„Începuturile administrației naționale în centrul și sud-estul Europei după Marele Război”
Zilele Administrației Arădene continuă. Manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Arad începute ieri continuă. În această dimineață, începând cu ora 9.00, Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei a găzduit Conferința Internaționață „Începuturile administrației naționale în centrul și sud-estul Europei după Marele Război” cu participarea unor academicieni, cercetători, universitari, istorici și oameni de cultură din țară și din străinătate. Cu acest prilej a avut loc și lansarea celui de-al XIV-lea volum de studii și comunicări din seria „Administrație Românească Arădeană”.
Dacă oficiile de gazdă au fost făcute de dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene AD Xenopol și unul dintre inițiatorii, încă de acum zece ani, a celebrării administrației românești din Arad, printre cei care au luat cuvântul s-au numărat ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, viceprimarul Călin Bibarț și prof. univ. dr. Ioan Bolovan de la Universitatea Babeș Bolyai.
În ceea ce-i privește pe cei invitați să-și prezinte lucrările, aceștia au fost: prof. univ. dr. Francesco Guida (Universita degli Studi Roma Tre, Italia) – Primul Război Mondial, România și Italia; prof. univ. dr. Ioan Bolovan (Universitatea Babeș Bolyai), lect. univ. dr. Dorel Moțiu (Universitatea din Oradea) – Scrisoare de recomandare între obicei și normă juridică: avatarurile unor concepte și practici (sec.XIX-XX); prof. univ. dr. Dumitru Preda (ambasador) – Contextul internațional și demersurile Guvernului Român pentru respectarea și aplicarea Hotărârii de la 1 Decembrie 1918 de unire a Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Satmarului și Maramureșului cu Țara-mamă, România; prof. h.c. Josef Wolf (Institutul de Istorie și Studii Regionale a Șvabilor Dunăreni, Germania) – Problematica locală și minoritară în ziarul „Arader Zeitung”, 1921-1941.
Conferința va continua apoi cu lucrările pe secțiuni.