Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Manifestare ştiinţifică dedicată Centenarului Marii Uniri organizată, la Paris, de Universitatea Sorbona Nouvelle (Franţa) şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

În cadrul parteneriatului științific dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Universitatea Sorbona Nouvelle – Paris 3 o delegaţie a UVVG, a participat, zilele trecute, la Paris, la o manifestare ştiinţifică dedicată Centenarului Marii Uniri – „România Centenară: Traduceri-contextualizare istorică şi culturală Franţa-România”.

Manifestare ştiinţifică dedicată Centenarului Marii Uniri organizată, la Paris, de Universitatea Sorbona Nouvelle (Franţa) şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad
Comentează 0

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul de Studii Italiene şi Române din cadrul Universităţii Sorbona Nouvelle – Paris 3 în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi a fost coordonat de Alvaro Rocchetti, profesor universitar emerit la renumita universitate franceză, redactor şef al revistei „Studii de Ştiinţă şi Cultură”, editată de UVVG.

La evenimentul înscris în acţiunile susţinute şi organizate de UVVG în anul Centenar al Marii Uniri, au participat prof. Lauren Michaud, din partea Federaţiei Europene a Educaţiei, Paris (F.E.D.E.), care a transmis mesajul prof. dr. Claude Vivier Le Got, preşedintele Federaţiei Europene pentru Educaţie (FEDE), Andreea Teletin, lector de limba română la Universitatea Sorbona Nouvelle – Paris 3, France, Eudochia Volontir-Sevciuc, Universitatea Sorbona – Paris 4.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost reprezentată de prof. Vasile Man, director, fondator al revistei Studii de Ştiinţă şi Cultură, Viviana Milivoievici, cercetător ştiinţific dr. la Academia Română Filială Timişoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, director adjunct al revistei „Studii de Ştiinţă şi Cultură”, Mădălina Iacob, redactor la revista „Studii de Ştiinţă şi Cultură”.

În deschiderea lucrărilor, profesorul universitar emerit Alvaro Rocchetti a menţionat buna colaborare dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Universitatea Sorbona Nouvelle – Paris 3, importanţa promovării bilaterale ale celor două culturi romanice: franceză şi română, prin revista „Studii de Ştiinţă şi Cultură”, editată de UVVG, precum şi lansarea unor cărţi de literatură, apărute în ediţii bilingve române-franceze.

Sub genericul România Centenară, prof. Vasile Man a prezentat Cuvântul de Salut din partea prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte, rector fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, vicepreşedinte FEDE, prin care a fost transmis un Cordial Omagiu dedicat armatei franceze, conduse de generalul Henri Mathias Berthelot la instaurarea administrației româneşti în anul 1919, inclusiv în oraşul Arad, capitală politică a Marii Uniri: „După înfrângerile din toamnă anului 1916 generalul Henri Mathias Berthelot a fost cel care a reorganizat armata română în iarna anilor 1916-1917, pregătind-o pentru marile bătălii din 1917. Prin reorganizarea armatei numeroşi ofiţeri şi subofiţeri care făceau parte din Misiunea Militară Franceză au ajuns în rândul celor mai importante unităţi militare române, fapt ce a avut un puternic impact moral, aducând speranţă în rândul românilor. Meritul său în reorganizarea armatei a fost recunoscut chiar de oficialităţile române, iar prin legea din 18 iulie 1917 era recunoscut cetăţean de onoare al României pentru „marile servicii aduse apărării naţionale a României. În decembrie 1918, ca urmare a unei solicitări a Consiliului Dirigent, Berthelot a vizitat Banatul şi Transilvania. A plecat din Bucureşti în 12 decembrie cu un tren special, fiind însoţit de mai mulţi ofiţeri din cadrul Misiunii Militare Franceze, dar şi de ofiţerul român Radu R. Rosetti. Generalul Berthelot ajunge în Banat, unde descoperă abuzurile armatei sârbe faţă de români. El ajunge la Arad la 29 decembrie 1918, unde a fost întâmpinat de mii de români din zona Aradului. Martor al ororilor comise la Arad, generalul Berthelot a făcut demersuri pentru instaurarea ordinii. În acest sens a cerut maghiarilor înarmaţi să nu mai provoace distrugeri şi să respecte condiţiile impuse de armistiţiu. Ca urmare a evenimentelor de la Arad generalul a ordonat deplasarea de la Timişoara la Arad a unui detaşament francez, fapt ce a determinat retragerea trupelor maghiare înarmate şi trecerea oraşului sub „protecţia armatei franceze”, iar după intrarea trupelor franceze în Arad, în 31 decembrie 1918 comandantul acestora şi primarul oraşului au lansat o proclamaţie comună prin care se arată că ordinea şi siguranţa publică urmează a fi asigurate de „armata franceză împreună cu poliţia şi jandarmeria maghiară”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a adresat, în mesajul său, invitaţia celor prezenţi de a participa la Congresul Internaţional de Istorie a Presei, organizat de având ca temă PRESA MARII UNIRI, dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018, care se va desfăşura în perioada din data de 20-21 aprilie 2018, organizat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

În Conferinţa intitulată Promovarea culturii franceze şi române prin revista Studii de Ştiinţă şi Cultură, Vasile Man a evidenţiat relaţiile istorice şi culturale, franceze şi române dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, România, şi Universitatea Sorbona Nouvelle 3 – Paris, Franţa, apreciate printr-un parteneriat editorial permanent. Aceste relaţii au contribuit la prestigiul Colegiului de Redacţie, existenţa unei secţiuni permanente în revista „Studii de Ştiinţă şi Cultură”, dedicată limbilor romanice, realizarea de manifestări ştiinţifice comune, ca de exemplu: Colocviul Internaţional EUROPA: Centru şi margine, cooperare culturală transfrontalieră, ajuns la Ediţia a VII-a, 18-19 octombrie 2018, traducerea lucrărilor unor autori români în limba franceză etc.

În intervenţia să, CS dr. Viviana Milivoievici a prezentat volumul său, Publicistica lui Mircea Eliade şi opţiunile „tinerei generaţii”, cu referiri la perioada franceză a activităţii lui Mircea Eliade.

În continuarea lucrărilor, prof. Alvaro Rocchetti a prezentat cărţile celor doi autori: Viviana Poclid Dehelean, Albastru-Infinit/Bleu-Infini, Ediţie bilingvă, română-franceză, Editura Gutenberg Univers, Arad, România, CIRER, Paris, Franţa, 2017; Vasile Man, O mână întinsă spre cer, Ediţie bilingvă, română-franceză, Editura Gutenberg Univers, Arad, 2016.

După aplicaţiile de traducere, efectuate de către studenţii departamentului român-italian a textelor prezentate în limba română de către Viviana Milivoievici şi coordonate de Andreea Teletin, a urmat lectură de către autori a unor poezii din cele două volume şi acordarea de autografe.

„Am fost onoraţi să răspundem invitaţiei primite din partea Universităţii Sorbona Nouvelle Paris 3 din Franţa, care a dedicat manifestarea ştiinţifică şi culturală, Centenarului Marii Uniri. În calitate de vicepreşedinte FEDE, organism participativ pe lângă Consiliul Europei, cu sediu la Paris, apreciez în mod deosebit prezenţa, la acest eveniment, a doamnei Lauren Michaud, care a reprezentat preşedintele FEDE pe doamna prof. dr. Claude Vivier Le Got, aleasă recent în funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură, a Conferinţei OING din cadrul Consiliului Europei”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, vicepreşedinte FEDE.

Daniel Albu

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite