Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Universitatea de Vest “VASILE GOLDIȘ” din Arad, prezență activă la CONGRESUL NAȚIONAL DE ISTORIE A PRESEI

ASOCIAŢIA ROMÂNĂ  DE ISTORIE A PRESEI (ARIP) și UNIVERSITATEA  ,,BABEȘ-BOLYAI” din CLUJ-NAPOCA, în parteneriat cu: Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului și Eparhia Greco-Catolică  de Cluj-Gherla, au organizat a X-a ediție a Congresului Național de Istorie a Presei, ediție jubiliară, sub un generic generos: ISTORIA PRESEI RELIGIOASE DIN ROMÂNIA.

Universitatea de Vest “VASILE GOLDIȘ” din Arad, prezență activă la CONGRESUL NAȚIONAL DE ISTORIE A PRESEI
Comentează 0

Conform obiectivului general al ARIP, scopul major al Congresului jubiliar a fost acela de a stimula interesul comunităţii ştiinţifice în privinţa istoriei presei, de a încuraja cooperarea şi crearea unei reţele de cercetare în acest domeniu, precum şi de a asigura un cadru de dezbatere academică privind problemele cu care se confruntă istoria presei. 

Această ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei a adus în atenţia şi dezbaterea societăţii academice tema Istoria presei religioase din România.

Conferinţa inaugurală a fost susţinută de Academicianul, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi a fost intitulată: Reflectarea în presa contemporană a trecutului românilor. La festivitatea de deschidere desfășurată în Aula Magna a Universității clujene au mai participat, cu alocuțiuni: Primarul Municipiului Cluj, Directorul Departamentului Centenar de pe lângă Guvernul României, Mitropolitul Clujului, Președintele Senatului UBB, Presedintele ARIP.

Congrasul, la care au participat specialiști de marcă din România, dar și din Republica Moldova, a fost conceput sub următoarele tematici: Presa religioasă, de la începuturi până azi; Contribuţia unor personalităţi la dezvoltarea presei religioase; Presa ecleziastică, reper spiritual, ştiinţific şi cultural; Particularităţi culturale şi politice ale presei religioase; Limbajul presei religioase; Presa religioasă şi mediul on-line; Presa religioasă şi cenzura … reunind cu comunicări peste 70 de specialiști, lucrările urmând a fi publicate în revista congresului.

Delegația Facultății de Științe Socio-Umane a Universității de Vest “VASILE GOLDIȘ” a fost format din prof. univ. dr. Marius Ioan Grec și prof. univ. dr. Nicolae Iuga; la congres luând parte și Maria Pantea – cercetător la UVVG.

Un moment important al congresului a fost desemnarea locului unde se va desfășura congresul anul viitor, având în vedere că ediția anului 2018 este una pusă sub semnul Centenarului Marii Uniri, cu tema: PRESA MARII UNIRI.

A fost nevoie de două ședințe ale Bordului ARIP, care a decis – prin unanimitate de voturi – organizarea la ARAD, de către Universitatea de Vest “VASILE GOLDIȘ”, al doilea ofertant fiind Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, propunerea Aradului fiind susținută de prof. univ. dr. Marius Grec, Directorul Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale (CUSMP) al UVVG, cel care a fost printre principalii organizatori a Primei ediții a Congresului Național de istorie a presei (Arad – Macea, 2008).

La finalul lucrărilor, prof. univ. dr. Marius Grec a acordat DIPLOMA DE EXCELENȚĂ a CUSMP profesorilor: Marian Petcu (Univ. București) și Ilie Rad (UBB), cei care timp de 10 ani au coordonat ARIP.

 

Galerie foto (5)


Scrie un comentariu

trimite