Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Eroii de la Păuliș” – vizionare de film istoric la Liceul Special „Sfânta Maria” Arad (FOTO)

La aproximativ o lună de la întâlnirea elevilor de la Liceul Special „Sfânta Maria” Arad cu col (rtg) Sandu Crișan (redactor șef al revistei „Stindard”, președinte ANCMRR – Filiala Județeană „Ziridava”) și cu istoricul Ioan Tuleu (consilier editorial al revistei „Stindard”), o nouă activitate cu temă istorică s-a desfășurat în această instituție.

„Eroii de la Păuliș” – vizionare de film istoric la Liceul Special „Sfânta Maria” Arad (FOTO)
Comentează 0

Elevii au fost invitați să vizioneze un film aparte, un documentar despre Eroii de la Păuliș, difuzat prin amabilitatea domnului col (rtr) Marcel Lucaciu, redactorul șef al revistei de informare, opinie și cultură „Aradul eroic”, precum și președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană Arad, „Detașamentul Păuliș”.

Filmul documentar „Eroii de la Păuliș” a fost realizat în 1964, de către Serviciul cinematografic al Ministerului Forțelor Armate a Republicii Populare Române, regia Ovidiu Georgescu. O copie digitalizată a filmului a fost procurată de către Filiala Județeană Arad – „Detașamentul Păuliș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cu sprijinul Arhivei Naționale de Film și a Centrului Național al Cinematografiei.

Înainte de vizionarea documentarului, col (rtr) Marcel Lucaciu le-a prezentat elevilor o pagină de istorie scrisă la Păuliș și în împrejurimi, în septembrie 1944, ca noduri de aducere aminte rămânând atât Monumentul Eroilor de la Păuliș, cât și Cimitirul Eroilor de la Radna. În încheiere, acesta a afirmat: „La Păuliș, peste somnul eroilor, iarba se ridică verde, nepieritoare. Viața continuă. Noi, însă, nu avem dreptul să uităm vreodată!”

Cadrele didactice de la Liceul Special „Sfânta Maria” Arad, coordonate și încurajate de prof. Maria Porușnicu (director), organizează în mod constant activități școlare și extrașcolare cu teme istorice, cu scopul de a le face cunoscută elevilor istoria națională și locală.

Carina A. Baba

 

Galerie foto (14)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite