Vizita istorică a Mitropolitului Banatului în Parohia arădeană Fântânele
Comunitatea parohială din Fântânele, Arad, a trăit, ieri, clipe de aleasă sărbătoare. Aceasta a fost prilejuită de popasul duhovnicesc săvârșit de Mitropolitul Banatului Ioan în această localitate.
Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de către Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, adresându-i Părintelui Mitropolit un cuvânt de bun venit și prezentându-i istoria satului și denumirea localității, făcând apel la cartea Fântâna Darurilor, Fântânele din care izvorăsc harurile.
După acest moment, cei doi ierarhi au săvârșit o slujbă de sfințire a Centrului de tineret „Sfântul Nicolae”, construit prin grija deosebită a părintelui paroh Dan-Dorin Mândra. Din soborul slujitor au făcut parte și părinții consilieri Protos. Dr. Iustin Popovici și Pr. Gheorghe Gligor, Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Pr. Conf. Constantin Jinga, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, părinții Codin Șimonca-Oprița, Dacian-Emilian Nan și Diac. Lucian Baba, profesori la Seminarul Teologic Ortodox din Arad și alți slujitori de la parohiile învecinate.
După sfințirea Centrului de tineret, în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Ierarhii bănățeni și soborul numeros de preoți, au săvârșit slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, slujbă la care au participat un număr mare de credincioși.
În cuvântul Înaltpreasfinției Sale, Părintele Mitropolit Ioan i-a îndemnat pe credincioși la acte de milostenie față de cei sărmani și neajutorați, mai ales în preajma marilor sărbători creștine. „Nimeni să nu rămână fără o bucată de pâine pe masă de sărbători”.
Mai apoi, au fost distinși preotul, învățătorul și primarul gospodar, în contextul Anului omagial 2019. Astfel, părintele Dan-Dorin Mândra a primit din partea Chiriarhului locului distincția de iconom stavrofor, primarului Emil-Nicolae Otlăcan, i-a înmânat un Hrisov de cinstire pentru sprijinul constant oferit Parohiei Fântânele, iar învățătoarea Elena Otlăcan a primit o distincție din partea conducerii Uniunii Jurnaliștilor din Banatul istoric, pentru rodnica activitate la catedră în decursul a patruzeci de ani. „Nu se poate pune în cuvinte emoția pe care o trăiesc toamnă de toamnă, când îmi întâlnesc elevii și începem un nou drum împreună”, a mărturisit învățătoarea, cu glasul plin de emoții. Tot în acest cadru, Arhiepiscopul Aradului i-a oferit un Hrisov de cinstire și primarului localității Vinga, Ioan-Sorin Negrei.
Evenimentul s-a desfășurat în mijlocul comunității, pentru că activitatea celor trei se poate împlini doar cu și prin oameni, colaborarea dintre ei fiind esențială.
Adunați în biserică, casa sufletească a comunității, s-au bucurat unii de ceilalți și, fiind perioada postului Crăciunului, au încheiat seara cu un concert de colinde. Bucuria a fost împărtășită de câteva cete de colindători. Pe lângă copilașii din parohia gazdă, au colindat și copiii din Parohia Vladimirescu II și Aluniș. La final, Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin" a transmis emoția Praznicului prin colindele interpretate.
La eveniment, au fost prezente oficialitățile locale și centrale: Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, deputații Dorel Căprar și Adrian Todor, Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Vasile Todi, Președintele Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric, consilieri județeni și locali, inspectori școlari și cadre didactice.
La final, părintele paroh le-a mulțumit celor doi înalți ierarhi pentru această mare zi de sărbătoare și bucurie făcută credincioșilor parohiei și le-a oferit câte o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae și câte un buchet cu flori, precum și tuturor oficialităților, preoților, grupurilor de colindători și credincioșilor care au luat parte la această zi de sărbătoare a parohiei.
Eveniment a fost unul istoric pentru Parohia Fântânele, fiind prima vizită mitropolitană, care a încununat activitatea celor trei stâlpi ai comunității: preotul, dascălul și primarul gospodar.
Cătălin-Iulian Drăgan
Alexandra-Teodora Mândra