Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„SUSȚINEM EXCELENȚA” - DIALOGURI DESPRE TERAPII ALTERNATIVE: ACUPUNCTURA (FOTO)

Seria dialogurilor organizate de Asociația „Susținem excelența”, condusă de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, a continuat astăzi cu un nou capitol, dialogurile despre terapii alternative, în speță ACUPUNCTURA, întâlnirea dedicată acestui amplu subiect având loc la clinica Apimedica, înființată de dr. Mihaela Orodan.

„SUSȚINEM EXCELENȚA” - DIALOGURI DESPRE TERAPII ALTERNATIVE: ACUPUNCTURA (FOTO)
Comentează 0

„Dialogurile despre excelență continuă. Reiterăm că acestea au avut în atenție domeniile: EDUCAȚIE (pedagogie)/ ÎNVĂȚĂMÂNT (liceal și medical), CULTURĂ (literatură și filosofie), JUSTIȚIE (avocatură), GASTRONOMIE. Domeniul abordat acum este MEDICINA, iar dialogurile de astăzi sunt despre TERAPII ALTERNATIVE: ACUPUNCTURA.

Medic primar, medicina de urgenţă, doctor în științe farmaceutice , MIHAELA ORODAN are competențe în ACUPUNCTURĂ, APIFITOTERAPIE, OZONOTERAPIE. Precizez că dr. MIHAELA ORODAN a efectuat 8 cursuri în aceste domenii în China (4 finanțate de guvernul chinez și 4 în cadrul unor proiecte intercolegiale, dar și în Japonia și ţări europene. A scris și a susţinut prima lucrare de doctorat din România şi printre primele din lume cu privire la cerectarea farmacologică și clinică a extractelor gemoterapice. A lucrat ca medic în cadrul Spitalului Judeţean Clinic de Urgență Arad, iar în paralel, în anii 2003 deschide Centrul de diagnostic și terapie alternativă din Arad, primul cu acest mod de organizare din vestul României și anume ABORDAREA INTEGRATIVĂ A PACIENTULUI, prin colaborarea cu specialiști din alte domenii medicale, cu scopul de a evalua și de a trata pacienții cu un plus de eficiență.

În România anilor '50, unul dintre primele centre din Europa pentru cercetarea și practica acupuncturii în spital a fost deschis la Spitalul Colțea din București de către dr. Bratu Ion, care a devenit binecunoscutul Institut Național de Medicină Complementară și Alternativă «Prof. Dr. Florin Brătilă» din București. Să reținem că în anul 1958, la München, dr.Ion Bratu a primit premiul pentru cea mai bună cercetare în acupunctură experimentală și în același an, la București, Ministerul Sănătății recunoaște acupunctură, ca metodă de tratament oficial în România, datorită rezultatelor și cercetărilor unor somități în acest domeniu: Ion Bratu, N.N.Gheorghiu și Cristea Dragomirescu. De fapt, începând cu anul 1958, au fost ființate în toată țara centre de acupunctură. Unul dintre cei mai importanți cercetători în acupunctură din țara noastră este prof. dr. Constantin Ionescu Târgoviște, în prezent președintele Asociației Medicale din România”, susține prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

Acupunctura: o știință medicală și un concept filosofic

Potrivit medicului Mihaela Orodan, medicina alternativă și inclusiv cea tradiţionala chineză reprezintă domeniu medical, doar conceptele de la care se pornește în abordarea pacientului sunt ușor diferite, în rest urmându-se aceeaşi pași pentru lămurirea diagnosticului astfel încât este nevoie de aceeaşi cunoaştere fiziopatologică pentru o încadrare cât mai corectă. De altfel, în opinia sa, acupunctura este o știință medicală, dar și un concept filosofic.   

„Sinteza celor două modalităţi de gândire (alopat şi alternativ) reprezintă o sarcină necesară pentru complexitatea umană în scopul cunoaşterii mai exacte a funcţionării organismului uman, dar şi a posibilităţilor terapeutice pentru o terapie integrativă în scopul sănătăţii omului.

Medicina tradițională chineză cuprinde  în mod deosebit  acupunctură şi fitoterapia, acupunctura rămânând și astăzi  creația esenţială a civilizației antice chineze. Ea nu este doar o metodă terapeutică, ci este o știință, mai precis un sistem conceptual deosebit de complex și profund elaborat.

În România  primele  cursuri au fost susţinute  prin anii 1970 -1980, care ulterior au fost sistate  fiind reluate,  după anii 1990 în cadrul Centrului de perfecționare postuniversitară București, un număr mare de medici  absolvind aceste cursuri, dar  nu toţi au practicat, sau unii au renunțat din variate motive.

Cursurile de medicină tradițională chineză din cadrul Centrului de perfecționare îți oferă o bază, dar precizez că ulterior este nevoie de alte cursuri care să-ţi ofere o temeinică pregătire în domeniu. Legislația românească prevede clar că acupunctura poate fi practicată doar de medici cu atestat obținut în cadrul Centrului de perfecționare postuniversitară București, cu toate acestea au apărut societăți care oferă  cursuri de acupunctură unde pot participa persoane fără pregătire medicală și care pe baza atestatului obținut în câteva cursuri de weekend pot practica în baza certificatului obținut. Acupunctura este o știință care nu poate fi asimilată în câteva cursuri pentru că există tehnici diferite, necesitând studiu aprofundat și temeinic.

Oricâte particularități de concepție și tehnică ar avea acupunctură, este important a fi integrată cât mai bine în limbajul științific modern, medicul având sarcina de a integra această terapie acolo unde ea necesită această abordare pornind bineînțeles de la datele obținute prin medicina modernă, astfel încât rezultatul final să fie unul cât mai valoros pentru pacient.

Personal am absolvit cursurile de acupunctură în anul 2005, iar apoi am avut posibilitatea să particip la câteva cursuri de perfecționare în China 2002,2004,  2007, 2009, 2011, 2013 care mi-au dezvoltat cunoașterea acestei practici deosebite care şi-a dovedit eficiența de-a lungul a mii de ani. În anul  2020 cu ocazia pandemiei de Covid-19, WFAS (World federation of acupuncture societies) a pus la punct o strategie de tratament preventivă, dar și cu adresabilitate spre formele ușoare şi medii de boală alături de fitoterapie pentru a reduce riscul de evoluție spre forme mai severe sau/și de recuperare mai rapidă după boală.

În China spitalele funcționează în paralel, atât pentru medicina alopată cât și pentru cea tradițională, astfel încât medicul, dar și pacientul, au posibilitatea să aleagă ceea ce este mai util său preferat de către aceştia  dacă statusul sau permite.

Cabinetul Apimedica s-a deschis în anul 2003 și am dezvoltat cu pași mărunți mai multe compartimente de terapie alternativă pe care le-am asimilat  de-a lungul anilor în cadrul multor cursuri efectuate în mare parte în afara țarii.

În cadrul centrului Apimedica se practică:

Acupunctură, fitoterapie, medicină cuantică, hirudoterapie (terapie cu lipitori), apiterapie, nutriție, hidrocolonterapie, ozonoterapie, masaj terapeutic, elongații, servicii pe care am încercat să le integrez alături de terapia alopată a pacientului.

Fiind medic cu specialitatea medicină de urgență am încercat prin prisma specialității mele să văd urgența pacientului, dar să și integrez terapia alternativă alături de celelalte terapii alopate. A practica medicina alternativă înseamnă tot medicină, cu atât mai  mult trebuie să cunoşti mecanismele fiziopatologice pentru a putea face coroboraţii corecte.

Desigur mulţi oameni sunt receptivi la terapiile care îi ajută să-şi rezolve problemele de sănătate, nu neapărat la MTC, încrederea s-a construit pas cu pas și aș putea chiar afirma din om în om; fără îndoială am încercat să studiez mai mult, să am răbdarea necesară să consult și să ascult pacientul pentru că medicina este în primul rând o relație reciprocă medic-pacient, fiecare având  de învățat de la celălalt pentru că au fost și sunt situații de boală care în medicina alopată nu au nici o rezolvare. 

Abordarea complexă atât alopată cât mai ales alternativă şi-a probat în timp eficienta, ceea ce înseamnă o profundă mulţumire sufletescă”, mărturisește dr. Mihaela Orodan.

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite