col. Claudiu Topor-comandantul Batalionului „Col. Radu Golescu” din Arad.
În aceiaşi linie de colaborare strânsă cu asociaţiile civice din Arad, au onorat cu prezenţa reprezentanţii asociaţiilor Veteranilor de Război, Cultul Eroilor, cadrelor în rezervă din SRI şi Ministerul de Interne şi Liga pensionarilor arădeni.
După intonarea Imnului de Stat al României şi un moment de reculegere în amintirea camarazilor trecuţi în nefiinţă, preşedintele Filialei arădene a A.N.C.M.R.R., gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea a adresat un cuvânt de salut participanţilor şi a prezentat personalităţile de seamă prezente la adunare.
Conform Ordinei de Zi, preşedintele a prezentat apoi Raportul organelor conducătoare ale Filialei cu privire la activitatea asociaţiei în perioada anului 2015, din care reiese clar că rezerviştii militari din municipiul Arad şi din subfilialele Lipova şi Ineu reprezintă un segment important al comunităţii locale şi se manifestă ca atare în spaţiul public arădean, în lumina obiectivelor specifice stabilite prin Statutul A.N.C.M.R.R.: cinstirea simbolurilor naţionale, a sărbătorilor şi tradiţiilor de luptă ale poporului român şi armatei române, apărarea drepturilor şi intereselor rezerviştilor militari, colaborarea cu toţi partenerii sociali din judeţ, exemplu de comportare civică în toate situaţiile. A urmat Raportul financiar-contabil prezentat de col.(r) Vasile Alexa, după care s-a trecut la discuţii pe marginea materialelor prezentate şi mesaje din partea invitaţilor. 
Gheorghe Falcă, primarul Aradului: „Filiala judeţeană Arad a A.N.C.M.R.R. este un partener social de cea mai mare importanţă pentru administraţia publică a municipiului. Prin tot ce fac, prin modul în care trăiesc şi se implică în viaţa comunităţii locale, militarii sunt un exemplu pentru toţi cetăţenii. Primăria municipiului colaborează foarte bine cu armata, atât activă cât şi cu rezerva, prin acţiuni comune care ilustrează faptul că armata este parte integrantă a societăţii arădene. În ce priveşte Cetatea Aradului, se ştie că am semnat protocol de preluare a ei pentru scopuri cultural-turistice. Am alocat 8 milioane de euro pentru amenajarea cazarmei din Gai, pentru ca batalionul din Cetate să se poată instala acolo în cele mai bune condiţii. La baza colaborării noastree, ca şi la baza oricărei colaborări instituţionale sau personale, trebuie să stea sentimentul de respect, respectul faţă de tine şi de cei apropiaţi, respectul faţă de comunitatea în care trăieşti şi respectul faţă de ţară, faţă de simbolurile şi de însemnele naţionale. În relaţia cu rezerviştii militari din Arad am avut parte de respect reciproc şi voi răspunde cu toată solicitudinea la acţiunile comune pe care le vom avea”. 
Din Mesajul Prefectului judeţului Arad, Cosmin Pribac, transmis de directorul Molnar Emeric de la Prefectura Arad, cităm:
„Felicitări pentru tot ce faceţi în municipiul şi judeţul Arad şi succes în toate activităţile dvs. Sunt fiu de militar şi apreciez la justă valoare acţiunile dvs., care sunt absolut legale şi justificate din punctul de vedere al obiectivelor statutare pe care le urmăriţi. Pensionarii militari din Arad sunt cetăţeni oneşti ai statului român, rezerva de nădejde a armatei active iar prezenţa lor impune şi inspiră patriotism, dragoste de ţară, demnitate şi siguranţă”. 
Simona Stan, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Arad: „Consiliul Judeţean Arad are în asociaţia rezerviştilor militari un partener de nădejde pentru organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de suflet, dedicate momentelor şi personalităţilor importante din istoria patriei şi a meleagurilor arădene. Sprijinim activitatea filialei prin mai multe forme, inclusiv la editarea revistei STINDARD şi vom fi în continuare alături de militarii arădeni în tot ce fac ei benefic pentru comunitatea arădeană. Ne bucurăm că existaţi şi ne sunteţi alături”.
Gl.bg.(r)conf.univ. Vasile Creţ, Oradea: „Aduc salutul meu din partea camarazilor bihoreni şi vă spun că mă bucur să fiu alături de colegi cu care am lucrat adesea în activitatea militară anterioară. Filiala arădeană a A.N.C.M.R.R. este una fruntaşă şi felicit preşedintele, Biroul şi pe ceilalţi colegi pentru tot ce fac aici la Arad. Prin modul în care acţionăm şi ne comportăm noi, militarii – activi sau de rezervă – ne-am câştigat aprecierea cetăţenilor şi acum armata este pe primul loc la nivelul încrederii populaţiei”.
Col.(r) Dănilă Moldovan, Deva: „Din partea rezerviştilor hunedoreni vă transmit cuvinte de laudă şi apreciere pentru modul exemplar în care vă desfăşuraţi activitatea. Aceste întâlniri sunt binevenite, prin ele facem schimb de experienţă şi ne aliniem activităţile, strategia, la litera şi spiritul Statutului A.N.C.M.R.R. Avem şi noi la Hunedoara câteva iniţiative interesante: întîlniri trimestriale cu primarul Devei pe teme de interes comun, premiem anual 5 elevi merituoşi de la Colegiul Militar din Alba Iulia şi edităm albume de fotografii în care ilustrăm acţiunile pe care le desfăşurăm. Invit pe toţi cei care vor să vină, la Ţebea în 10 septembrie, pentru a-l omagia pe Crăişorul Munţilor-Avram Iancu. Din partea filialei Hunedoara înmânez o Diplomă de Onoare preşedintelui filialei Arad şi mai multe albume şi cărţi istorice pentru biblioteca filialei dvs”.
Col.(r) Ioan Părean, Sibiu: „Vă aduc salutul camarazilor sibieni şi ţin să vă felicit pentru faptul că aveţi o deschidere deosebită la autorităţile locale, lucru care la Sibiu este încă în suferinţă. Despre noi vă pot spune că, pe lângă activităţile specifice de cinstire a sărbătorilor naţionale, militare şi religioase, la care participarea este numeroasă, organizăm cel puţin odată pe lună excursii pe diferite trasee din ţară, unde ne-am făcut cunoscuţi şi apreciaţi. Ca element inedit, stareţa unei mânăstiri din Gorj a solicitat să devină membru al filialei Sibiu a A.N.C.M.R.R. şi ne aşteaptă cu drag să mergem acolo în excursie cât mai des şi cât mai mulţi. Este un exemplu pentru modul în care sunt priviţi militarii de către populaţia civilă şi trebuie să facem totul pentru a păstra şi dezvolta această opinie pozitivă faţă de armată”.
Gl.bg.(r) Vasile Cocoşilă, Reşiţa: „Această activitate a dvs. este plină de învăţăminte pentru toţi preşedinţii prezenţi aici, prin ea ne manifestăm solidaritatea de militari şi ne îmbogăţim experienţa în activitatea noastră. Vă felicit pentru tot ce faceţi şi vă invit la noi în Caraş-Severin la alte acţiuni comune. Ofer preşedintelui Heredea o Diplomă de Merit pentru modul în care conduce filiala dvs. şi prin asta aduc aceleaşi aprecieri Biroului şi tuturor colegilor arădeni”. 
Gl.lt.(r) Avram Cătănici, Bucureşti: „De Arad mă leagă ani mulţi de muncă şi sute de de prieteni şi colaboratori. Văd în sală oameni vrednici, de ispravă, care au fost cadre active de nădejde iar acum sunt rezervişti la fel de vrednici. Dar mai sunt mulţi care nu fac parte din asociaţie. E de datoria noastră să-i convingem să vină alături de noi, avem aceleaşi interese de apărat. Nu m-am implicat în viaţa filialei din principiu (dacă ceva merge bine, nu mă bag, să nu încurc) dar am răspuns de fiecare dată cu plăcere invitaţiei de a participa la diferite acţiuni organizate aici. M-am zbătut - şi continui şi azi – pentru amenajarea unui cimitir militar la Arad. Terenul a fost dat de Primărie, ne mai trebuie doar nişte aprobări tehnice. Mă deranjează exprimarea «să redăm cetatea în circuitul civil». Cetatea Aradului nu a fost niciodată în circuitul civil, ea a fost dintotdeauna a armatei. Este bine că se dă comunităţii locale, aici se poate realiza un pol turistic şi cultural benefic oraşului. Dar trebuie ca armata să beneficieze şi ea de pe urma acestui schimb, de avantajele promise: amenajarea cazarmei Gai şi apartamente pentru cadrele militare. Ştim că este în mâna autorităţilor acest lucru, dar noi, asociaţia, suntem o forţă pe care niciun partid nu o are. Să ne folosim forţa pentru a ne apăra interesele, să arătăm că ştim să strângem rândurile, la pace şi la război, să ne facem vocea ascultată şi respectată”. 
Gl.bg.(r) Vasile-Ionel Heredea, Arad: Prin felul în care am înţeles să respectăm Statutul A.N.M.C.R.R, îndrumările, observaţiile, propunerile şi recomandările ce ne-au fost făcute de preşedintele A.N.C.M.R.R, de Biroul Permanent Central, am reuşit să dinamizăm activitatea de conducere şi să îmbunătăţim baza de plecare pentru activităţile noastre, înţelegându-ne mai 
bine rolul în rândul filialelor cât şi în societate. Afirm cu tărie că am reuşit să întărim unitatea, coeziunea şi autoritatea Filialei şi a subfilialelor, să ne facem cunoscuţi în ţară şi în străinătate, să apărăm cu fermitate interesele, onoarea şi demnitatea cadrelor militare în rezervă şi în retragere, să desfăşurăm o activitate diversificată şi eficientă în spiritul devizei PATRIE, ONOARE, DEMNITATE. Vom continua la un nivel şi mai bun activitatea noastră, vom întări şi mări aria contactelor cu parteneri interni şi externi şi ne vom apăra cu curaj drepturile şi demnitatea ostăşească. Vă mulţumesc tuturor pentru bunăvoinţa de a fi alături de noi şi vă aşteptăm cu drag şi cu alte ocazii”
Gl.(r)prof.univ.dr. Mihai Iliescu, Bucureşti: „Trăiesc un moment de reală satisfacţie şi felicit din toată inima filiala judeţeană Arad a A.N.C.M.R.R. pentru modul cum a organizat această adunare generală şi această întâlnire (care pentru conducerea centrală a A.N.C.M.R.R. are şi caracter de întâlnire zonală), pentru viaţa internă de organizaţie, pentru încadrarea acţiunilor în prevederile statutare şi pentru modul în care colaborează cu celelalte asociaţii din sistemul naţional de apărare, veterani, Cultul Eroilor, cu societatea civilă şi cu autorităţile administraţiei locale, lucru foarte important în îndeplinirea obiectivelor asociaţiei noastre. În câţiva ani, filiala dvs. a devenit una stabilă, stimată, onestă şi demnă de respect, chezăşie a îndeplinirii în teritoriu a obiectivelor A.N.C.M.R.R. Mă bucur că aveţi o mare deschidere la toţi factorii locali, de la autorităţi şi instituţii publice la ONG-uri şi cetăţenii obişnuiţi, lucru benefic pentru toată lumea. La nivel central, vă pot spune că avem întâlniri permanente cu conducerea M.Ap.N. şi cu factorii politico-administrativi decidenţi la nivel naţional, întâlniri la care ne expunem doleanţele şi căutăm să obţinem cât mai multe avantaje şi facilităţi legale pentru viaţa rezerviştilor militari. Chiar dacă întâmpinăm greutăţi, nu cedăm în munca şi în lupta noastră instituţională pentru binele armatei şi a rezervei ei, prioritatea noastră nr. 1 fiind calitatea vieţii pensionarilor militari. De aceea, este foarte important să ne coagulăm forţele, să atragem cu tact şi bunăvoinţă pe toţi camarazii în asociaţie, mai ales că SCMD este o grupare nereprezentativă legal. A.N.C.M.R.R. este o asociaţie unicat între cele 48 de forme asociative existente în M.Ap.N., noi putem şi trebuie să fim pivotul în jurul căruia trebuie să se creeze polul de interese sociale şi profesionale specific ostşeşti . Am depus la parlament un proiect ce vizează o Lege a rezervistului militar şi aşteptăm să intre în dezbateri şi să se aprobe. Deşi suntem declarat apolitici (poate mai corect ar fi apartinici), susţinem în alegeri acele forţe politice care răspund solicitărilor noastre. Dar odată aleasă de către cetăţeni conducerea politico-administrativă centrală sau locală, noi trebuie să colaborăm cu aceasta, deoarece nu putem fi în opoziţie, aşa cum nici poporul nu poate fi în opoziţie, oricine ar conduce politic ţara. Noi, prin jurământul militar, suntem legaţi pe viaţă de ţara şi poporul pe care-l servim. Este important să avem o activitate densă, cu multe acţiuni împreună cu partenerii sociali. Pentru finanţare trebuie să ne folosim de facilităţile fiscale oferite de legislaţie şi, mai ales, să accesăm fonduri europene - singuri sau în parteneriat cu administraţia publică - deoarece ca ONG de utilitate publică avem posibilităţi mari în acest sens. Cu fonduri mai mari, ne putem desfăşura activităţile mai bine şi imaginea noastră va fi mai bună. Felicit încă o dată camarazii arădeni pentru munca lor plină de realizări şi îi asigur de toată preţuirea şi de tot sprijunul pe care le au la nivel central”.
În final, lt.col.(r) Mihai Aniculăesei a prezentat Proiectul de Hotărâre în care sunt cuprinse măsurile şi acţiunile propuse a fi desfăşurate în perioada care urmează, pentru o cât mai bună activitate la nivel de filiala şi în comun cu ceilalţi parteneri. Proiectul a fost aprobat în unanimitate.
Gazdele au oferit apoi oaspeţilor un program divers şi interesant, din care n-au lipsit vizite la obiectivele importante din Arad, la staţiunile balneoclimaterice Moneasa şi Lipova, la monumentele şi locurile cu rezonanţă istorică de pe Valea Crişului Alb (Ineu, Sebiş, Moara cu Noroc) şi de pe Valea Mureşului (Monumentul de la Păuliş, Cimitirul Eroilor din Radna, Mânăstirea Maria Radna).

Dorin Ocneriu

Galerie foto (30)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite