USR participă la unitatea dreptei la Sălaj! La Arad...?
La Sălaj PNL, USR şi PMP au definit o alianţă a partidelor de dreapta care se opune PSD. Partidele au reuşit la Sălaj să definească obiective comune şi să stea la masa discuţiilor. La Arad, această alianţă pare aruncată în aer de o atitudine pretins intransigentă a celor de la USR. Este ciudat totuşi că la invitaţia adresată de PNL la dialog politic, cei de la USR nu au participat deloc, deşi ar fi putut să îşi enunţe punctele de vedere.
Sistemul electoral obligă partidele politice, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, să negocieze construirea unor majorităţi de guvernare. Ele pot fi construite înainte de alegeri sau după, dar dialogul iniţial cu siguranţă ajută. În aceste condiţii, atitudinea USR la Arad este destul de greu de înţeles. În numeroase situaţii, USR a dat dreptate... PSD, uneori destul de surprinzător. Una dintre aceste situaţii a fost tăierea a 45 de milioane de euro din fondurile de investiţii ale Aradului, pe motiv că avem excedent bugetar. În condiţiile în care trebuie să fii orb să nu vezi că aceşti bani au plecat spre Teleorman, Vaslui şi alte judeţe controlate de PSD, în condiţiile în care Bucureştiul a primit derogare şi bani mai mulţi, este o atitudine ciudată. La fel cum ciudat este că USR Arad nu atacă deloc parlamentarii PSD Arad, ci doar guvernarea PSD în general, deşi Fifor, Căprar, Tripa şi Todor nu mişcă un deget pentru Arad, ba chiar blochează proiectele locale. O altă situaţie a fost tentativa PSD de a lua sediul Primăriei Arad, care nu a stârnit deloc indignarea USR, deşi grupul de la Arad se dovedeşte în alte situaţii arţăgos şi temperamental.
Este posibil ca liderii USR Arad să fie prizonieri ai ideii (penibil de greşite) „să tăiem banii Aradului, să blocăm proiectele locale, astfel erodăm imaginea lui Falcă”? Pare verosimil, dar şi surprinzător în acelaşi timp. Pentru că Gheorghe Falcă tocmai de asta a câştigat: el a luptat pentru Arad în timp ce alţii au stat de-o parte sau chiar au încercat să îi blocheze proiectele.
Oricum, strategia USR pare în ceaţă. Este absolut plauzibilă construirea unei alianţe de dreapta, care să îl includă pe preşedintele Iohannis, PNL, Cioloş, USR. Ce va face USR Arad? Mai mult, după locale este de aşteptat ca majorităţile în forurile locale (CLM, CJA) să fie negociate. Ce va face USR Arad? Alianţă cu PSD? Sloganul acestui partid era la un moment dat „Acum ai cu cine!”. Chiar aşa USR, ai cu cine?!
Privită logic şi fără patimă, atitudinea USR la Arad pare nu doar obtuză şi pătimaşă, ci contrară principalelor obiective pe care le invocă. De urmărit evoluţiile viitoare...