Zilele comunei Hășmaș la a VI-a ediție
Hășmașul a fost, este și va rămâne, un tărâm al frumosului, dar și un tărâm al folclorului autentic pentru că aici oamenii au păstrat cu sfințenie nu numai portul popular, dar și cântecul și jocul bătrânesc și iată că astăzi pe scenele județului Arad (cu siguranță și în Bihor) mereu se aude la microfonul prezentatoarei „Acum urmează un joc de Hășmaș” pentru că Hășmașul a dat generații de dansatori și cântece populare de o valoare inestimabilă, iar jocul de Hășmaș a pătruns folclorul autentic din toată zona Aradului și astfel multe ansambluri de dansuri l-au preluat (inclusiv Pecica).
Desigur că atunci ceva în sufletul meu tresaltă pentru că Hășmașul are un loc aparte în inima mea. Am așteptat „Zilele comunei Hășmaș” și nu puteam să nu fiu acolo la poale de Codru Moma (chiar dacă au fost și în alte părți din județ astfel de evenimente), Hășmașul este satul sufletului meu, de acest loc mă leagă amintiri frumoase, oameni dragi, prieteni și cunoscuți, iar atunci când revin în Hășmaș mă simt cu adevărat acasă.
Sâmbătă și duminică a avut loc cea de-a VI–a ediție a „Zilelor comunei Hășmaș”, eveniment care a adus „acasă” de pretutindeni fii ai satului, la întâlnirea cu satul, cu propria copilărie petrecută aici și cu toți cei dragi lor. Este poate unica zi de peste an când cei plecați se reîntorc în număr mare la casa părintească sau la rude, amintindu-și cu drag de zilele frumoase petrecute aici.
Desigur, un rol hotărâtor și deosebit de important l-a avut primăria Hășmaș și domnul primar Cornel Popa care întotdeauna se gândește cu sufletul plin de bucurie la fiii satului Hășmăș, pe care dorește să îi știe aproape unul de altul, de satul lor natal, pentru ca tot ceea ce este bun și frumos să nu dispară.
Dumnezeu a dat comunei Hășmaș niște locuri frumoase cum rar se găsesc în județul Arad, iar oamenii trebuie sa fie uniți. La invitația domnului primar, o delegație de patru persoane din localitatea Ketegyhaza (comunitate de români) din Ungaria, au participat la „Zilele comunei Hășmaș”.
Din cei prezenți a făcut parte primarul localității Ketegyhaza, doamna Kalcso Istvanne, împreună cu translator și doi consilieri care au fost entuziasmați de programul folcloric care s-a desfăsurat pe scenă, fiind de asemenea încântați de frumusețea comunei și a zonei la poalele Codrului Moma.D-l primar deja face demersurile necesare pentru înfrățirea comunei Hășmaș cu localitatea Ketegyhaza din Ungaria.
La eveniment au fost invitați și primarii din comunele Cărand (Costuț Gligor), Bîrsa (Avram Ciev) și Ignești (Urs Marinel). De asemenea de la Bîrsa a venit și doamnna viceprimar Luminița Toma („vicesa”, cum o alintăm noi), care a participat cu mult drag la eveniment până la sfârșitul programului.
La spectacol a luat parte și domnul senator Ioan Cristina (PNL), de altfel dânsul este din zonă, cunoscând tradițiile și obiceiurile locului, care a transmis de pe scenă un salut hășmășenilor.De asemenea la eveniment au luat parte și doi deputați, domnul Eusebiu Pistru (PNL) și domnul Florin Tripa (PSD).
Programul a fost declarat deschis de primar, invitând pe scenă și colegii primari pentru o scurtă cuvântare, respectiv pe doamnna primar Kalcso Istvanne din Ungaria și domnul primar Costuț Gligor din Cărand.
Programul folcloric a debutat cu ansamblul de dansuri „Codrenii din Groșeni” care au prezentat publicului câteva dansuri specifice zonei codrenești, după care solistul Ionuț Langa a interpretat câteva piese frumoase și de suflet, urmat de grupul folcloric „Lioara” al școlii populare de artă din Arad. Soliștii Maria Popovici, Mădălina Motorca, Iordana Maria Rad și Alin Neag au evoluat pe scenă în fața publicului interpretând frumoase cântece populare.
„Păstrătorii tradiției” din Șicula au prezentat câteva dansuri specifice localității de pe malul Crișului Alb, după care pe scenă au urcat solistele Diana Giorgiana Mihuț și Mihaela Suciu. Ansamblul de dansuri „Druscelile” din Bîrsa, coordonați de neobositul Ioan Todica, un fiu al satului Hășmaș, (care de curând a fost „aclimatizat” la Bîrsa) au prezentat o suită de dansuri specifice văii Crișului Alb.
O altă tânără solistă, o fiică a Podgoriei venind de la Ghioroc-Cuvin, domnișoara Bianca Tomoiagă este o îndrăgită interpretă cu o voce de excepție care a încântat publicul prezent la eveniment prin câteva piese.
După o întrerupere de aproape un an și după doar o scurtă repetiție înainte de acest eveniment, tânărul ansamblu de dansuri „Codrenii din Hășmaș” au urcat din nou pe scenă în aplauzele și bucuria publicului, (coordonați de Ioan Todica) prezentând o suită de jocuri de suflet, celor de acasă din Hășmaș.
Acest ansamblu format din copii este astăzi din nou mândria hășmășenilor pentru că cea mai frumoasă carte de vizită pentru o comună în țară și străinătate este un ansamblu de dansuri care poartă cu mândrie cântecul, portul și jocul comunei lor.
Formația „Ilie Pașca” împreună cu solista Paula Pașca, i-au încântat pe cei prezenți, fiind mult apreciați și iubiți de public. Invitați speciali la Hășmaș au fost maestrul Ștefan Muntenaș, „vocea de aur a Aradului” , Viorel Leric și Simona Boncuț care prin piesele interpretate a îndemnat și antrenat publicul la joc în fața scenei, până la sfârșitul programului.
Evenimentul a fost unul foarte reușit, cu muzică și petrecere pe toate gusturile, iar ca un lucru inedit, un avion utilitar a survolat de câteva ori cerul ,,la firul ierbii,, deasupra terenului unde s-a desfășurat evenimentul cultural, ca un salut din văzduh a celor prezenți la frumoasa sărbătoare (se pare că inițiativa aparține unui hășmășan cu sufletul acolo la Hășmaș).
Domnul primar Cornel Popa mulțumește C.J. Arad, Centrului Cultural Județean Arad și tuturor celor care într-un fel sau altul și-au adus contribuția la buna desfășurare a evenimentului. De asemenea mulțumește celor care au găsit cu cale să participe alături de noi „acasă la Hășmaș” la acest deosebit eveniment.
Atunci când spectacolul a luat sfârșit, în noapte cerul era plin cu stele fiind și ele parcă martorii acestui frumos eveniment care a făcut să răsune cântecul popular peste pădurile de la poale de Codru Moma și care a strâns la un loc fiii acestei frumoase așezări, amintindu-și de clipele din copiărie petrecute acasă la Hășmaș.