Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Şcoala de vară „Informatica”, la castelul de la Macea (FOTO)

Şcoala de vară „Informatica”, la castelul de la Macea (FOTO)
Comentează 0

Castelul Universitar Macea, proprietate a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a găzduit, zilele trecute, Şcoala de vară „Informatica la Castel”, organizată de către  Departamentul de Informatică din cadrul UVVG, care s-a desfăşurat, pentru prima dată, sub egida IEEE Education România, reprezentată de preşedintele acesteia, prof. univ. dr. Mihai Jalobeanu.

La cursuri au participat atât studenţi, masteranzi şi cadre didactice de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, Politehnica Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, Institutul de Ştiinţe Umaniste din Moscova, cât şi elevi şi reprezentanţi ai unor organizaţii profesionale din întreaga ţară.

Programul a fost dedicat unor activităţi educaţionale din domeniul informaticii desfăşurate sub formă de prelegeri, laboratoare și mese rotunde cum ar fi: Realizarea de aplicații pentru sistemul Android utilizând platforma Qt , Cu codul în nori, Tehnologie liberă de dezvoltare în cloud „made in Romania”, Probleme de securitate din aplicațiile informatice, Baze de date relaționale, Design Web responsive, Provocări recente în lumea open-source, Atelier de programare Python, Security Summer School: şcoala de vară de securitate practică/ofensivă pe Linux, Open-source salvează vieți , dar şi unor sesiuni legate de procesului educaţional ca: MOOC-uri, comunităţi, mentori, universităţi şi hub-uri: o perspectivă, Noutățile aduse în Moodle de versiunea 2.9, Educația deschisă, sau școala altfel; manuale digitale, promisiuni, neîmpliniri, Despre proiectul NeManifest, Learn&Vision, Rolul gândirii critice în școală, Despre organizarea unei echipe didactice folosind utilitare open source, etc.

La finalul „Informatica” la Castel au fost oferite premii pentru cel mai activ participant (Alexandru Palcuie – student la Universitatea Bucureşti), cea mai bună prezentare (Alexandru Coman - student la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi), pentru perseverenţă (Raluca Cruceru şi Simona  Paulescu – eleve la Colegiul Naţional „Gh. Ţiţeica” din Drobeta Turnu Severin) şi pentru promovarea în liceu a programelor cu surse deschise (Prof. Anghelina Ciotlos – Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia).

„Ne-am propus ca la fiecare ediţie a şcolii de vară „Informatica la Castel” să prezentăm ultimele inovaţii în domeniile abordate, dar în acelaşi timp evenimentul nostru să devină cât mai vizibil în comunităţile educaţionale şi profesionale. Dacă acum câţiva ani am reuşit ca această manifestare ştiinţifică să fie una internaţională, cu participare preponderent din rândul cadrelor didactice, iată că această a şaptea ediţie a fost organizată sub egida secţiunii române a IEEE Education, una dintre cele mai prestigioase organizaţii profesionale în domeniul informaticii. Evenimentul a fost dedicat în special elevilor, studenţilor şi masteranzilor, ceea ce de fapt reprezintă scopul pe care noi, în calitate de cadre didactice, dorim să îl atingem. Consider că feedback-ul pe care îl primim în fiecare an de la aceştia ne ajută nu numai la îmbunătăţirea activităţii noastre didactice, dar şi la modernizarea tehnologiile educaţionale utilizate şi, cu multă perseverenţă, la aplicarea soluţiilor open-source în liceele şi universităţile din România”, a declarat conf. univ. dr. Antoanela Naaji, din cadrul UVVG, preşedintele comitetului de organizare.

Galerie foto (13)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite