Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Despre turismul din Arad, Şcoala de Turism Alternativ şi impactul virusului asupra turismului cu Mario Csipai

Despre turismul din Arad, Şcoala de Turism Alternativ şi impactul virusului asupra turismului cu Mario Csipai
Comentează 0

Am luat zilele acestea legătura cu Mario Csipai, unul din promotorii turismului arădean, căruia i-am adresat câteva întrebări cu privire la turismul din Arad, proiectele sale, dar şi impactul pe care acest virus îl are asupra turismului. Mario este un absolvent al secţiei de turism şi administraţie publică, călător înfocat care până în prezent a vizitat nu mai puţin de 52 de ţări pe cinci continente. Acesta este preşedintele Asociaţiei de Turism Alternativ, asociaţie care a iniţiat proiectele Şcoala de Turism Alternativ, dar şi proiectul Arad Free Tours, prin care turiştii au parte de tururi gratuite ale oraşului Arad.

 

ARQ: Câteva cuvinte despre proiectul Școala de Turism Alternativ.

Mario Csipai: Școala de Turism Alternativ este un proiect al Asociației Turism Alternativ, care se adresează tuturor celor pasionați de domeniul turismului. Prin acest proiect ne dorim să formăm specialiști care să știe să îmbine vocația cu entuziasmul și profesionalismul și care încet încet să shimbe mentalitatea pe termen lung în această industrie în România. Pornind de la ideea că o bază solidă a oricărui proiect pe termen mediu și lung o reprezintă educația, dorim să formăm specialiști ancorați în realitatea zilelor noastre, care să știe să zâmbească sincer și să pună pasiune în ceea ce fac.

 

ARQ: Cum a început proiectul?

Mario Csipai: Proiectul a început acum doi ani, când am primit acreditarea pentru cursurile de calificare și specializare pentru ghizii de turism. Am făcut demersul acesta de acreditare al celor două cursuri din nevoia de ghizi de turism calificați. Asociația noastră are un alt proiect care se numește „Arad Free Tours”, un proiect care funcționează din anul 2013, prin care ghizi voluntari ai asociației oferă tururi gratuite turiștilor care vizitează orașul. Proiectul a luat amploare și am realizat că există o lipsă mare de ghizi calificați. Atunci ne-am gândit că ar fi bine să facem o școală care să se ocupe de treaba asta. Statul lasă din păcate formarea ghizilor de turism exclusiv la inițiativa privată. Vreau să spun că formarea ghizilor de turism nu este integrată nicăieri în sistemul national de învătământ. Așadar momentan oferim cursuri de calificare de agent de turis-ghid și de specializare de ghid national de turism, atât la Arad cât și la Timișoara, dar avem în vedere să ne extindem atât teritorial cât și din punct de vedere al specializărilor oferite. 

 

ARQ: Cine poate participa la cursuri?

Mario Csipai: Depinde de curs. Conform standardelor ocupaționale pentru fiecare curs în parte există anumite condiții de acces. Există condiționări legate de nivelul de studii al participantului, de cunoaștearea unei limbi străine, de cazier, de starea de sănatate și așa mai departe. Pentru detaliile acestea vă invităm la noi pe site (scoala.turismalternativ.ro), unde puteți găsi mai multe informații legate de fiecare curs în parte. Dar principala condiție, pe care am amintit-o și la început, este pasiunea. Dacă oamenii nu sunt pasionați de ceea ce fac, lucrurile nu ies prea bine.

 

ARQ: Cum se desfășoară cursurile?

Mario Csipai: Cursurile se desfășoară conform acreditării primite de la Autoritatea Națională pentru Calificări. Au o parte teoretică cu diverse module și o parte practică. La cursurile pentru ghizi de exemplu avem materii specifice legate de tehnici de ghidaj dar și geografie, istorie, psihologie, legislație. În principiu de cam tot ce are nevoie un ghid să știe în activitatea sa. Iar practica o facem la obiectivele turistice, atât locale cât și naționale. Avem agenții de turism partenere, Complexul Muzeal Arad și proiectul Arad Free Tours prin care le oferim absolvenților posibilitatea de a practica și de a acumula experiență în ghidaj. Înscriindu-te la Școala de Turism Alternativ intri într-o familie. O familie care, pe lângă cursuri, face împreună și excursii, acțiuni civice, iese la film, sau organizează party-uri. 

 

ARQ: Sunt recunoscute?

Mario Csipai: Bineînțeles. Cursurile sunt autorizate de Autoritatea Națională pentru Calificări iar diplomele de sunt eliberate de Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei Naționale, fiind recunoscute atât la nivel naţional, cât şi în Uniunea Europeană.

 

ARQ: Câteva cuvinte despre turismul la Arad?

Mario Csipai: Există deja unele clișee legate de turismul din Arad, cum ar fi intrarea Cetății Aradului în circuitul civil, poziționarea pe coridorul IV Pan European, oraș de transit, Ștrandul Neptun, reabilitarea clădirilor de patrimoniu și așa mai departe. Probleme care pot fi rezolvate doar cu implicarea autorităților, atât locale cât și centrale. Problema pleacă însă de sus... noi nu avem în prezent un Minister al Turismului de exemplu, nu există o strategie pe termen lung și turismul funcționează în mare parte datorită inițiativei private, dar fără o strategie coerentă. Statul cam lipsește din această ecuație din păcate. Creșterea numărului de turiști care ne-au vizitat sau tranzitat s-a datorat contextului economic favorabil de care am avut parte și de apetitul tot mai mare al oamenilor pentru a călători și descoperi locuri noi... și prea puțin datorită politicilor administrației. Să concluzionez, Aradul din punct de vedere turistic are un impact mult prea mic în raport cu potențialul de care dispune, dar legat cu Timișoara sau alte orașe din zonă, precum Oradea sau chiar Szeged poate deveni un oraș de o zi, sau cel mult un city break, lucru suficient ca să stimuleze micile afaceri locale. Dacă la treaba asta mai adăugăm și două trei evenimente anuale, festivauri sau evenimente culturale cu impact național, eu zic ca deja s-ar contura o rețetă de succes. Dar treaba aceasta este mai complexă și necesită o analiză mai în detaliu.

 

ARQ: Câteva cuvinte despre impactul asupra turismului din cauza coronavirusului.

Mario Csipai: Impactul pandemiei de coronavirus asupra turismului este semnificativ. Cel puțin jumătate de sezon este compromis deja. Însă în orice situație de instabilitate, fie că e politică, economică sau ce privește sănătatea publică, turismul e unul din domeniile care suferă cel mai mult. O să fie greu, pentru că nimeni nu știe exact cum o să evolueze situația.  Problema e că nu e afectată doar o țară, o regiune sau un continent… ci tot mapamondul. Dar sunt convins că încet încet ne vom reveni și vom învăța din această experiență, vom fi nevoiți să ne adaptăm la noua situație, să ne reinventăm. Probabil după perioada de autoizolare și de restricții, lumea va fi doritoare să iasă, să călătorească, chiar dacă impactul acestei crize asupra economiei va mai tăia din elenul și apetitul pentru călătorii. Probabil până lucrurile vor reveni la normal și din punct de vedere economic, turiștii se vor orienta mai mult pentru zonele invecinate și mai puțin pentru excursii exotice costisitoare. Este și acesta un prilej să ne redescoperim, orașul, județul, regiunea. Asociația noastră organizează astfel de excursii, iar în viitorul apropiat probabil vom pune și mai mult accent pe promovarea orașului și județului, deoarece avem și noi aici în zonă o mulțime de locuri frumoase care așteaptă să fie descoperite! 

Galerie foto (8)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite