Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Presiunea pe care o vor pune consilierii liberali în CLM este legată de câştigarea cât mai multor proiecte europene prin PNRR şi POR 2021-2027”

Deputatul Sergiu Bîlcea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Arad, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu, la început de an. Am vorbit despre ceea ce îşi propun liberalii în perioada preelectorală, având în vedere că anul viitor vor fi nu mai puţin de patru rânduri de alegeri, despre bugetul Aradului, aflat acum la transparenţă, despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, debirocratizare şi priorităţile legislative ale anului 2023.

„Presiunea pe care o vor pune consilierii liberali în CLM este legată de câştigarea cât mai multor proiecte europene prin PNRR şi POR 2021-2027”
Comentează 0

 - Domnule deputat, ne aflăm la începutul unui nou an, un an preelectoral, un an foarte important din punct de vedere politic, pentru că în 2024 urmează patru rânduri de alegeri. Cum se pregătește Organizația Municipală pe care o conduceți pentru întâlnirea cu electoratul?

- Ne-am proppius în 2020 să readucem în Arad marile proiecte în parteneriat cu Guvernul României, care au lipsit în perioada 2012-2019. Locuitorii Aradului au aşteptări de îmbunătăţire a mediului economic, şi prin câştigarea proiectelor de anvergură ne dorim creşterea calităţii vieţii în Arad. Proiecte cum sunt Centura de Sud-Est, podul peste Mureş de pe strada Andrei Şaguna, modernizarea căii ferate Arad-Timişoara, drumul expres Arad-Oradea şi nu în ultimul rând câştigarea proiectului noului spital matern, în valoare de 80 de milioane de euro, pun Aradul pe harta marilor proiecte naţionale. Municipiul Arad este un oraş de dreapta, în care economia este pe primul loc, şi dorim să continuăm această tradiţie legată de hărnicie şi rezultate în Arad.
- Și pentru că începutul de an este momentul în care se creionează bugetele, iar bugetul Municipiului Arad este în lucru, care sunt principalele direcții de acțiune anul acesta?

- Într-o situaţie de criză energetică şi inflaţionistă, singura variantă de ieşire este legată de investiţii majore. Consilierii PNL şi-au exprimat decizia de a vota un buget axat pe investiţii. Implementarea proiectelor câştigate de fosta administraţie (Podul peste Murel de pe strada Andrei Şaguna, parc în Zona 300, parc în zona Mărului, modernizarea Pieţei Catedralei etc.), vor trebui terminate până la finalul anului 2023. Presiunea pe care o vor pune consilierii PNL în Consiliul Local este legată de câştigarea cât mai multor proiecte europene prin PNRR şi POR 2021-2027.

- Aradul a început să atragă fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar lucrurile se mișcă din acest punct de vedere. Cu toate acestea, la nivel național se vorbește despre o posibilă prelungire a termenelor din PNRR, Guvernul urmând să solicite Comisiei Europene mai mult timp pentru implementare. Credeți că vom avea câștig de cauză?

- PNRR este un instrument european care se adresează fiecărei ţări în parte, pentru a ajuta revenirea din orice tip de criză care ne-a lovit în ultimii ani. România are şansa ca în următorii şapte ani să implementeze proiecte de aproape 100 de miliarde de euro din bani europeni şi naţionali. Toate aceste investiţii trebuie să schimbe sistemele de educaţie, sănătate, dar mai ales infrastructura mare în România. Tara noastra are şansa să dubleze PIB-ul naţional pînâ în 2030 şi să reducă decalajul faţă de ţările vest europene. Sunt convins că vom respecta înţelegerile din PNRR (inclusiv jaloanele legislative) astfel încât România să nu mai piardă niciun euro.

 - Camera Deputaților a votat, recent, o lege pentru simplificarea procedurilor administrației publice, ceea ce înseamnă practic că ar trebui să se renunțe la celebrul dosar cu șină. Credeți că funcționarii publici din România, care uneori sunt mai birocrați decât... prevede legea, sunt pregătiți să renunțe la plimbatul unor hârtii?

- Proiectele de digitalizare, dar şi schimbul de generaţie vor conduce, natural, la debirocratizarea administraţiilor în România. Orice schimbare este greu de realizat, dar România are şansa unor schimbări profunde, prin investiţii majore şi creşterea nivelului de trai.

- Și pentru că ne apropiem de final, aș dori să vă vorbim, în încheiere, despre priorităţile legislative de anul acesta.

- Dacă anul trecut Legile Justiţiei au rezolvat o problemă de încredere în societate, dar şi în raport cu Uniunea Europeană, anul acesta o serie de acte normative importante vor fi dezbăture în Parlament: Legea Educaţiei, Legea Sportului, Legea Pensiilor, refacerea Legii Administraţiei Locale etc.

- Vă mulţumim.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite