Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ZILE LIBERE 2017: Românii ar putea avea minivacanţă de PATRU ZILE în ianuarie

Începând din acest an ziua Unirii Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, 24 ianaurie va fi zi liberă nelucrătoare pentru toți românii, asta după ce anul trecut Parlamentul a adoptat o lege în acest sens, act normativ promulgat și de șeful statului Klaus Iohannis.

ZILE LIBERE 2017: Românii ar putea avea minivacanţă de PATRU ZILE în ianuarie
Comentează 0

Cum 24 ianuarie, cade într-o zi de marți, guvernanții se gândesc că este ineficient ca românii să meargă luni la muncă, iar apoi, marți să stea acasă.

Astfel, conform unor surse din Cabinetul Sorin Grindeanu, angajații, în special cei din sistemul bugetar vor fi liberi și luni 23 ianuarie, urmând să înceapă munca, miercuri 25 ianuarie. În acest fel, românii vor avea 4 zile libere, adică week-endul 21, 22 ianurie și zilele de 23 și 24 ianuarie.

"Se analizează ca ziua de luni, 23 ianuarie să fie liberă în special pentru cei din sistemul de stat. Pentru cei din sistemul privat, alegerea este la latitudinea angajatorului. Este ineficient să chemi oamenii la muncă pentru o zi, iar apoi să fie liberi. Cred că este mai normal să stea și luni 23 ianuarie acasă, iar miercuri 25 ianuarie să mearrgă la serviciu", spun surse de la Palatul Victoria.

Cele 14 ZILE LIBERE sunt următoarele:

Anul Nou
1 ianuarie 2017 – duminică

2 ianuarie 2017 – luni

Ziua Unirii Principatelor Romane
24 ianuarie 2017 – marţi

Paştele Catolic şi Paştele Ortodox
16 aprilie 2017 – duminică
17 aprilie 2017 – luni

Ziua Internaţională a Muncii
1 mai 2017 – luni

Ziua Copilului
1 iunie 2017 – joi

Rusaliile
4 iunie 2017 – duminică
5 iunie 2017 – luni

Adormirea Maicii Domnului
15 august 2017 – marţi

Sfântul Andrei
30 noiembrie 2017 – joi

Ziua Naţională a României
1 decembrie 2017 – vineri

Crăciunul
25 decembrie 2017 – luni
26 decembrie 2017 – marţi

Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Romane, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Sursa romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite