17 accidente de muncă soldate cu deces şi amenzi de aproape 400.000 de lei
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad a prezentat bilanţul ultimelor opt luni de activitate. Din păcate, vorbim despre 17 accidente de muncă soldate cu deces, dar şi despre 1.100 de controale, peste 1.590 de deficienţe constatate şi amenzi de aproape 400.000 de lei.
„Numărul mare de evenimente comunicate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad de către angajatori în primele opt luni ale anului a dus la intensificarea controalelor având ca obiectiv principal respectarea normelor privind securitatea și sănătate în muncă.
Astfel, având în vedere și acțiunile de control de tip ,,campanie națională” prevăzute în Programul propriu de acțiuni pentru anul 2023, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Securitate și Sănătate în Muncă au desfășurat în primele opt luni ale anului un număr de 1100 de controale, au constatat peste 1595 deficiențe, aplicând 392 sancțiuni - avertismente și amenzi, valoarea acestora fiind de 394.000 de lei.
În toate acțiunile de control s-a urmărit în principal informarea angajatorilor și a angajaților cu privire la mijloacele de prevenire a producerii accidentelor de muncă, mărturie fiind și numărul mare de avertismente aplicate, 282, comparativ cu numărul amenzilor, 110.
De asemenea s-au trasat un număr de 1595 de măsuri de remediere a neconformităților constatate, stabilindu-se termen cert pentru ducere la îndeplinire.
În ceea ce privește numărul evenimentelor comunicate, acestea ajungând la un număr de 255, în 17 situații înregistrându-se din păcate, decesul victimei, 9 din cauze medicale, iar 8 în accidente de muncă.
În permanență, inspectorii de muncă efectuează acțiuni de control, menite să promoveze importanța respectării normelor legale în domeniul sănătății și securității în muncă, fiind vizate cu precădere unitățile de cazare, stațiile de distribuție a carburanților, șantierele temporare și mobile unde se desfășoară activități de construcții precum și în exploatările forestiere, întrucât în aceste domenii de activitate riscul producerii accidentelor este sporit, dacă nu sunt respectate normele de protecție a muncii.
Nu sunt omise nici celelalte domenii de activitate, este verificat modul în care sunt respectate dispozițiile legale menite să prevină îmbolnăvirea profesională determinată de stresul profesional, fiind știut faptul că riscurile psihosociale și stresul la locul de muncă se numără printre cele mai mari provocări în materie de securitate și sănătate în muncă și că acestea au un impact semnificativ asupra sănătății angajaților.
Se pune accent cu precădere pe creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale de protecție a muncii, angajatorii sunt îndrumați pentru crearea de condiții care să stimuleze lucrătorii, respectiv să participe activ la procesul de însușire a legislației specifice domeniului în care își desfășoară activitatea, rezultatul scontat fiind creșterea nivelului de securitate la locul de muncă.
Atât angajatorii cât și lucrătorii trebuie să conștientizeze, că respectarea instrucțiunilor tehnologice, acordarea / purtarea echipamentului de muncă și de protecție, crearea unui mediu propice desfășurării activităților, contribuie substanțial la prevenirea riscurilor și promovarea unor condiții mai sigure și mai sănătoase la locul de muncă astfel încât la sfârșitul zilei de muncă lucrătorii să se întoarcă în siguranță acasă”, transmit reprezentanţii ITM Arad.