A murit Ducu Darie. Ultima fotografie cu marele regizor
Ducu Darie a murit miercuri, la 60 de ani, la spitalul Clinic Fundeni unde se afla internat de două săptămâni. Informaţia fiind confirmată de mama lui vitregă, Anca Pandrea, potrivit cancan.ro.
Alexandru Darie suferea de ciroză şi era pe listele de transplant hepatic, iar în ultimele luni starea sa de sănătate s-a agravat.
El a fost internat la Institutul Clinic Fundeni, cu o complicaţie la plămâni, spun apropiaţii artistului.
Ducu Darie, care a fost managerul Teatrului Bulandra, a ajuns la spital din cauza unor complicații la plămâni.
În vârstă de 60 de ani, regizorul a luptat de mulți ani cu ciroza, o afecțiune gravă, iar recent starea sa de sănătate s-a agravat.
În ianuarie, fotoreporterii Click! l-au surprins la un spital privat, unde mergea pentru tratament. Foarte slab şi tras la faţă, chircit de tratamente, Alexandru era de nerecunoscut.
Fiul celebrului actor Iurie Darie, regizorul Alexandru Darie a împlinit 60 de ani pe 15 iunie anul acesta.
Regizorul de teatru Alexandru (Ducu) Darie s-a născut la 15 iunie 1959, la Bucureşti, în familia actorilor Iurie Darie şi Consuela Roşu.
A absolvit, în 1983, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Regie de Teatru, Film şi Televiziune, potrivit www.bulandra.ro.
Şi-a început activitatea în acest domeniu ca asistent regizor artistic, la Teatrul de Stat din Oradea (1983-1987), apoi, a fost asistent regizor artistic (1987-1990) şi regizor artistic (1990-1992) la Teatrul de Comedie din Bucureşti, regizor artistic la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1992-2002). Din 2002 a fost director al Teatrului Bulandra, iar între 2006-2011 a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.
În ianuarie 1995 a regizat Trei surori, de Anton Cehov, spectacolului acordându-i-se Premiul Asociației Criticilor de Teatru - secția română pentru cel mai bun spectacol și Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor. De asemenea, a reprezentat Teatrul Bulandra la cea de-a cincea ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa - Cracovia1996.
Alexandru Darie a montat în Japonia Omul cel bun din Seciuan, de Bertolt Brecht, la Ghinza Season Theatre din Tokio (1996) și Macbeth, de William Shakespeare. În 1999 a regizat la Teatrul de Comedie Iluzia comică, după Pierre Corneille, traducere în versuri de Horia Gârbea, un spectacol care a obținut numeroase premii, printre care și premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al stagiunii.
Înainte, în 1998, a montat la Teatrul Nottara, o temerară punere în scenă a piesei Viforul, o piesă istorică (considerată de mulți depășită) scrisă de Delavrancea. Însă viziunea lui regizorală a convins, ca și interpretarea de înaltă ținută a protagonistului Stelian Nistor. În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din București, iar în decembrie 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.