Ţi-e teamă că ţi s-ar putea clona cardul la bancomat? Vezi ce trebuie să faci şi de ce trebuie să fii atent la tasta 5
Skimmingul, spun poliţiştii, constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit.
Orice persoană care intenţionează să extragă bani dintr-un astfel de bancomat nu poate bănui escrocheria. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Victima, după ce îşi introduce cardul în bancomat, selectează limba de utilizare, introduce codul de securitate şi optează, apoi, pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice.
Ce se întâmpla între timp? Potrivit adevarul.ro, cu ajutorul computerului, datele privind contul şi codul de securitate ale cardului pot fi copiate şi memorate. Fără să bănuiască ce se întâmplă, „clientul" recuperează cardul şi plecă în căutarea unui alt bancomat. Hoţii pot folosi datele astfel obţinute pentru a „clona" cardurile victimelor.
Acestea au aceleaşi elemente de identificare ca şi cele originale, iar conturile accesate prin cardurile clonate sunt golite de bani.
Pentru a nu fi victimă a infracţiunilor de tip skimming, poliţiştii vă recomandă:
- Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar!
- Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).
- Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales, nu spuneţi nimănui PIN-ul!
- Nu acceptaţi ca cineva să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul!
- Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
- Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus.
- Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.
- Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.
Sursa romaniatv.net