Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cronica unei cărți și sărbătoarea lansării

Cronica unei cărți și sărbătoarea lansării
Comentează 0

Motto: „Tot mai citesc măiastra-ți carte/Deși ți-o știu pe dinafară” (Al. Vlahuță, Lui Eminescu)

Mărturisește prefațatorul la începutul cărții: „Orașului Arad i se reconstituie atmosfera din anii 1970-1980, cu străzile cunoscute, cu relatări despre activitatea serviciului Circulație a miliției, cu problemele funcționării unei instituții militarizate, dar pusă în slujba comunității.” (pag.5, prof. univ. dr. Anton Ilica)

O nouă apariție editorială în peisajul cultural arădean se înscrie de azi pe rafturile de suflet ale cititorilor. Este vorba despre volumul „Mlădița, suflet frumos” (Ed. Concordia, 2022), autor Mircea Neron.

Cartea conține peste treisute treizeci de pagini și este dispusă în patru capitole, acestea având alte subdiviziuni tematice.  

Coperta întâi este „pierdută sub doi ochi rătăcitori... de... margaretă, undeva printre stele, iar coperta a patra se referă alături de portretul autorului la câteva Notițe despre conținutul volumului (Claudiu Rațiu, stilizare).

Din Caseta tehnică mai reținem: Consiliere: Anton Ilica, Lector de carte: Margareta Neron, Tehnoredactare: Mircea Neron, Procesare PDF: Petru Stețcu ș.a. De fapt, iată, acum, obsedantei întrebări: „De ce scriu femeile?” i-am găsit un răspuns mult prea pătrunzător „De ce scriu bărbații!” Și nu e totul! Volumul a fost prezentat în Grădina de Lectură a Bibliotecii Județene Arad, iar mise-en place-ul a fost gătit într-un câmp de margarete și maci precum o scară de mătase în covor de mlădițe!

Moderatorul, Ioana Nistor, documentarist, a condus cu acuratețe Întâmplarea literară și a dat frâu cultural evenimentului la care a participat o selectă asistență. Un portret al autorului cu referire la conținut și forma cărții a fost realizat de profesorul Horia Truță, custodele Galeriilor Turnul de Apă.

În calitate de prefațator și consilier, prof. univ. dr. Anton Ilica a făcut referire la travaliul depus de către autor, dar și despre predilecția acestuia de a continua cu al doilea volum. În cele ce urmează, vom reda cititorilor, fărâme de lectură: Titlul cărții este compus dintr-un subiect eliptic de predicat, la care e o atipică adăugire: o incidentă (alt subiect dublat de atribut). Așa cum floarea de margaretă are forma unui ceas, așa și viața omului își desface petalele în clipe pe care și le ordonează frumos și armonios în clipe. Jocul nu e periculos! E din contră! Plăcut! Un puzzle ! Viața din romanul de debut nu bate pasul pe loc! Cartea este un jurnal-confesiune cu minuțioase însemnări care îi conferă fluiditate. Dar nu este oracol! Povestea mare acoperă poveștile mici și un fir epic de jad și jar străbate narativul discurs. Autorul (mai) pune la manșeta anilor încă o butonieră, felia de dragoste și de viață pe care o împărtășește din potir de anafură și carafa de vin! Când dulce! Când pelin! E ca o liră narațiunea petrecută în Arad, iar autorul (se)călătorește printre (alți) milițieni pe motoreta misiunilor.

Iată cum o nouă carte în care s-au fost trezit amintirile însoțite de marturisitoare mărturii. Un mic de proză lirică conduc înspre faptul că textul aparține genului epic cu toate înlănțuirile și alternanțele. Dar fără înflorituri, ci într-o obiectivitate ce îi conferă realism ancorat în prezent. Povestea în poveste prin tehnica modernă a bulgărelui de zăpadă ne conduce într-un timp trăit, iar zămislitorul cărții propune adevărul izbăvit în perimetrul unui ogor fertil al scrisului său, (ră)sădit în brazda mlăditelor, ca pretext.

În spiritul acestui adevăr, au adresat elogioase cuvinte la adresa autorului, Eugeniu Criste și Nicolae Gudiu (ambii referindu-se la aplecarea lui Mircea Neron înspre lectură, dar și la plăcerea de a scrie de prin anii '70/80.

Dar, cum putea fi traită intensitatea unei prezentări de carte decât în vibrații muzicale?! Noemy Szentesi e deja o plăcută prezență în amfiteatrul muzical arădean și nu numai. Adolescența ei e deja ca un lăuntric „suspin”, dar dulce afirmativ muzical, iar repertoriul său e elegant ales.

Potpouri-ul selectat a încântat audiența și a sporit farmecul evenimentului care a fost o reală reușită!

 

Florica R. Cândea, membru UZPR Arad

Selecție foto: Album, Mircea Boran

 

Galerie foto (222)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite