Tribunalul Arad şi judecătoriile arondate, instanţe eficiente sau foarte eficiente
La fel ca în anii trecuți, Tribunalul Arad și judecătoriile arondate stau bine la capitolul eficiență, fiind, conform indicatorilor stabiliți de Consiliul Superior al Magistraturii, instanțe eficiente sau foarte eficiente.
„Prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1305/2014, modificată prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 149/2015 şi prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 625/2015 au fost introduşi cinci parametrii unici la nivel naţional în funcţie de care se stabileşte nivelul de eficienţă al fiecărei instanţe. Aceşti parametrii sunt:
1. Rata de soluţionare a dosarelor (ca raport între cele intrate şi soluţionate) peste 105%.
Grade de eficienţă rata de soluţionare a dosarelor:
- peste 105% = foarte eficient;
- între 100% şi 105% = eficient;
- între 90% şi 100% = satisfăcător;- sub 90% = ineficient;
2. Stocul de dosare (mai vechi de 1 an şi 6 luni) calculat ca sumă a dosarelor aflate pe rol la finele perioadei de referinţă şi dosarele finalizate (nefinalizate), sub 5%.
Grade de eficienţă:
- sub 5% = foarte eficient;
- între 5% şi 10% = eficient;
- între 10% şi 15% = satisfăcător;
- peste 15% = ineficient.
3. Ponderea dosarelor închise într-un an, ca sumă a dosarelor finalizate în termen de mai puţin de 1 an de la înregistrare raportat la suma tuturor dosarelor soluţionate în perioada de referinţă, peste 80%.
Grade de eficienţă:
- peste 80% = foarte eficient;
- între 70% şi 80% = eficient;
- între 65% şi 70% = satisfăcător;
- sub 65% = ineficient.
4. Durata medie de soluţionare, pe materii sau pe obiecte la nivelul fiecărei instanţe numai pentru stadiul procesual fond sub 11 luni vechime în materii nonpenale şi sub 5 luni vechime în materie penală.
Grade de eficienţă non penal/penal:
- sub 11 luni/5 luni = foarte eficient;
- între 11 luni – 1 an/5 luni – 6 luni = eficient;
- între 1 an – 1an şi 6 luni/6 luni – 1 an = satisfăcător;
- peste 1 an şi 6 luni/1 an = ineficient.
5. Redactările peste termenul legal, ca procent al instanţei de redactare peste termen a dosarelor finalizate cu document de tip final Hotărâre raportat la evidenţierile în acest sens din nomenclatoarele Ecris, sub 10%.
Grade de eficienţă:
- sub 10% = foarte eficient;
- între 10% şi 15% = eficient;
- între 15% şi 20% = satisfăcător;
- peste 25% = ineficient”, se arată într-o prezentare făcută de Virgiliu Flavius Bradin, președintele Tribunalului Arad.
Astfel, la fel ca în 2021, Tribunalul Arad este o instanță eficientă, Judecătoria Arad a fost și anul trecut și anul în curs foarte eficientă, la fel cum este și cazul Judecătoriei Ineu și Judecătoriei Lipova. În ceea ce privește Judecătoria Chișineu-Criș, anul acesta indicele a crescut de la eficient la foarte eficient, iar în cazul Judecătoriei Gurahonț vorbim și anul trecut și anul acesta despre o instanță eficientă.