Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un nou tip de escrocherie pe Facebook! Nu acceptați prietenia acestor oameni!

Un nou tip de escrocherie pe Facebook! Nu acceptați prietenia acestor oameni!
Comentează 447

Un nou tip de escrocherie de pe Facebook ia amploare. Dacă primiți o cerere de prietenie de la o persoană, pe care o aveți deja în listă, cel mai probabil ați fost vizat de niște infractori!

Iată care este planul lor de acțiune

Inițial ei creează o copie a unui profil real, care aparține unui oarecare utilizator de Facebook. Sunt copiate pozele adevărate și alte informații personale. Apoi răufăcătorii trimit o cerere de prietenie tuturor persoanelor din lista de contacte a victimei.

Multe persoane recunosc numele și imediat acceptă cererea. Dacă sunteți sigur că acesta este un al doilea cont al rudei sau cunoscutului dumneavoastră, nu trebuie să faceți acest lucru! Specialiștii ne avertizează: dacă vom adăuga în listă un astfel de „prieten” fals, răufăcătorii vor avea acces la informația dumneavoastră personală și o vor putea utiliza pentru scopurile lor (ei vor putea vedea postările dumneavoastră, data nașterii, pozele etc.). Infractorii vor putea chiar să trimită mesaje cunoscuților voștri din partea dumneavoastră, încercând să adune informațiile de care au nevoie.

De asemenea, ei pot să le ceară bani cu împrumut. Conform informațiilor primite de la specialiști, cel mai frecvent conturile false sunt folosite pentru a obține bani cu împrumut de la prietenii victimei. Evident că mai târziu nimeni nu va restitui datoria respectivă. Fiți atenți! Dacă ați primit o cerere de la o persoană, pe care o aveți deja în lista de contacte, nu vă grăbiți să o acceptați. Mai întâi asigurați-vă că cererea este adevărată. Și nu acceptați chiar toate cererile necunoscuților. Pe lângă acestea, specialiștii recomandă tuturor utilizatorilor să-și restricționeze setările de securitate ale paginii lor de Facebook. Cel mai bine este să setați ca numai prietenii să vă poată vedea datele de profil, fotografiile și alte informații. Încă un sfat pentru protejarea de infractori este restricționarea accesului la lista dumneavoastră de prieteni.

Pentru a realiza acest lucru, deschideți fila „Prieteni” și la opțiunea „Cine poate să vadă lista mea de prieteni?” alegeți „Prietenii”. Iată povestea unui utilizator, care din neatenție s-a confruntat cu infractorii. „Într-o zi am primit o cerere de prietenie de la Inna — o rudă îndepărtată, cu care comunic foarte rar. Acest fapt mi s-a părut destul de ciudat, deoarece eu o aveam deja în lista de prieteni. Dar am considerat că poate pagina ei a fost blocată și i-am acceptat iarăși cererea. Peste câteva minute am primit un mesaj de la noua mea „prietenă”. După ce am discutat un pic, Inna mi-a spus: „Sunt atât de fericită! Îți imaginezi, am primit 200.000 de RON de la Societatea Națională de Ajutor! Ea îi susține pe cei cu venit mic sau cu handicap, pe pensionari și, în general, pe oamenii ca noi, ca să ne ajute să realizăm ceva în viață!” În acel moment am înțeles că am fost contactată de niște infractori.

Am anunțat-o pe adevărata mea cunoscută, profilul căreia era încă activ, despre faptul că pagina ei a fost copiată. Am mai observat că „falsa” Inna avea doar 34 de prieteni, care au fost adăugați în aceeași perioadă și doar câteva fotografii. În timpul discuției am observat niște greșeli gramaticale banale, ceea ce m-a făcut să mă gândesc tot la răufăcători.” Aceasta este doar una dintre istorii. În prezent există mii de victime ale acestei escrocherii. Folosiți-vă de aceste sfaturi ca să vă apărați de infractori. Verificați minuțios cererile de prietenie. Cercetați atent profilurile noilor cunoscuți. Asigurați-vă că noua cerere nu provine de la o persoană, pe care o aveți deja în listă.

Țineți minte că paginile prietenilor voștri pot fi și ele sparte. De aceea, nu deschideți nechibzuit toate link-urile trimise de ei. Fiți atenți la ortografia și gramatica mesajelor — în scrisorile infractorilor se întâlnesc frecvent greșeli banale. Urmăriți activitatea prietenilor voștri. Avertizați-l pe titularul contului, dacă el începe deodată să publice informații despre scheme de câștig rapid, fără investiții, scandaluri din viața vedetelor sau cere ajutor material etc. Încercați să îl (o) anunțați în mod direct despre activitățile neobișnuite de pe profil. Dacă omul rareori intră pe Facebook, el poate să nu înțeleagă prea curând că contul lui a fost spart. Amintiți-vă că siguranța personală este în mâinile dumneavoastră!

Sursa cyd.ro


Scrie un comentariu

trimite