Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cardiganul – chic și comod

Cardiganul – chic și comod
Comentează 0

Cardiganul este o piesă versatila de vestimentație, potrivită atât doamnelor cat și bărbaților, care de asemenea poate fi purtat la orice vârstă, atât de copii cât și cei trecuți de a doua tinerețe. O piesă ce vine în diferite forme, lungimi, cu sau fără nasturi sau fermoar, și fabricat din diverse materiale, însă trăsătură indispensabilă acestui articol, indiferent de materialul din care este fabricat, este ca acesta este foarte călduros. Poate fi purtat atât direct pe piele, cât și overlaid, fiind chiar in trend de ani de zile ca hainele să fie purtate în straturi. 

Nu uitați: oferta Fashion Days de Black Friday After Party este una cu reduceri mari la multe produse de sezon. Astfel, în această perioadă puteți găsi cardiganul potrivit gusturilor și nevoilor voastre la un preț avantajos! 

Acestea  par articole vestimentare ce pot fi trecute ușor cu vederea, le cumpărăm, le purtăm cu drag în sezonul rece, dar nu ne gândim prea mult la ele. Am descoperit ca au o istorie destul de interesantă. Uneori pe lângă aspectul hainelor, utilitatea și influența modei, intervine și nevoia de cunoaștere de care, personal, sufăr, curiozitatea de a afla începuturile lucrurilor, sursa, inventatorul, dar și contextul și necesitatea care a dus la crearea acestora. 

Cardiganul a fost numit după un general maior al armatei britanice care a condus Brigada de Lumină la bătălia de la Balaklava în timpul războiului din Crimeea,  James Thomas Brudenell, al 7-lea Conte de Cardigan. În timpul vieții și a carierei acestuia era caracterizat drept arogantul și aristocratul extravagant al perioadei. A avut momentele sale de incompetență în timpul desfășurării carierei sale în armată, însă acestea au fost atenuate de generozitatea, eleganța și curajul care îl caracterizau, dar desigur și de aducerea cardiganelor la viața. O dovadă de pură opulență este că acesta cheltuia 10.000 de lire pe an pentru a își îmbrăca regimentul în uniforme noi și extravagante. Poate puțin exagerat, dar cine suntem noi să îl judecăm? Cardiganul a fost gândit după vesta tricotată din lână, pe care ofițerii britanici o purtau în timpul războiului. Datorită faimei pe care a câștigat o Contele prin întoarcerea la Londra în fruntea trupelor sale biruitoare după războiul Crimeei, a crescut și popularitatea îmbrăcămintei.

Coco Chanel a reinventat cardiganul -odată purtat de soldați în război-, și l-a introdus în moda doamnelor contemporane cu această, dintr-o nevoie personală, marea creatoare detesta puloverele cu guler deoarece își strică părul când le îmbrăca, când le “trăgea pe cap”, astfel puloverele deschise care se prindeau cu nasturi au fost salvatoare. Și astăzi cardiganele marca Coco Chanel sunt un simbol al eleganței feminine, rămânând o piesă simbol a creatoarei de modă.

Anii ‘20 au fost anii de glorie a cardiganelor, acestea păstrându-și popularitatea de-a lungul anilor.

O altă personalitate care a contribuit la popularizarea cardiganelor a fost Steve McQueen, care a purtat această piesă vestimentară în filmul polițist american din 1968 “Locotenentul Bullit”. 

Dar să nu o uităm și pe cântăreața Taylor Swift, care în prezent este idolatrizată de mulți tineri, ea a scris un cântec numit “Cardigan” care descrie o romanță pierdută în amintiri. Cântecul a fost folosit in documentarul  “Folklore: The Long Pond Studio Sessions” regizat și produs tot de către Taylor Swift și lansat pe 25 noiembrie 2020.


Scrie un comentariu

trimite