Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tot ce trebuie să știi despre prima activitate extracurriculară a copilului

Orice părinte dorește să își ajute copilul în procesul de învățare și dezvoltare, prin cele mai bune metode disponibile. Activitățile extracurriculare se numără printre acestea și sunt foarte utile copiilor, contribuind la promovarea socializării, dezvoltarea noilor aptitudini, încurajarea disciplinei, învățarea lucrului în echipă și multe altele.

Tot ce trebuie să știi despre prima activitate extracurriculară a copilului
Comentează 0

Probabil ai o mulțime de întrebări legate de alegerea activităților extracurriculare potrivite pentru copilul tău, iar la acestea se adaugă și întrebările legate de cheltuieli. Dar pentru acestea din urmă, poți solicita un credit.

Un credit rapid poate fi soluția ideală atunci când mai ai nevoie de o sumă de bani pentru a-ți completa bugetul necesar investițiilor în educație. În acest fel, nu mai ești nevoit să renunți sau să amâni să îl înscrii la o activitate care i-ar fi de folos în dezvoltare. Cât despre celelalte neclarități, mai jos găsești câteva informații utile care să te ajute să iei cea mai bună decizie.

Care este vârsta potrivită?

Prima întrebare pe care și-o adresează fiecare părinte se referă la vârsta potrivită la care copilul poate începe o activitate extracurriculară. Cu siguranță nu vrei să îl forțezi să participe la o activitate mai devreme decât este cazul, dar nici nu îți dorești să ratezi momentul.

Însă, răspunsul la această întrebare poate varia în funcție de caracterul și preferințele fiecărui copil. Dacă vârsta minimă pentru activități alături de părinți (precum înotul) este de 4 luni, când vine vorba despre activități pe care să le desfășoare singuri, vârsta minimă este de 2-3 ani, atunci când copilul devine mai independent și își dezvoltă preferințe pentru anumite activități.

Ține cont de personalitatea copilului tău și, dacă simți că nu este pregătit să intre într-o colectivitate și să interacționeze frecvent cu alți copii și adulți, mai așteaptă puțin.

Cum alegi activitățile potrivite vârstei copilului?

Un alt subiect care ridică semne de întrebare se referă la activitățile potrivite în funcție de vârsta copilului. Deci, cum le alegi? Cel mai simplu mod este acela de a observa dacă micuțul manifestă interes pentru o anumită activitate. Acest lucru nu doar că îți va arăta dacă este pregătit să o desfășoare într-un cadru organizat, dar îți va indica și la ce activitate extracurriculară să îl înscrii.

Poți cere și părerea profesorilor de la centre, despre activitățile potrivite vârstei copilului tău sau poți discuta cu alți părinți pe această temă: cu prietenii sau părinții de pe grupurile online.

Atunci când alegi o activitate extracurriculară, trebuie să ai în vedere câteva aspecte. În primul rând, dacă vorbim despre un copil de grădiniță, este suficientă o singură activitate pe săptămână. Mai multe activități pot fi mult prea solicitante, iar cel mic nu va mai simți bucuria practicării lor.

În al doilea rând, nu pune presiune pe copil și nu îl forța să participe dacă nu își dorește. După cum am menționat anterior, copilul trebuie să practice acea activitate din plăcere.

Totuși, un alt aspect de care ar trebui să ții cont este faptul că probabil va trece puțin timp până când va îmbrățișa noua activitate. Poate în primele săptămâni va fi timid sau nu va părea prea încântat. Este important să fii alături de el și să îl încurajezi. Dacă această stare persistă și după primele săptămâni, poate ar fi mai bine să te orientezi către o altă activitate.

Cum să menții treaz interesul copilului?

Copiii se plictisesc repede, așa că este posibil să te confrunți la un moment dat cu reticența lui în a mai practica activitatea extracurriculară pentru care până acum ceva timp a arătat interes. Nu va fi plăcut să îl transferi de la un curs la altul și nici nu va fi benefic pentru el. În schimb, poți faci câteva lucruri pentru a-l menține captivat:

-          Îl poți înscrie cu un prieten pentru ca activitatea să fie și mai distractivă;

-          Încurajează-l să practice acea activitate și acasă;

-          Fii interesat de ceea ce face și discutați despre ce a învățat;

-          Susține-l și încurajează-l.

Pe lângă acestea, este important să nu forțezi copilul să participe dacă nu îi place. Încearcă variantele de mai sus, iar dacă micuțul vrea în continuare să renunțe, respectă-i decizia. Copiii se pot simți copleșiți. Vorbește cu micuțul tău și încearcă să afli de ce nu mai vrea să continue.

Poate fi copleșitor pentru tine să alegi activitatea extracurriculară potrivită pentru copilul tău. Acestei decizii i se alătură și cheltuielile cu înscrierea și cele necesare pentru desfășurarea activității respective. Poți obține un credit de nevoi personale pentru a scăpa de grija banilor pentru înscriere. Acesta este foarte util pentru cazurile în care mai ai nevoie de o sumă suplimentară pentru a investi în educație. 


Scrie un comentariu

trimite