Tipuri de panouri fotovoltaice
Degradarea mediului înconjurător și epuizarea treptată, dar sigură, a resurselor planetei ne-au împins de la spate să căutăm alternative prietenoase cu mediul, alternative regenerabile. Astfel, cu ajutorul avansului tehnologic, au apărut panourile solare, care sunt din ce în ce mai căutate în rândul consumatorilor cu dorința de a face trecerea la statutul de prosumator.
Deși nu sunt o invenție relativ nouă, fiind descoperite pentru prima dată în 1883, panourile solare au prins avânt în ultimii ani grație beneficiilor multiple pe care le au. Mai multe informații despre ce sunt panourile solare și care sunt avantajele acestora găsești în acest articol.
Astăzi vom discuta despre panourile fotovoltaice și tipurile acestora.
Ce sunt panourile fotovoltaice?
Panourile fotovoltaice sunt tehnologiile care ne permit să convertim radiațiile solare într-un alt tip de resursă, respectiv în energie electrică. Astfel, poți reduce spre 0 costurile facturilor, în timp ce te bucuri de inovația care îți permite să asiguri consumul necesar gospodăriei tale prin intermediul unei resurse regenerabile și nepoluantă, de la soare.
Tipuri de panouri fotovoltaice
Fiind o tehnologie într-o dezvoltare continuă, pe piață se regăsesc din ce în ce mai multe tipuri de panouri fotovoltaice. Diferența între ele nu este reprezentată doar de materialul pe care îl au în compoziție, ci un criteriu important este randamentul pe care îl dau, eficiența lor. De aici pornesc în mare parte și discrepanțele între costuri.
Însă, în continuare vă vom prezenta tipurile de panouri fotovoltaice care se regăsesc în gama producătorilor:
· Panouri fotovoltaice monocristaline
Fiecare celulă solară fotovoltaică este realizată dintr-un singur cristal de siliciu, de aici provenind și sufixul de “mono-”. Panourile solare monocristaline se caracterizează prin celulele fotovoltaice negre cu margini rotunjite, putând fi ușor de recunoscut.
Cunoscute ca fiind cele mai eficiente panouri fotovoltaice, sunt în același timp și cele mai scumpe. Eficiența mare de conversie (22-27%), comparativ cu cea a panourilor policristaline (15-22%), reprezintă o producție mai mare kWh de electricitate.
Un alt atu al panourilor fotovoltaice monocristaline este acela că spațiul necesar pentru montare este mai mic, panourile monocristaline fiind mai productive pe metru pătrat. În același timp, acest tip de panou solar funcționează în parametri optimi chiar și în condiții de lumina scăzută.
· Panouri fotovoltaice policristaline
Fiecare celulă fotovoltaică este făcută din mai multe fragmente de cristal de siliciu care sunt topite împreună în timpul producției. Din punct de vedere al aspectului, panourile policristaline pot fi recunoscute după celulele fotovoltaice albastre, cu marginile drepte.
Comparativ cu panourile fotovoltaice monocristaline, au o eficienţă mai mică, ceea ce înseamnă că pentru a ajunge la același randament veți avea nevoie de mai multe panouri. Din punct de vedere al investiției, costurile sunt mai reduse, procesul de fabricație fiind unul mai ușor.
Un aspect important de menționat este acela că zilele cu temperaturi ridicate pot influența productivitatea panourilor fotovoltaice cristaline.
· Panouri fotovoltaice cu film subțire sau amorfe
Tehnologia panourilor fotovoltaice este încă utilizată pe scară largă la nivelul centrelor comerciale. Din cauza spațiului mare de montare pe care îl necesită, dar și a eficiențelor mai mici, nu sunt potrivite pentru o mare parte a caselor.
Spre deosebire de panourile fotovoltaice convenționale, cele menționate anterior, panourile cu film subțire au pe întreaga suprafață straturi întregi de material fotovoltaic. Deoarece aceste panouri folosesc straturi de material în loc de celule rigide, ele pot fi flexibile și ușoare, la un preț mult mai scăzut.
Eficienţa de conversie este de 15-22%, însă au o rezistență mai scăzută în timp, degradându-se mai ușor.
· Panouri fotovoltaice Half-Cell
Ultima noutate a tehnologiilor fotovoltaice o reprezintă panourile solare Half-Cell. Modulele au celule solare care sunt tăiate în jumătate, ceea ce îmbunătățește atât performanța, cât și durabilitatea modulului.
Procesul de înjumătățire al celulelor atrage după sine și înjumătățirea curentului, astfel încât pierderile de rezistență sunt reduse și celulele pot produce puțin mai multă putere. Datorită dimensiunilor “pe jumătate”, panourile fotovoltaice Half Cell au o durabilitate mai mare, fiind rezistente la fisuri. În același timp, sistemul unic de cablare le face mai rezistente la umbră și au un risc redus de puncte fierbinți.
Concluzie
Panourile fotovoltaice sunt soluția pentru a ajunge la independența energetică și pentru a combate criza actuală de energie cu care ne confruntăm. În același timp, sunt o investiție în viitor, în casă, dar și o măsură de protecție pentru planeta noastră. Înainte de a lua decizia unei achiziții, vă recomandăm să luați legătura cu o echipă de specialiști pentru a face alegerea potrivită în funcție de nevoi, consum, geolocație și acoperișul pe care urmează a fi montat panoul.