Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

În urma unei hotărâri de consiliu local, s-au suplimentat bursele oferite elevilor

Luând în considerare solicitările venite din partea unor unităţi de învăţământ din Arad, în cadrul şedinţei de astăzi a Consiliului Local Municipal s-a votat pentru suplimentarea numărului de burse pentru elevi în anul şcolar 2022-2023. Astfel, după modificarea şi completarea HCLM 579/2022, vor fi acordate 213 burse de performanţă, 2.764 burse de merit, 459 burse de studiu şi 1.632 burse de ajutor social.

În urma unei hotărâri de consiliu local, s-au suplimentat bursele oferite elevilor
Comentează 0

Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel gimnazial, liceal și profesional beneficiază  lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social denumite în continuare burse.

Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiază  de burse de performanță și burse de ajutor social.

De bursa de performanțâ pot să beneficieze și elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar particular.

Bursele se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinație prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale.

Bursele se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii evaluării naţionale de către absolvenţii clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale şi pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanţelor şcolare, cu excepţia cazurilor menţionate la art. 20 din Ordinul ministrului educaţiei nr. 5379 din 7 septembrie 2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar, modificat prin Ordinul 6203 din 4 noiembrie 2022.

Bursele de performanţă se acordă elevilor din învăţământul preuniversitar de stat şi particular înscrişi la cursurile cu frecvenţă, în funcţie de rezultatele la concursurile/competiţiile naţionale organizate de Ministerul Educaţiei sau la competiţiile sportive internaţionale la care participă loturile naţionale ale României.

Totodată, bursele de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a - a XII-a de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat, în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură. Bursele de studiu se acordă elevilor din clasele a V-a - a XII-a de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat, în funcţie de veniturile familiei şi de rezultatele obţinute la învăţătură. Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învăţământul preuniversitar de stat înscrişi la cursurile cu frecvenţă, la cerere, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali. Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.

Elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanţă, cât şi bursă de merit sau bursă de studiu trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă mai mare. Elevii cu cerinţe educaţionale speciale pot obţine bursă de studiu/merit/performanţă/ajutor social, indiferent dacă beneficiază şi de o măsură de protecţie socială. Elevii care beneficiază de sprijinul financiar «Bani de liceu» pot obţine bursă de performanţă / merit/studiu, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin. Sumele destinate pentru plata burselor de performanță, de merit, de studiu respectiv de ajutor social sunt alocate în bugetele unităților de învățământ preuniversitar.

Unitățile de învățământ preuniversitar cu frecvență vor achita bursele repartizate către beneficiarii acestora pana la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna precedenta. 


Scrie un comentariu

trimite