Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Zăbrani cu noi investiții și lucrări în derulare

Făcând un bilanț la trei ani de la ultimile alegeri, primarul Comunei Zăbrani, Marian Toader, poate spune că este pe un drum bun, un drum ascendent, un drum bun pentru modernizarea comunei. Acesta susține că multe dintre proiectele depuse sunt deja finalizate fiind plus valoare pentru comună, iar altele urmează a se finaliza în acest mandat.

Comuna Zăbrani cu noi investiții și lucrări în derulare
Comentează 0

„Desigur că este greu să mă raportez doar la acest mandat”, ne spunea primarul, „pentru că au existat proiecte care au fost începute în mandatele anterioare și s-au finalizat în această perioadă și nu din cauza Primăriei, ci din cauza procedurilor legale din România, dar acest lucru se întâmplă la nivel de țară, nu numai la noi. Acest fapt ne întârzie uneori. Este foarte important să depunem proiecte, chiar dacă derularea lor durează, însă fiecare proiect aprobat și finanțat este un pas în față pentru comună. Pot spune că și acești ultimi trei ani au însemnat plus valoare ca investiții pentru comunitatea noastră. E drept că au existat și anumite nemulțumiri, sau lucruri neplăcute, însă este important faptul că am reușit să facem lucruri benefice pentru comunitate. Prin proiectele derulate sau care se află în derulare au fost asfaltate mai multe străzi pe raza comunei noastre, iar acum se lucrează concomitent la reabilitarea căminelor culturale din Neudorf și Chesinț, unde putemsâ spune că este deja finalizat, apoi se lucrează intens la două străzi tot din localitatea Chesinț , la șanțuri , podețe și trotuare, se introduc și tuburi sub podețe, astfel încât să nu se mai înfunde. Apoi pentru iluminatul public avem deja un proiect finanțat și unde s-au început deja lucrările, pentru că vom trece pe sistemul cu leduri, care este mult mai economic și eficient, dar în același timp se vor introduce și camere de supraveghere video în toată comuna. Tot în acest timp se lucrează la branșamentele rețelei de canalizare, astfel că până în acest moment s-au făcut peste 150 de branșamente. însă cererea este mult mai mare, mai mult de jumătate din gospodăriile Zăbraniului au depus cerere de branșare. Avem proiecte care sunt în derulare în acest moment, dar avem și proiecte pe care le-am început de curând cum este și extinderea Școlii Gimnaziale din Zăbrani, un proiect finanțat cu fonduri guvernamentale. Sunt proiecte la care nu numai eu am pus umărul ca primar, ci întreaga echipă din Primărie, și pentru acest lucru țin să le mulțumesc angajaților Primăriei. Sunt foarte multe documentații de făcut, avize peste avize, este o birocrație mare, creată de legile din România. Mai trebuie spus că în acest an a fost și acea întârziere de adoptare a Bugetului de Stat de către Guvern, care a afectat administrațiile locale, dar cu toate acestea am reușit să ridicăm nivelul comunei Zăbrani. Un proiect depus impune multe drumuri la București și implicit nopți nedormite, astfel că din momentul depunerii și până la finalizarea unui proiect e cale lungă, dar la urma urmei contează ceea ce lăsăm în urma noastră copiilor noștrii. Localitatea Zăbrani este asfaltată total, iar la Neudorf s-au asfaltat 2,5 km (patru străzi). Diferența care a rămas va fi asfaltată printr-un proiect PNDL care vizează toate străzile din comună rămase neasfaltate precum și șanțurile, podețele și trotuarele din comună.”.

Am luat „la pas comuna” cum se spune, împreună cu un reprezentant al Primăriei și am vizitat pe rând punctele de lucru, astfel că am ajuns la Căminul Cultural Neudorf. Am văzut că se lucrează în interior la modernizarea și refacerea sălii unde a funcționat cândva cinematograful, dar în plus au fost prevăzute și lucrări la noua clădire a bucătăriei. Practic s-a făcut o reabilitare importantă pentru că a fost schimbată și toată structura acoperișului, care este acum metalică, mult mai rezistentă. Este un proiect realizat din fonduri Europene, însă există și o parte de contribuție din bugetul local.

Apoi ne-am deplasat la Chesinț acolo unde se lucrează foarte intens pe străzile 3 și 4 cu un utilaj. Se construiesc trotuare și se lucrează concomitent și la șanțurile de scurgere a apelor pluviale. „Aici am găsit o soluție viabilă pentru podețele de acces la gospodării, astfel că se montează tuburi cu diametre mari sub fiecare podeț astfel încât să nu se mai înfunde, iar întreținerea șanțurilor va fi foarte ușor de realizat, fiind betonate. Desigur că atunci când lucrările vor fi gata, se vor asfalta și podețele de acces”, a mai spus primarul.

De asemenea am vizitat și muzeul etnografic al satului Chesinț, care deține o mulțime de exponate frumoase, adunate cu sprijinul sătenilor, precum și o colecție de fotografii din trecutul satului. De asemenea, am vizitat și școala din Chesinț, o școală frumos pusă la punct. Prin acest lucru se vede implicarea administrației locale în sprijinirea procesului educațional.

Întorcându-ne la Zăbrani, am vizitat și curtea școlii unde urmează a se ridica un nou corp de clădire pentru că au fost demarate lucrările de extindere a Școlii ,,Adam Muller Guttenbrunn” din localitate. Acest proiect se realizează prin Programul Național de Dezvoltare Locală și are o valoare de 1,8 milioane lei. Proiectul a fost depus de autoritățile locale din Zăbrani la Ministerul Dezvoltării Regionale primind finanțare. Proiectul prevede extinderea corpului de clădire al școlii, o lucrare foarte necesară procesului de învățământ din localitate. „Noi am semnat contractul cu Ministerul de resort încă de anul trecut , însă procedurile birocratice au făcut ca demararea lucrării să înceapă doar acum, dar mă bucur totuși că lucrurile merg în direcția bună”, a subliniat primarul Marian Toader.

Așa cum am amintit mai sus, de curând au început și lucrările la iluminatul stradal, astfel încât se va trece în fiecare localitate din comună pe iluminatul cu leduri care este mult mai economic. La Neudorf se lucrează deja la schimbarea lămpilor de iluminat. Practic sistemul de iluminat din toată comuna va fi modernizat și extins, proiectul fiind implementat de EON și prevede înlocuirea tuturor lămpilor stradale existente cu un sistem mai economic, dar și extinderea iluminatului acolo unde este nevoie. Și introducerea rețelei de canalizare este un pas în față pentru comuna Zăbrani, în dorința administrației locale de a crește nivelul de urbanizare. Dacă introducerea rețelei este finalizată, acum a început perioada racordării gospodăriilor la acest sistem. Așa cum am amintit sunt deja realizate peste 150 de branșamente, însă solicitările sunt cu mult mai mari, urmând ca în perioada următoare să crească numărul locuințelor branșate la rețea. De altfel, pentru Chesinț și Neudorf există depus un proiect prin PNDL pentru introducerea rețelei de apă și canalizare.

Mai trebuie menționat că și Căminul Cultural Zăbrani a fost dotat de curând cu mobilier nou (scaune și mese), perdele-draperii și alte lucruri necesare bunei desfășurări de activități culturale astfel încât să se poată desfășura orice eveniment în cele mai bune condiții. „Practic, banii obținuți din închirierea căminului s-au folosit pentru dotarea și modernizarea acestui edificiu pentru a oferi cele mai bune condiții celor care vor să-l închirieze pentru diferite evenimente. Față de proiectele care se derulează în acest moment, comuna Zăbrani mai are proiecte depuse la Compania Națională de Investiții încă din anul 2018. Acestea cuprind o sală de sport și un bazin de înot la Zăbrani. Încercăm să depunem cât mai multe proiecte, pentru a atrage fonduri, fie guvernamentale, fie Europene, astfel încât să realizăm cât mai multe obiective pentru întreaga noastră comunitate”, a încheiat primarul Marian Toader.

În ceea ce ne privește, nu putem să nu observăm o implicare și un interes foarte accentuat al primarului atunci când vine vorba de modernizarea comunei, și este normal să fie așa, pentru că orice primar gospodar își dorește o comună unde locuitorii să se simtă bine și în siguranță astfel încât să nu mai existe, pe cât posibil, o diferență între oraș și sat, iar tinerii să își facă un rost la ei acasă.

Galerie foto (161)