Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Papa și arădenii: numeroși credincioși din județ au participat la slujbele oficiate în România de Suveranul Pontif

Sanctitatea Sa Papa Francisc a făcut o vizită de trei zile în România, fiind primit cu brațele deschise la București, Șumuleu-Ciuc, Iași și Blaj. Printre românii care au dorit să îl salute pe Suveranul Pontiv și să participe la slujbele oficiate de acesta s-au aflat și numeroși arădeni.

Papa și arădenii: numeroși credincioși din județ au participat la slujbele oficiate în România de Suveranul Pontif
Comentează 1

În prima zi a vizitei, vineri, Sanctitatea Sa s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu autoritățile statului, societatea civilă și corpul diplomatic,  în prezența președintelui Klaus Iohannis. Printre invitați s-a numărat și Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad și proaspăt europarlamentar. „E o invitație care m-a onorat nespus. E un moment istoric pentru noi, ca țară creștină, la care mă bucur să particip personal. Cu atât mai mult cu cât vizita Papei Francisc onorează, prin beatificarea de la Blaj a celor șapte episcopi greco-catolici, lupta românilor pentru libertate și credință. Sunt valori asupra cărora trebuie să veghem zilnic, dar pe care astfel de momente astrale ne ajută să le întărim în suflete”, a declarat Falcă după întâlnire.

1.300 de pelerini din zonă

Jurnalistul Pavel Sinka, consilier de imagine în cadrul Primăriei Pecica s-a numărat printre catolicii arădeni care au participat la slujba oficiată de Sanctitatea Sa, sâmbătă, la Șumuleu Ciuc. Acesta povestește că pelerinajul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de la Timișoara, printre participanți numărându-se credincioși din parohiile Șega, Gai, Arad-centru, Pecica, dar și din alte localități din județ. De menționat că persoanele care au dorit să participe au trebuit să se înscrie cu câteva luni înainte. „Am fost 1.300 de pelerini din Episcopia de la Timișoara, de care aparținem și noi. Am plecat cu trenul vineri, la ora 16 și am ajuns în Gara Miercurea Ciuc sâmbătă dimineața, la ora 5. De acolo, am plecat pe jos spre Șumuleu Ciuc”, povestește Sinka.

Dacă pelerinii au fost prinși de ploaie pe drumul spre locul întâlnirii cu Suveranu Pontif, iar ceața și-a făcut, la rândul ei, simțită prezența, Pavel Sinka povestește că înainte momentul culminat, a ieșit soarele. „Până să vină Sanctitatea Sa, s-a risipit și ceața, s-au risipit și norii și a ieșit soarele. A fost un moment foarte frumos, iar mesajul pe care l-am primit, mesajul de unitate, să fim mai deschiși, mi s-a părut foarte frumos, foarte potrivit pentru vremurile pe care le trăim”, mai spune jurnalistul.

Iustin Cionca, pe Câmpia Libertății

Duminică, pe Câmpia Libertății de la Blaj a avut loc un moment plin de semnificație, capul Bisericii Catolice oficiind slujba de beatificare a șapte episcopi greco-catolici care au devenit martiri în închisorile comuniste. Este vorba despre Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad a fost invitat să participe la eveniment. „A fost o zi istorică, un eveniment la care au participat peste 100.000 de credincioși, președintele României, prim-ministrul, reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților locale. A fost un eveniment foarte reușit”, susține Cionca. În ceea ce privește beatificarea celor șapte episcopi, președintele CJA consideră că a fost un gest de recunoaștere și unul de reparația vizavi de modul în care au înțeles să se raporteze la credință și pentru exemplul pe care l-au dat generațiilor viitoare.

Credincioșii de la Șimand au vrut să fie împreună cu Papa

Printre credincioși care au dorit să fie de față la beatificarea episcopilor s-au numărat preoți greco-catolici din județ, dar și 21 de credincioși din Parohia Greco-Catolică de la Șimand, avându-i în frunte pe părintele Roman Dubeștean și primarul Florin-Liviu Dema. „Am plecat la drum cu gândul de a fi împreună cu Sfântul Părinte și cu bucurie pentru beatificarea celor șapte episcopi. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat cu căldura soarelui, un lucru la care nu ne-am așteptat când am plecat de acasă, având în vedere că ploua”, afirmă părintele Roman Dubeștean. Mai trebuie spus că părintele s-a aflat printre preoții care l-au întâmpinat la sosire pe președintele Klaus Iohannis și că șimăndanii au avut o scurtă întâlnire cu prințul Nicolae, cu care s-au fotografiat.  

Galerie foto (6)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite