Ziua Eroilor și hram românesc în Ungaria
Praznicul Înălțării Domnului (6 iunie 2019) este și hramul bisericii ortodoxe românești din Otlaca-Pustă (Pusztaottlaka), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. În cadrul slujbei au fost făcute și rugăciuni de pomenire pentru eroii neamului românesc, în această zi specială din timpul anului care le este dedicată. Consulul general român Florin Vasiloni s-a recules cu această ocazie la troița eroilor, situată la marginea localității. În zilele anterioare acestei sărbători, consulul general român Florin Vasiloni a depus coroane de flori la monumentele eroilor situate în municipiul Debrecen, reședința județului Hajdu-Bihar.
La Otlaca-Pustă, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți, răspunsurile liturgice fiind date de grupul psaltic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Timișoara. La slujbă, alături de credincioșii ortodocși români din această localitate, au participat și credincioși din Jula (Gyula), Chitighaz (Ketegyhaza), Medgyesegyháza, dar și din România, din Maramureș si Arad, precum și oficialități, între care Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Jula; Gyorgy Symonka, deputat în Parlamentul de la Budapesta, originar din Otlaca-Pustă; Gheorghe Cozma, directorul Oficiului Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Elvira Ardelean, primarul comunei Otlaca-Pustă; Eva Bocsor Karancsi, președintele Autoguvernării Românești Județene din Bichiș (Bekes) și a Asociației Culturale „Mihai Purdi” din Otlaca Pustă; Delia Covaci, redactorul-sef al săptămânalului „Cronica; Petru Sălăjan, directorul Școlii din Aletea (Elek); Mihai Cerhati, președintele Autoguvernării Românești din Jula; Daniel Negrea, președintele Autoguvernării Românești din Medgyesegyháza; Gheorghe Marc, președintele Clubului Pensionarilor Români din Jula, ș.a.
Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă frățească comună, care a avut loc la Căminul Cultural din localitate. Biserica din Otlaca Pustă a fost construită din zid, în anul 1912, cu sprijinul financiar al credincioșilor și ctitorilor Ștefan Rusu și Zenovia Drăgan din localitatea Grăniceri, situată astăzi în România și are hramul Înălțarea Domnului, iar din anul 2011 este închinată și Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Ocrotitorul Banatului. În cadrul Centrului parohial, comunitar și muzeal, de la fosta casă parohială din Otlaca-Pustă, ființează o expoziție permanentă cu obiecte de artă tradiționala românească, tot în această localitate fiind inaugurat în anul 2013, un paraclis de lemn în stil maramureșean.