Ususău...încotro?
Comuna Ususău are realizări și proiecte la care niciun locuitor nu îndrăznea să viseze înainte de anul 2008, iar cei care cunoșteau situația înainte, cu siguranță pot confirma acest lucru.
În ultimii ani comuna s-a dezvoltat foarte mult, nu doar ca infrastructură, ci și estetic. Tinerii plecați la muncă peste hotare se reîntorc acum la Ususău și își construiesc case mari și frumoase, unele inspirate după proiecte din Occident. Doar în anul 2018 au fost eliberate 19 certificate de urbanism și 9 autorizații de construire de case familiale. Ca să țină pasul cu modernizarea comunei, Primăria Ususău a demarat multe proiecte de infrastructură care vizează printre altele și asfaltări de străzi pentru a ușura traficul auto și accesul la locuințe.
De curând a fost începută asfaltarea drumului spre localitatea Pătîrș, fiind de altfel și ultimul dintre cele trei drumuri comunale modernizate care fac legătura între centrul de comună și localitățile Chelmac și Bruznic.
,,În curând se va finaliza și ultimul drum rămas neasfaltat, cu o lungime de 4,4 km, care leagă localitatea Pătîrș de drumul Județean spre Ususău și Lipova. Menționeaz că în intravilanul localității Pătîrș avem asfaltată strada de anul trecut. Acest proiect vizează de altfel și asfaltarea străzilor din localitățile Dorgoș și Zăbalț pe care le vom continua anul viitor (2019) în primăvară, imediat ce vremea va permite efectuarea lucrărilor fără a crea însă disconfort locuitorilor din aceste localități. La Ususău avem toate străzile asfaltate, doar una ne-a mai rămas, aceasta fiind condiționată practic de executarea unui pod peste Valea Mare, pod care de altfel acum este deja finalizat, așa cum se poate vedea (vezi foto). Ținem mult la calitatea lucrărilor executate în comună, fiind un obicei împământenit de la care nu facem rabat niciodată. Un alt mare proiect de investiții la care acum suntem în procedură de achiziție publică este construcția unei noi școli compuse din parter și etaj la Ususău, respectiv Școala Gimnazială ,,Teodor Păcățean”. Acest corp de școală va fi practic al doilea construit de la zero în Ususău, primul fiind dat în folosință în anul 2012, pe lângă cele două grădinițe noi la Ususău și Dorgoș.”
Un alt proiect derulat pe fonduri Europene prin GAL –Podgoria Miniș-Măderat, din care comuna Ususău face parte, din acest an, este achiziția unui buldoexcavator, care va completa parcul de utilaje de la Primăria Ususău, pe care Primăria le-a achiziționat în perioada mandatelor ca primar din 2008 până acum, în 2018, a domnului Florin Țole.
,,Cu ajutorul acestor utilaje, Primăria Ususău a reușit schimbarea în bine a comunei făcând economii substanțiale la bugetul local, bani pe care am reușit să-i direcționăm spre investiții în modernizarea comunei. O altă investiție mult așteptată la Ususău a fost și construcția remizei de pompieri cu trei compartimente. Am reușit să achiziționăm și un teren în centrul localității Ususău, lărgind practic domeniul public, loc unde intenționăm să construim un obiectiv de interes local. De asemenea, suntem în tratative pentru achiziția unui teren în centrul localității Zăbalț, pe care dorim să construim o sală multifuncțională pentru locuitorii din această comună. Ne dorim foarte mult și asfaltarea DJ 609, care face legătura între Zăbalț și Ohaba din jud. Timiș, drum care aparține județului, dar care se intersectează sus, pe culmea dealului, cu drumul nostru comunal DC 86 Bruznic, pe care noi l-am asfaltat deja prin fonduri europene. Doresc să mulțumesc conducerii balastierei Ususău, dar în mod special carierei de la Pătîrș pentru sprijinul necondiționat pe care ni l-au oferit de fiecare dată când am avut nevoie. Vreau să menționez de asemenea faptul că și la ultimele lucrări pe care le avem în derulare prin PNDL, acestea s-au derulat foarte bine și mult mai simplu față de birocrația întâlnită la PROIECTELE U.E. Proiecte de viitor pentru dezvoltarea comunei sunt, însă prefer să le discutăm în momentul în care vom avea certitudinea că vor fi realizabile, dar doresc să informez cetățenii că mai avem multe proiecte pentru comună. Le transmit tuturor locuitorilor comunei un gând bun, iar părintelui paroh îi mulțumim pentru implicarea deosebită pentru pictarea bisericii din Ususău. Doamne ajută !” a încheiat domnul primar FlorinȚole.
Dincolo de aceste fapte certe și de modernizarea comunei, vreau să fac o scurtă incursiune în timp și mă adresez în special celor care cunoșteau Ususăul în urmă cu 20 de ani, a celor care au copilărit și crescut acolo pentru că ei sunt cei mai în măsură să facă diferența între ceea ce a fost atunci localitatea Ususău și ceea ce este acum, cu străzi asfaltate, cu una dintre cele mai frumoase străzi principale din județ, cu trotuare pavate în fața caselor și podeț la fiecare casă și mai mult, câte un arbust ornamental, ceea ce dă o notă de eleganță și frumos acestei localități, reprezentâmd totodată o frumoasă carte de vizită pentru localitate. Dar să nu uităm că și procesul de învățământ dispune acum de cele mai bune condiții în școala și grădinița de la Ususău, iar a construi doua grădinițe noi la standard U.E. și acum o școală nouă în Ususău era un vis frumos înainte cu 15 ani și totuși, este acum o realitate.
Să mergi pe asfalt până la Pătîrș, un sat destul de mic și pierdut printre dealuri este acum o realitate, un plus de valoare pentru comună. USUSĂU ... ÎNCOTRO ? Cu siguranță pe drumul cel bun, un drum la care locuitorii altor comune nici nu îndrăznesc să viseze vreodată.