A fost creat primul embrion uman de laborator, fără a se folosi ovule si spermatozoizi
Oamenii de ştiinţă israelieni au reușit să obțină primul "modelul de embrion" fără a folosi spermă, ovule sau uter, ci doar celule stem. Acesta a eliberat chiar şi hormoni care au făcut ca un test de sarcină să devină pozitiv în laborator.
Cercetare, publicată în revista Nature, este descrisă de echipa israeliană de la Institutul Weizmannca fiind primul model embrionar "complet" care imită toate structurile-cheie ce apar în embrionul timpuriu, potrivit news.ro.
În loc de spermatozoizi şi ovule, materialul de plecare au fost celule stem, reprogramate pentru a dobândi potenţialul de a deveni orice tip de ţesut din organism. Apoi, s-au folosit substanţe chimice pentru a determina celule stem să devină cele 4 patru tipuri de celule care se găsesc în primele stadii ale dezvoltării embrionului uman.
UN PAS URIAȘ PENTRU COMBATEREA BOLILOR EREDITARE
Speranţa este că modelele embrionare îi pot ajuta pe oamenii de ştiinţă să explice cum apar diferite tipuri de celule, să asiste la primii paşi în construirea organelor corpului şi să înţeleagă bolile genetice sau ereditare.
Deja, acest studiu arată că alte părţi ale embrionului nu se vor forma decât dacă celulele timpurii ale placentei îl pot înconjura.
De asemenea, folosind astfel de modelele se poate testa dacă anumite medicamente sunt sigure în timpul sarcinii.
CONTROVERSE ETICE: OMUL ARTIFICIAL
Cercetarea ridică, de asemenea, întrebarea dacă dezvoltarea embrionară ar putea fi imitată dincolo de stadiul de 14 zile. Acest lucru nu ar fi ilegal, inclusiv în Marea Britanie, deoarece modelele embrionare sunt distincte din punct de vedere juridic de embrioni.
Cercetătorii subliniază însă că ar fi lipsit de etică, ilegal şi de fapt imposibil să obţii o sarcină folosind aceste modele de embrioni - asamblarea celor 120 de celule împreună depăşeşte punctul în care un embrion ar putea fi implantat cu succes în mucoasa uterului.