Valea Almașului, izvor de datini și de obiceiuri străbune
„Dragu-mi era satul nostru…” sunt cuvintele marelui povestitor Ion Creangă, cuvinte devenite emblematice pentru toți cei cărora Dumnezeu le-a hotârât un destin special - acela de a se naște și a trăi, vremelnic sau pentru totdeauna, acolo unde Lucian Blaga spunea că s-a născut veșnicia.
Ca om al locului, ca părinte și ca profesor mi se umple inima de bucurie de fiecare dată când vlăstare de neam și muguri de românime se implică activ și duc mai departe ceea ce au primit moștenire de la înainte-viețuitorii acestor sfinte meleaguri. Cu toții avem datoria sacră de a nu lăsa ca negura timpului să înghită ce ne individualizează ca neam în acest spațiu binecuvântat: graiul, portul, obiceiul, meșteșugul, eroii noștri.
Între obiectivele activității desfășurate la Școala Gimnazială ”Lazăr Tâmpa”Almaș, la loc de cinste se află inițierea și participarea la proiecte educative naționale sau internaționale care au ca scop cunoașterea identității naționale, cultivarea sentimentelor de apartenență la neam și promovarea patrimoniului cultural național și local.
În acest context, două cadre didactice, profesor Talida Pop și profesor Cristina Crișan, cu sprijinul nemijlocit al doamnei director, profesor Rafila Vesa, au valorificat oportunitatea oferită de Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți prin concursul „România pitorească – promovează regiunea în care trăiești !”, având sprijinul asociației culturale ”Cununa Almașului” și Centrului Cultural Județean Arad.
Ca primă etapă, a fost creată pagina de Facebook ” Valea Almașului- izvor de tradiții și obiceiuri străbune”, prin care se evidențiază aspecte din viața socială și culturală a comunității almășene, se promovează elemente ale patrimoniului local de valoare incontestabilă și, nu în ultimul rând, frumusețea și bogăția naturală a porții de intrare în Țara Zarandului.
Încurajați de mulțimea vizualizărilor și a aprecierilor exprimate de vizitatorii paginii, profesorii coordonatori au lansat un riguros proces de preselecție a creațiilor literare și plastice realizate de elevii școlii în vederea întocmirii unui portofoliu care a clasat Școala Gimnazială „Lazăr Tâmpa” pe locul al doilea din 25 de școli selectate, ceea ce implică participarea la etapa finală care va avea loc la Rădăuți-Suceava în perioada 14-17 iulie 2019. Acolo, școala va fi reprezentată de elevele Vârcuș Naomi Anamaria Ioana și Avram Andra Sorana din clasa a V-a.
Această clasare meritorie obligă la o pregătire serioasă care să confirme clasamentul inițial sau chiar să îl îmbunătățească, dar mai presus de acest fapt, să facă cunoscut dincolo de hotarele județului, la nivel național, ceea ce noi, almășenii avem mai de preț - patrimoniul socio-cultural și natural : eroi locali, obiceiuri, ocupații tradiționale, port popular autentic.
Un punct forte al implicării în acest proiect este resursa umană: există cadre didactice dornice de a transmite tinerei generații respectul pentru moștenirea culturală și simțul datoriei de a o transmite mai departe, există tineri dotați intelectual care înțeleg importanța acestor activități, care au capacitatea de a valorifica în mod creativ cunoștințele dobândite și care vor cu adevărat să devină mesagerii unei întregi comunități.