Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

95 de ani de radioamatorism arădean

95 de ani de radioamatorism arădean
Comentează 0

Anul acesta se marchează 95 de ani de la înființarea ,, Asociațiunii Radioamatorilor din Arad” iar cu această ocazie au fost lansate 7 indicative speciale, se vor oferi diplome și se va organiza o ședință festivă.
Radioul amator, cunoscut și sub numele de HAM radio, constă în utilizarea spectrului de frecvențe radio în scopuri de schimb necomercial de mesaje, experimentare fără fir, auto-instruire, recreere privată, radiosport, concurs și comunicații de urgență. Termenul „amator” este folosit pentru a face referire la „o persoană autorizată în mod corespunzător, interesată de practica radioelectrică cu un scop pur personal și fără interes pecuniar” și pentru a o diferenția de radiodifuziunea comercială, publică, de siguranța (cum ar fi poliția și pompierii) sau servicii radio profesionale bidirecționale (cum ar fi maritime, aviație, taxiuri etc.), potrivit Wikipedia.
Originile radioamatorilor se regăsesc încă din secolul al XIX-lea, dar radioul amator, așa cum este practicat astăzi, a debutat la începutul secolului al XX-lea. Prima Carte albastră oficială anuală a Asociației Wireless din America, produsă în 1909, conținea o listă de posturi de radio amatori. Această agendă de apeluri radio lista stațiile de telegraf fără fir din Canada și Statele Unite, inclusiv 89 de posturi de radio amatori. Ca și în cazul radioului în general, radioul amator a fost asociat cu diverși experimentatori amatori și pasionați, care au contribuit în mod semnificativ la știință, inginerie, industrie și servicii sociale. Cercetarea operatorilor amatori a creat noi industrii, a dezvoltat economia și chiar a salvat vieți în momente de urgență.
La Arad, Asociația Radioamatorilor a luat ființă în 1929. De atunci, activitatea radioamatoricească s-a desfășurat continuu sub diverse cluburi și forme de organizare.
Șapte indicative speciale, diplome gold, silver și bronz

Pentru a marca 95 de ani de activitate, Clubul Sportiv Radioclub Admira Arad a activat șapte indicative speciale: YR95AR; YR95CC; YR95CH; YR95LI; YR95PE; YR95SE si YR95IN, care vor fi active în perioada 15 februarie – 31 mai 2024.
Pasionații de radio pot accesa aceste frecvențe și pot fi chiar și premiați cu diplome
Cu ocazia acestui eveniment s-a emis o diploma. Aceasta diploma se poate obține în trei clase:
Gold – pentru QSO cu toate cele sapte indicative speciale;
Silver – pentru QSO cu cinci indicative speciale;
Bronze – pentru QSO cu trei indicative speciale
Pentru mai multe detalii referitoare la regulamentul de participare, accesați site-ul Radioamator.ro

Adunarea generală  a Clubului Sposrtiv Radioclub ,,Amira” Arad și expoziție
De asemenea, în 24 februarie, va avea loc și o adunare generală a  C.S.RAdmira, cu începere de la ora 10:00. Evenimentul va avea loc în Sala Ovală al hotelului „President” din Arad, de pe Calea Timișorii nr.164. Sunt invitați reprezentanții F.R.R., A.N.C.O.M. și toți radioamatorii din Arad din județ, și alte județe.
Ordinea de zi
Partea I
 Sosirea și înregistrarea participanților
 Cuvânt de deschidere și salutul participanților: Aprobarea ordinii de zi, aprobarea Secretariatului
 Execuția bugetară pe anul 2023
 Raportul cenzorilor, YO2AMU
 Prezentarea și aprobarea bugetului pe anul 2024
 Prezentarea activităților pe anul 2023/Înmânarea diplomelor, YO2ABO
YO2AMU, Admira VHF/UHF contest
YO2MJZ, Memorial YO2RA
YO2LEA, Calendar competițional 2024
YO2LTA, Întălnirea internațională a radioamatorilor, ediția XX, Pecica
10:45-12:45 Discuții/Propuneri
12:45-13:30 Pauză de cafea; vizitarea expoziției
Partea II-a
Simpozion
•⁠ ⁠YO2BOF, tehnic
•⁠ ⁠YO5OED, expediții
•⁠ ⁠YO2LIS, disciplina în comunicații
•⁠ ⁠YO2MA, DMR si Rolink
•⁠ ⁠YO2MD, despre Meshtastic
•⁠ ⁠YO2MHF, încheiere
„Adunarea va avea și un caracter aniversar sărbătorind 95 de ani de la înființarea primei asociații din Arad în anul 1929. Cu această ocazie vom organiza o mini expoziție cu aparate de epocă și diverse documente. Vă așteptăm cu drag!”
 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite