Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Unde ești tu, Uțu Rohozneanu, să faci ordine în Arad, că polițiștii, polițiștii locali și jandarmii se ascund după comunicate ?!

Unde ești tu, Uțu Rohozneanu, să faci ordine în Arad, că polițiștii, polițiștii locali și jandarmii se ascund după comunicate ?!
Comentează 25

De cinci zile încoace, adică începând din seara de duminică, 28 Martie și până astăzi, 2 Aprilie, orașul Arad pare a se strădui să ilustreze cât mai exact ceea ce semnifică expresia ”un sat fără câini”!

Concret, tot felul de cetățeni, mai mult sau mai puțin arădeni, ”și călare și pe jos”, și-au făcut obiceiul de a ieși seară de seară la ”revoluție”, adunându-se să-și facă siesta pe platoul din fața Primăriei, de unde pornesc apoi voioși, în sunet de vuvuzele, șuierat de fluier și claxoane de mașini, la promenadă pe străzile municipiului.

Sigur că cetățenii acestei țări au tot dreptul de a protesta, cu singura condiție să fie și motive întemeiate pentru acele proteste. Or, când lozincile sună cam așa: ”Spațiul liber!”, ”Jos restricții!”, ”Libertate”, ”Noi suntem puternici”, ”Jos masca”, ”Arad, fă gălăgie”, ”Vreau pe stadion, nu la raion” și asta în condițiile în care zilnic se contabilizează peste 150 de îmbolnăviri de COVID, autoritățile au ezitat să-și asume bărbătește responsabilitatea și să iasă în față și să dialogheze cu acești tineri.

Care tineri, dincolo de unele frustări personale, pot fi foarte ușor victimele neștiutoare ale unor manipulatori abili, ale unor păpușari cu mâini de AUR. Și tocmai de aceea eu cred că este stringent necesar ca cineva reprezenrativ: Prefect, Președintele Consiliului Județean Arad, Primarul Aradului, sau cel puțin negociatori profesioniști din partea Poliției sau ai Jandarmeriei să stea de vorbă cu aceste sute de nemulțumiți, să le arate că îi ascultă, că, efectiv sunt băgați în seamă!

Altfel, amenzile date ieri protestatarilor nu vor impresiona pe nimeni, iar traseul acestor amenzi va fi exact acela al amenzilor de miliarde de lei, date sărmanelor traseiste autohtone. Adică, știe toată lumea, că nu le va achita nimeni, niciodată!

Continuarea stării de anarhie din ultimele patru zile va eroda însă tot mai mult încrederea arădenilor pașnici în instituțiile statului român, în condiția în care Poliția mai și emite comunicate în care lasă impresia că pare a se scuza în fața protestatarilor pentru că a acționat împotriva lor amendându-i, dar (cică) a făcut-o numai deoarece a primit reclamații din partea cetățenilor: ”În urma sesizărilor formulate de mai mulți cetățeni, care au reclamat că, în timpul protestului motorizat de aseară un număr mare de autoturisme a tulburat ordinea publică.

Adică, altfel formulat, nu era de datoria Poliției să acționeze în situația respectivă, chiar dacă nu se primeau RECLAMAȚII ?!

Eu cred că, dacă protestatarii nu vor fi în continuare băgați în seamă și nu se va dialoga oficial cu ei, există riscul ca situația să degenereze și populația să-și îndrepte speranțele spre alte structuri, nu tocmai ortodoxe, adică paramilitare sau servicii private de pază și protecție, sau chiar clanuri interlope, dar care sunt capabile să genereze și să întrețină ORDINEA și SIGURANȚA  de care are nevoie, ca de aer, orice comunitate. Și care, desigur, o vor face, însă contra unor taxe de protecție!

E suficient să amintesc de ORDINEA și SIGURANȚA  asigurate de Mafie în Sicilia, sau de grupările paramilitare din America de Sud.

Însă atunci ce rost ar mai avea Poliția, Poliția Locală și Jandarmeria ?

Dar, personal, mizez în continuare pe ”mintea românului de pe urmă” și sper din suflet să nu se ajungă până acolo!

 

Vasile de Zarand

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite