Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Turneul național „O harpă de poveste – open air“, la Arad

Proiectul „O harpă de poveste“ aduce pe scenă povestea unui instrument original, construit în 1827, păstrat într-o stare excepțională, instrument care aparţine unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iuşceanu-Corjos.
 

În 3 iulie 2021, în Parcul „Mihai Eminescu“ din municipiul Arad, de la ora 20:30, va avea loc recitalul „O harpă de poveste – open air“, avându-i ca protagonişti pe Adriana Cîlțea – harpă, Petru Pane – clarinet, Oxana Corjos – pian.

Turneul național „O harpă de poveste – open air“, la Arad
Comentează 0

Programul va cuprinde lucrări diverse dedicate sau adaptate pentru această formulă, de la Codex Caioni – Dansuri din Transilvania şi J.S. Bach, până la Dan Dediu, Isaac Albeniz, Darius Milhaud şi Bela Bartok.

Ajuns în România în urmă cu mult timp, instrumentul păstrează inscripţia primelor harpe construite de manufactura fraţilor Erard din Londra, furnizori la acel moment ai casei regale franceze şi ai casei imperiale ruse.

Povestea spune că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea Război Mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944.

Prin proiectul „O harpă de poveste“, organizatorii își propun să readucă parfumul muzical al secolului al XVIII-lea sau al epocii de început de secol al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul, cu o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu delicateţea corzilor orizontale ale pianului, repertoriul ajungând până în secolul al XX-lea.

Elementul care leagă neobişnuitul trio clarinet, harpă şi pian este reprezentat de readucerea la viață a acestei bijuterii, harpa cu dublă acţiune Erard, un instrument care simbolizează rădăcinile și conservarea tradiţiei muzicale românești în cel mai frumos și optimist mod.

Proiectul „O harpă de poveste“ va mai putea fi văzut în 1 iulie în sala Thalia din Sibiu, în 2 iulie în sala Pro Arte din Deva și în 4 iulie la Sinagoga din Bistrița.

Organizator: Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Municipiului Arad.

Producător: Pro Contemporania.

Cine sunt interpreţii?

Adriana Cîlțea

Angajată a Operei Naționale Bucureşti şi Masterandă în cadrul Universității Naționale de Muzică Bucureşti.

A câştigat premii la Olimpiadele şi Concursurile naționale:

– premiul I la concursul național „Timotei Popovici” (edițiile 2008, 2009);
– premiul al III-lea la concursul „Marțian Negrea” (ediția 2009);
– premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Muzică (2012).

A avut numeroase colaborări cu filarmonici şi orchestre de tineret naționale şi internaționale, precum: Central European Young-Youth Orchestra, Filarmonicile din Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Orchestra Națională Radio, Orchestra de cameră Radio, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica din Russe, Orchestra Română de tineret.

Oxana Corjos

Considerată una dintre cele mai importante prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos este printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant – de la Bach şi Mozart şi ajungând la Rachmaninov şi Ravel – fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.

De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc. Oxana Corjos relevă prin fiecare apariţie scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârşită.

Petru Pane

Născut în anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane a studiat inițial pianul şi ulterior clarinetul la clasa profesorului Ovidiu Căplescu.

Participă la concursuri naționale, câștigând mai multe premii. A participat la cursurile de vară Summer Academy Kronstadt Brașov. În 2019 îşi face debutul solistic cu Filarmonica „Mihail Jora” Bacău. În acelaşi an este invitat în cadrul prestigiosului festival „George Enescu” pentru a susţine două scurte recitaluri şi debutează ca solist la Ateneul Român în cadrul proiectului „Clasic e fantastic”.

Mai multe detalii pe: www.harpadepoveste.ro

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite