Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Arhiepiscopia Aradului, continuă campania „Sănătate pentru sate”
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, au continuat, vineri 15 iulie 2016, programul Patriarhiei Române, intitulat „Sănătate pentru sate”, în localităţile Ţela şi Bacăul de Mijloc.Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, au continuat, vineri 15 iulie 2016, programul Patriarhiei Române, intitulat „Sănătate pentru sate”, în localităţile Ţela şi Bacăul de Mijloc.
Campania „Sănătate pentru sate” a început în anul 2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în urma semnării Protocolului de cooperare între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii, respectiv Arhiepiscopia Aradului şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” și vizează persoanele cu vârstă înaintată, precum și persoane cu statut socio-economic scăzut.
La acțiune au participat și reprezentanți ai Asociaţiei Medicilor și Farmaciștilor Creștini Ortodocși „Sfântul Luca” din Arad, dintre care îi amintim pe dr. Ligia Piroș, dr. Mircea Onel, dr. Paul Tuduce, dr. Toth Csongor şi dr. Simona Dumitra. Din partea Episcopiei Aradului au participat părintele Clement Iordache care este şi medic, absolvent al UVVG și părintele Gabriel Mariș, consilier eparhial.
În cadrul campaniei inițiată, prin Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Aradului, medicii voluntari ai Asociației Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși din România – AMFOR Arad, profesori și studenți practicanți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității „Vasile Goldiș” din Arad, au acordat asistenţă medicală gratuită pentru foarte mulți bolnavi anunțați și aduși de părintele paroh Aurel Blidariu la Căminul Cultural. Acțiunile socio-medicale sunt dintotdeauna în atenția Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Arhiepiscopiei Aradului, urmare solicitărilor tot mai frecvente primite la Centrul Eparhial din partea persoanelor defavorizate pentru consultaţii, tratamente medicale şi medicamente.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a subliniat: „Au fost efectuate 73 de consultații gratuite și 44 de ecografii în domeniile medicinei de familie, fiziokinetoterapiei, hematologiei, pediatriei și psihiatriei. Dintre persoanele care au beneficiat de aceste consultații, 11 au fost copii, care s-au bucurat de numeroase daruri constând în dulciuri, jucării și iconițe de la medicii și preoții prezenți. În aceste acțiuni de screening al sănătății populației din Ţela s-au decelat și câteva cazuri care impun o evaluare în eşaloanele medicale superioare. Toate medicamentele prescrise de medici au fost oferite gratuit pacienților, prin donația Farmaciei SINAPIS din Arad (d-na dr. Roșu Popa, membru fondator al Asociaţiei ), care a fost mereu implicată în acțiunile socio-medicale ale Cabinetelor medicale „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” ale Arhiepiscopiei Aradului, unde medicii UVVG oferă consultaţii gratuite celor nevoiaşi. De asemenea, mulţumim colaboratorilor noştri, precum Cerbul Albastru și Chic pentru donațiile făcute cu generozitate celor nevoiaşi”.
„Acțiunea noastră, aflată la cea de-a treia ediție, a fost bine primită și apreciată de populația defavorizată din această zonă. Mă bucur că Asociaţia Medicilor și Farmaciștilor Creștini Ortodocși „Sfântul Luca” din Arad, iniţiată de doamna rector prof. univ. dr. Coralia Cotoraci și dl. președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, sub înaltul patronaj și cu binecuvântarea ÎPS Timotei Seviciu, poate să-și desfășoare activitatea de voluntariat, reunind medici foarte buni, profesioniști și cu credință în Dumnezeu. Sperăm ca acțiunile noastre să fie mai mult popularizate, astfel încât arădenii să știe că efectuăm consultații gratuite și ecografii în locația atribuită de Episcopia Aradului de pe strada Episcopiei, în medicină internă (dr. Toth, dr. Iordache), dermatologie (dr. Neamțiu), psihiatrie (dr. Piroș), reumatologie (dr. Tuduce), pediatrie (dr. Dumitra), hematologie (dr. Onel, dr. Cotoraci)”, a declarat dr. Simona Dumitra, președintele Asociației Medicilor și Farmaciștilor Creștini Ortodocși „Sfântul Luca” din Arad.