"Vocea de Aur" pentru elevii români din Ungaria la Bătania (Battonya)
La Școala Generală „Lucian Magdu", din oraşul Bătania (Battonya), s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului național de interpretare vocală intitulat „Vocea de aur", la care au luat parte peste 30 de elevi de la 9 școli generale unde învață copii ai românilor din Ungaria: Jula (Gyula), Micherechi (Mehkerek), Bătania (Battonya), Chitighaz (Ketegyhaza), Bedeu (Bedo), Pocei (Pocsaj), Leucușhaz (Lőkösháza), Săcal (Korosszakal) și Aletea (Elek).
La evenimentul ce a avut loc vineri, 29 martie 2018, au participat printre alții, Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Marjai Janos, primarul oraşului Bătania; Atilla Rakoczi, Directorul Oficiului Guvernamental (prefectura) Bekes; Emese Tripon, viceprimarul comunei Chitighaz; Traian Cresta, purtător de cuvant al românilor în Parlamentul Ungariei; Alexandru Fina, vicepreşedintele AŢRU; Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU; Iulia Olteanu, directorul Școlii Generale din Bătania ; Elena Silaghi, directorul Școlilor Generale comasate din Bihorul-Unguresc (Hajdu-Bihar), Săcal (Körösszakál), Bedeu (Bedő) și Körösnagyharsány; Eva Iova, redactor-şef la săptămânalul „Foaia Românească"; Delia Covaci, redactorul-șef al publicației „Cronica", Iulia Kaupert și echipa redacțională română a studioului radio-tv din Szeged, ș.a.
Juriul concursului a fost format din muzicieni de la Filarmonica de Stat din Arad și cadre didactice de la licee din Arad. Elevii concurenți au fost împărțiți pe 4 categorii de vârstă și au prezentat în fața juriului și a publicului câte un cântec, în limba română. În premieră, au participat la acest concurs, care creşte calitativ de la an la an, elevi ai Liceului "Nicolae Bălcescu" din Gyula. Corul Școlii din Bătania, îndrumat de prof. Andreea Szenes, au oferit invitaților un grupaj de cântece corale, iar elevi ai şcolii au prezentat o piesă de teatru, „Pomul care face ciori", de Octav Pancu Iași.
Juriul a acordat premii și mențiuni pentru fiecare elev participant. Un premiu special a fost oferit și din partea PS Siluan. Tot la Bătania, începând din anul 1993, are loc, din 2 în 2 ani, un concurs de poezie intitulat „Lucian Magdu" după numele celui pe care îl poartă și Școala din Bătania și la care participă, de asemenea, copii de la alte școli unde învață copiii românilor din Ungaria. Premiile au fost oferite de către AȚRU, Autoguvernarea Românească din Batania si Fundaţia "Lucian Magdu" din localitate. La Școala Generală din Bătania, învață în prezent un număr de 126 de elevi, în clasele I-VIII, iar la grădinița de aici primesc educaţie un grup de 48 de copii.
În seara zilei de 29 martie 2019, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a participat la o serată româneasca organizată de către Autoguvernarea Română din Bekescsaba.
Evenimentul s-a desfăşurat la "Csaba Park", muzeu tradiţional al oraşului reşedinţă a judeţului Bekes. La manifestare au participat membri şi apropiaţi ai autoguvernării româneşti locale, printre care Tiberiu Juhasz, preşedintele autoguvernării locale; Gheorghe Marc, preşedintele Clubului Pensionarilor Români din Gyula; Ioan Budai, fost director al Liceului "Nicolae Bălcescu" din Gyula şi preşedinte al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Delia Kovacs, directorul publicaţiei "Cronica". Momentele artistice au fost asigurate de către solistul şi coregraful Gheorghe Gros din Chitighaz (Ketegyhaza) şi de membri Ansamblului "Taban" din Bekescsaba. La Bekescsaba fiinţează o biserică ortodoxă românească, monument istoric, situată chiar în centrul municipiului.