Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Atelierele auto luate la purecat de ITM; la cât se ridică valoarea amenzilor

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad anunţă că, între 6 şi 8 septembrie, au fost efectuat controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la atelierele auto.

Atelierele auto luate la purecat de ITM; la cât se ridică valoarea amenzilor
Comentează 0

„Acțiunea, care va continua și săptămânile care urmează și care vizează și alte domenii de activitate, urmărește reducerea incidenței muncii desfășurată fără forme legale precum și a muncii subdeclarate, așa numita «muncă la gri», când o parte din drepturile salariale sunt sustrase fiscalizării.

Astfel, au fost controlați angajatorii care desfășoară activități de reparare și întreținere a autovehiculelor, atât în municipiu cât și în județ, obiectivul principal al campaniei fiind acela de a constata în ce măsură sunt respectate atât dispozițiile legale în materie cât și cele care vizează drepturile salariaților.

Pe lângă controlul documentelor, inspectorii de muncă le-au reamintit angajatorilor și angajaților care sunt dezavantajele pe care le generează munca fără forme legale cât și avantajele pe care le aduce munca declarată”, susţin reprezentanţii ITM.

Potrivit acestora, consecințele riscului de a apela la lucrători neangajați sunt atât de natură socială cât și economică, angajatorul fiind lipsit de instrumentul de a-l responsabiliza pe lucrător, de a obține rezultatele cantitative dar mai ales calitative iar în cazul producerii unor abateri de natură disciplinară, patrimonială sau crearea de alte prejudicii, este evident că nu poate dispune de mijloacele prevăzute de legislația muncii pentru soluționarea unor astfel de situații.

„În detrimentul lucrătorului este și prestarea muncii la negru sau la «gri», acesta fiind foarte vulnerabil în ceea ce privește protecția socială, asigurarea condițiilor de muncă și nu în ultimul rând, fără o înțelegere scrisă materializată în contractul individual de muncă, plata muncii prestate devine incertă.

Făcând un bilanț al acțiunii, în cele două zile au fost verificați 29 de angajatori, la șapte dintre aceștia constatându-se nereguli ce au fost sancționate cu amenzi și avertismente în raport cu gravitatea lor, cuantumul amenzilor aplicate atingând suma de 28.000 lei.

Au fost depistați 11 lucrători care prestau muncă nedeclarată, unul fiind minor.

Printre neregulile constatate s-au evidențiat: nerespectarea termenului de transmitere a operațiunilor în Registrul General de Evidență al Salariaților, nerespectarea programului de lucru în cazul normei de lucru parțiale, refuzul angajatorului de a elibera extras REVISAL și adeverință de vechime la încetarea contractului de muncă, aceasta fiind de altfel o obligație legală a angajatorului.

Pentru eliminarea neconformităților și intrare în legalitate, inspectorii de muncă au trasat peste 50 de măsuri cu termen de realizare prestabilit.

Atragem din nou atenția factorilor implicați în procesul muncii că încadrarea în muncă a unui minor fără a respecta condițiile legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru activități cu încălcarea prevederilor legale privind regimul de muncă al minorilor atrage răspunderea penală a angajatorului, fapta fiind pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, au ţinut să precizete cei de la ITM.

 

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite