Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vești extraordinare de la UE pentru economia României

Conform estimărilor Comisiei Europene, economia României urmează să crească cu 7,4% anul acesta și cu 4,9% în 2022. Previziunea este una mai optimistă decât cea făcută în primavara acestui an, revizuirea luând în calcul creșterea activității comerciale din primul trimestru al anului, care a depășit așteptările inițiale, și îmbunătățirea situației sanitare din al doilea trimestru, care a dus la o relaxare timpurie a restricțiilor. Comisia preconizează că economia europeană se va redresa mai repede decât ne așteptam.

Vești extraordinare de la UE pentru economia României
Comentează 0

Dacă, inițial, în primavara acestui an Comisia a prevăzut pentru economia europeană o creștere de 4,2% pentru 2021 și una de 4,4% în 2022, iată că ultimul set de calcule se dovedește a fi mult mai optimist. Conform CE, economia UE și a zonei euro urmează să crească cu 4,8% în acest an și cu 4,5% în anul următor;

Este de așteptat ca următorii factori să compenseze impactul negativ al deficitului temporar de factori de producție și al creșterii costurilor care afectează anumite părți ale sectorului de producție:

  • activitatea economică tot mai ridicată;
  • strategia eficace de răspândire a virusului și progresele campaniilor de vaccinare (scăderea numărului de noi infecții și spitalizări);
  • redeschiderea economiilor în trimestrul următor – cel mai avantajat sector este cel al serviciilor;
  • revigorarea activității turistice în interiorul UE, care ar trebui să beneficieze în continuare de intrarea în vigoare a Certificatului digital privind COVID, de la 1 iulie.
  • consumul privat și investițiile;
  • ocuparea forței de muncă, în privința căreia se preconizează că va evolua în paralel cu activitatea economică.
  • creșterea puternică înregistrată de principalii parteneri comerciali ai UE (beneficii pentru exporturile de bunuri din UE)

De asemenea, se estimează că PIB-ul real va reveni în UE la nivelul de dinaintea crizei în ultimul trimestru al acestui an, iar în zona euro, acest lucru se întâmplă cu un trimestru mai devreme decât era prevăzut inițial.


Scrie un comentariu

trimite