Trei scenarii pentru judeţul Arad privind evoluţia crizei cauzate de COVID19
La sfârșitul acestei săptămâni, cel târziu în prima parte a săptămânii viitoare, ne așteptăm ca primele efecte ale relaxării de după situația de urgență să fie vizibile, a precizat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Acesta spune că la nivelul Consiliului Județean și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad există un plan de acțiune în funcție de trei scenarii posibile: 2. Numărul îmbolnăvirilor rămâne aproximativ constant; 2. numărul cazurilor va scădea; 3. numărul cazurilor va crește. Pentru fiecare dintre cele trei scenarii există pregătit câte un plan de acțiune, care în cea mai pesimistă prognoză vizează activarea spitalelor suport, iar în cea mai optimistă menține actuala formulă de lucru în gestionarea Covid-19 în județul Arad.
În ultimele zile, Consiliul Județean Arad a continuat dotarea Spitalului Județean cu aparatură medicală care va fi folosită în combaterea Covid-19. „Acum ne concentrăm pe investiții în toate domeniile, spital, drumuri județene, pentru că economia Aradului trebuie să funcționeze. Dar chiar dacă suntem atenți și la economie, nu doar la sănătate, nu ne putem permite ca, la nivelul autorităților, să ne relaxăm. Virusul este încă o prezență amenințătoare. Potrivit specialiștilor, primele semne ale relaxării ar putea apărea în perioada imediat următoare. Îmi doresc să fie cât mai puțini arădeni infectați, deși zeci de mii de oameni au tranzitat din nou județul nostru, la ieșirea sau intrarea în Ungaria. Este greu de crezut că trecerea lor nu a avut niciun efect asupra stării de sănătate a arădenilor”, a declarat Iustin Cionca.
Președintele Consiliului Județean Arad a avut astăzi o nouă ședință de lucru cu directorul Direcției de Sănătate Publică, pentru a se asigura că planul de măsuri privind cele trei scenarii posibile de evoluție a bolii va fi implementat fără sincope.
„Eu sper că am învățat cu toții din ceea ce s-a întâmplat în primele săptămâni din luna aprilie, în Arad, și cadrele medicale, și autoritățile din administrație. Mesajul meu este, în continuare, unul de calm și de încredere. Aradul este județul cu unele dintre cele mai multe vindecări în România, județul unde folosim metode eficiente de tratament, se face și transfer de plasmă de la vindecați la pacienții în stare gravă. Rog și cadrele medicale să fie pregătite și să dea încredere pacienților. Dacă reușim să stăpânim situația din următoarele săptămâni, intrăm în vară cu speranța că viața își va reveni întru totul la normal în județul Arad”, a declarat Iustin Cionca.
Astăzi, în județul Arad sunt 27 de internați Covid-19 și peste 250 de paturi libere pentru eventualii bolnavi.