Academicianul Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, a vizitat Muzeul Memorial Universtar „Vasile Goldiş”
„Prezenţa lui Vasile Goldiş trebuie să existe pe întreg teritoriul ţării noastre, iar aici la Arad este la ea acasă” - prof. univ. dr. Aurel Pop, rectorul UBB
Prof. univ. dr. Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, membru al Academiei Române, a vizitat, vineri 9.12.2016, Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiş” din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Prof. univ. dr. Aurel Pop, importantă personalitate academică românească, a fost întâmpinat de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Muzeului Memorial Universitar „Vasile Goldiş”, conf. univ. dr. Cristian Benţe, prorector, cadre didactice şi cercetători ai muzeului.
Academicianului Aurel Pop i-au fost prezentate, de către prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG și prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Muzeului Memorial „Vasile Goldiș”, importanța istorică a ceea ce înseamnă Palatului Românul, clădire emblematică a Aradului, unde s-a aflat casa lui Vasile Goldiş, sediul tipografiei „Concordia” și redacţia ziarului „Românul”, dar şi o serie întreagă de obiecte personale ale marelui om politic.
Prof. univ. dr. Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, unul dintre cei mai importanţi specialişti din istoriografia românească, ne-a mărturist: „Gândurile sunt emoţionante pentru că un muzeu păstrează memoria colectivă, adică se referă la trecut. Mie îmi place întotdeauna să spun că trecutul înseamnă viaţă, Muzeul Memorial „Vasile Goldiș” ne aminteşte de viaţa oamenilor de odinioară şi mai ales de oamenii mari, care au făurit istorie pe acest pământ. Universitatea care poartă numele lui Vasile Goldiş, un mare patriot, specialist, istoric, luptător pentru cauza naţională, a avut o idee excepţională creând acest aşezământ de cultură, deoarece noi avem nevoie de astfel de lăcaşe de cultură. Mă bucur că, din perspectiva pregătirii Centenarului Marii Uniri, Aradul este la înălţime, ca de obicei. Ştie să aducă în atenţia oamenilor de astăzi ceea ce a fost frumos, sublim, atunci când entuziasmul nostru naţional a atins vârful națiunii române, când s-a înfăptuit cel mai frumos gest al românilor, adică Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, sărbătorită de întreg poporul român. Vasile Goldiş a fost unul dintre «stâlpii societăţii» de atunci – cum ar fi zis Henrik Ibsen –, adică unul dintre făuritorii Marii Uniri, iar amintirea lui trebuie să rămână mereu vie. Prezenţa lui Vasile Goldiş trebuie să existe pe întreg teritoriul ţării noastre, iar aici la Arad este la ea acasă. Felicit şi îi doresc muzeului succes în continuare, cu mulţi vizitatori care să transmită mai departe, în ţară, dar şi în lume, mesajul diseminat de aici, pentru că iubirea propriei naţiuni presupune dragoste faţă de toate celelalte naţiuni. Generaţia Marii Uniri, în frunte cu Vasile Goldiş, a ştiut să transmită acest sentiment de înţelegere mai departe şi să cultive locul naţiunii române între naţiunile europene”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca.
„Biblioteca Universităţii «Babeş-Bolyai» este cea mai bogată bibliotecă universitară din ţară, cu peste 6 milioane de volume, în ea existând şi câteva exemplare din ziarul «Românul». Biblioteca noastră păstrează şi memoria celorlalte naţionalităţi care trăiesc în Transilvania, Universitatea fiind veche, dar păstrează memoria românilor, în primul rând. Din 1919 încoace, Biblioteca s-a îmbogăţit cu materiale româneşti, ale tradiţiei noastre, iar Vasile Goldiş, aşa cum este cinstit la Arad este cinstit şi la Braşov, Sibiu şi Cluj pentru că şi-a adus contribuţia deosebită la cultivarea şi promovarea învăţământului românesc, mai ales a celui superior, după Marea Unire. Ziarele pe care Vasile Goldiş le-a înfiinţat, le-a condus, sau le-a încurajat s-au bucurat de un mare respect şi de atenţie din partea studenţilor noştri, care le-au studiat şi au făcut lucrări de licenţă, de masterat, sau doctorat. Dacă nu găsesc la Cluj materiale suficiente, cu siguranţă vor fi găsite la Arad şi în alte oraşe, sau la Biblioteca Academiei din Bucureşti. Astfel, memoria trecutului este pe mâini bune, pentru că atâta vreme cât tinerii se pregătesc să cultive trecutul, nimic nu este pierdut pentru viitor”, a subliniat prof. univ. dr. Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca.
Daniel Albu