Universitatea de Vest "Vasile Goldiș" a încheiat proiectul "Educație bioetică pentru tineri" printr-o nouă conferință pe teme de bioameliorare morală
Aula „Ștefan Cicio-Pop” din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a găzduit, luni, 28 noiembrie, ultima conferință din seria proiectului ,,Educație bioetică pentru tineri”, cu tema Scurtătura spre moralitate? Promisiunile și riscurile Bioameliorării morale”.
Proiectul beneficiază de finanțare din partea Centrului Municipal de Cultură Arad și este coordonat de lector univ. dr. Maria Sinaci, de la Facultatea de Științe Socio-Umane și EFS, director al Centrului de Bioetică și Studii Sociale și a cuprins o serie de trei conferințe legate de promovarea bioeticii în rândul studenților.
Invitatul special al conferinței a fost conf. univ. dr. Emanuel Socaciu de la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, care a prezentat tema „Scurtătură spre moralitate: promisiunile și riscurile bio ameliorării morale”.
Conf. univ. dr. Emanuel Socaciu de la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, a declarat: „Mă bucur foarte mult să fiu acasă la acest eveniment foarte interesant. Am susținut o prelegere în cadrul unui proiect de educație bioetică pentru tineri și tema a fost bio ameliorarea morală. Ea se referă la tehnici de îmbunătățire a motivațiilor morale și a comportamentului moral prin intervenţii la nivelul proceselor biochimice din corpul nostru, prin pastile. Dacă există pastile care într-adevăr să ne facă oameni mai buni, de ce nu le-am lua? Pe de altă parte, am argumentat că există riscuri în acest sens. Cu alte cuvinte, ce s-ar întâmpla dacă aceste pastile ar ajunge pe mâna unor dictatori interesați doar de propria putere, care ni le-ar administra în mod forțat? Este o dezbatere extrem de aprinsă în comunitatea internațională și de fapt mesajul meu a fost că tema trebuie discutată. Să nu sărim lipiți de orice fel de rezerve în barca bio ameliorării morale, dar nici nu e o idee bună să o respingem fără a vedea la ce ne poate ajuta ca societate”.
Lect. univ. dr. Maria Sinaci, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, director al Centrului de Bioetică și Studii Sociale al UVVG, a precizat: „Am luat partea la ultima ultima conferință din cadrul proiectului „Educație bioetică pentru tineri”. Invitatul nostru a fost dl. conf. univ. dr. Emanuel Socaciu, care a prezentat tema „Scurtătura spre moralitate? Promisiunile și riscurile bioameliorării morale”. Ne bucurăm că domnia sa a fost în mijlocul nostru cu atât mai mult cu cât este arădean. Dânsul vine de la Facultatea de Filozofie din cadrul Universității București și este cunoscut în mediile academice pentru preocupările în domeniile bioeticii”.
Fiind vorba despre ultima activitate din cadrul proiectului „Educație bioetică pentru tineri”, în cadrul conferinței a avut loc și expunerea produselor create de către studenți, postere realizate în cadrul competiției „Bioetica, punte spre viitor”. Posterele au fost jurizate, rezultatele urmând să fie anunțate ulterior.
Daniel Albu