Verdict despre rectificarea bugetară. "Dacă nu va fi negativă, cresc taxele"
Rectificarea bugetară, prima din acest an, a intrat pe ultima sută de metri. Guvernanții se laudă că va fi o rectificare pozitivă, ceea ce înseamnă că toată lumea va primi mai mulți bani, nu vor fi tăieri de bugete. Care este costul?
Rectificarea bugetară pregătită de Guvern trebuie să prevadă o reducere imediată a cheltuielilor, pentru că altfel vom ajunge la creşterea taxelor, spune economistul Florin Cîțu, senator PNL.
Premierul Viorica Dăncilă a convocat luni mai mulți membri ai Executivului pentru o întâlnire dedicată primei rectificări bugetare din acest an. În același timp, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Călin Popescu Tăriceanu pentru a dezbate aceeași temă.
Florin Cîţu spune că rectificarea bugetară ar trebui să fie negativă:
„Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în economie şi în special la execuţia bugetară. Execuţia bugetară pe primele şase luni, cu un deficit de 15 miliarde de lei şi cu veniturile mai mici cu cinci miliarde decât cele estimate în buget ne duce doar către o rectificare negativă. Asta înseamnă că trebuie reduse cheltuielile, pentru a fi în concordanţă cu veniturile".
Preşedintele Comisiei Economice din Senat consideră că este nevoie în această rectificare bugetară de reducerea cheltuielilor imediat, pentru că fără reducerea cheltuielilor, vom ajunge la creşterea taxelor.
"În acelaşi timp, e nevoie de reducerea cheltuielilor şi în special a deficitului, pentru că aşa cum este astăzi aprobat bugetul, nu respectă Constituţia României. Avem semnat un tratat cu UE, care este de fapt lege şi deficitul bugetar, deficitul structural în România trebuia să fie la 1% din 2016. Noi mergem în direcţia opusă", a mai spus senatorul la RFI.
Vicepremierul Paul Stănescu a anunţat recent, la Slatina, că la finalul lunii iulie Guvernul va face o rectificare bugetară pozitivă, astfel încât "toată lumea cel puţin să aibă bani de salarii".