Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Summitul UE - Liderii europeni au căzut de acord asupra bugetului multianual. "România a obţinut 79,9 miliarde de euro"

Liderii europeni au reuşit, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, să ajungă la un acord privind bugetul multianual şi pachetul de relansare economică post-coronavirus. Noua propunere este, după cum a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European, rezultatul negocierilor colective. Între condiţiile impuse pentru acordarea de granturi şi împrumuturi, respectarea statului de drept.

Summitul UE - Liderii europeni au căzut de acord asupra bugetului multianual.
Comentează 0

UPDATE. Klaus Iohannis: "Este o zi importantă pntru România, am obţinut 79,9 miliarde de euro

"După discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după 4 zile și 4 nopți am obținut pentru România 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface a infrastructura, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. O parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru revigoarere economică", a dclarat Klaus Iohannis la finalul summitului UE.

Această sumă de 80 de miliarde va fi folosită pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice., dar o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică.

”Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie şi în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică. Iată, deci, că până acum ne-am pregătit bine, am obţinut un rezultat frumos. Încă o dată, este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european, şi vom merge mai departe, fiindcă aceşti bani trebuie folosiţi pentru reconstrucţia României”, a conchis Iohannis.

Marţi dimineaţă, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a anunţat pe Twitter: „Acord!".

Şefii de state şi de guverne ale ţărilor membre Uniunii Europene au căzut de acord marţi dimineaţă asupra planului prin care sunt împrumutaţi 750 de miliarde de euro ca răspuns la pandemia care a ucis 135.000 de oameni în Blocul Comunitar şi a afectat economia pe continent, scrie politico.eu.

Fondul de relansare economică a UE, compus din granturi în valoare de 390 de miliarde de euro şi împrumuturi de 360 miliarde de euro, se adaugă bugetului pentru următorii şapte ani, Cadrul Financiar Multianual, de 1.074 de miliarde de euro, pentru care, de asemenea, liderii au ajuns la un acord comun. Astfel, pachetul financiar este de 1.820 de miliarde de euro.

Înţelegerea a fost încheiată marţi, la ora locală 05.30, astfel că acest summit a devenit cel mai îndelungat din istoria UE.

La conferinţa de presă care a urmat, Michel a spus: „Am reuşit! Europa este puternică! Europa este unită".

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus la aceeaşi conferinţă că este „regretabil" că sumele pentru anumite domenii, precum programele de sănătate, au fost reduse în final. Ea a adăugat că, deşi UE este deseori acuzată că acţionează „puţin cam târziu", acest lucru nu poate fi spus acum.

„Am negociat timp de patru zile şi nopţi, peste 90 de ore, dar a meritat", a spus ea.

Summitul a fost prima întâlnire fizică a liderilor UE de la impunerea izolării, în luna martie, şi a avut loc cu măsuri extraordinare de prevenire a răspândirii coronavirusului. Şefii de state şi de guverne au purtat de cele mai multe ori mască, s-au reunit în săli mari, care să permită distanţarea fizică, şi au fost nevoiţi să reducă delegaţiile la doar şase oficiali, de la 19, câţi erau de obicei.

În luna mai, Franţa şi Germania au propus un program de granturi în valoare de 500 de miliarde de euro, pe care Comisia Europeană l-a adoptat şi a adăugat 250 de miliarde de euro. La summitul început vineri, Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca s-au opus alocării acestei sume, preferând suplimentarea împrumuturilor, astfel că negocierile au fost prelungite.

Sursa: romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite