“Soare şi emoţie” la Colegiul Național “Moise Nicoară”
Expoziţia de arte vizuale, ediţia a XXI-a, de la C.N. “Moise Nicoară”Arad, poartă titlul “Soare şi emoţie”, şi se poate vizita în perioada noiembrie 2019. Sunt invitaţi pentru vizionare toţi iubitorii de artă fotografică, dar şi părinţii, bunicii, dascălii, prietenii sau alte rude ai participanţilor. Expoziţia este deschisă lucrărilor din sfera fotografiei, graficii pe calculator.
Fotografie
La secțiunea elevi de liceu, au fotografii în expoziție din Arad : Daria-Iulia Arsin 11C, Ioana-Alexia Ban 10A, Anastasia Bălan 11E, Andreea-Daniela Coroi 9A, Maya Cosma 9A, Elena Dărăban 10F, Patricia-Nicole Gal 12A, Daniela-Andreea Gligor 10D, Gabriela Grada 10F, Larisa-Alexandra Halic 10D, Simona-Alexandra Horhogea 9A, Andreea-Anamaria Lăpădat 10D, Alexandra Mihalache 11D, Anamaria-Izabela Munteanu 11C, Oana-Ştefania-Maria Perijoc 9A, Ion-Radu Preda 10D, Dan-Ioan Sabău 12B, Noemi Szep 11D, David Szep 9F şi Luana Trifon 9E de la C.N. “Moise Nicoară”, apoi Diana Ardelean 11E de la C.N. “Elena Ghiba Birta”, Alexandra Juhasz 11A de la Colegiul “Csiky Gergely”.
Tot la secţiunea elevi de liceu, dar din Timişoara de la C.N. “C.D. Loga”, au expus în expoziție elevele Tania Berbecea 10SN2, Iulia-Alexia Henţ 10MI 1, Anamaria Sârbu 11SS şi Ioana Satmari 9MI.
La secțiunea absolvenţi de liceu participanții sunt: Tia-Florina Alb st II web design UAV şi UVG medicină dentară, Alexandra-Oana Creț st III arhitectură şi urbanism “Ion Mincu” București, Claudiu Chişereu abs CNMN 2019, Ioana Crişan st I Fac. de medicină şi farmacie Victor Babeş , Timişoara, Ioana Puraveț, Arad, Astrid Schriffert, st. III UPTM, Ciprian Ponta st I UPTM, Maria Stoica, studentă III Arte Cluj-Napoca.
Grafică desen
La partea de grafică desen a expus o lucrare în expoziţie Andrei-Ioan Rusu 10C, de la C.N. “Moise Nicoară”.
Împreună cu ei, ca invitaţi, au lucrări expuse în expoziţie Ieromonah Pantelimon Şuşnea de la Mănăstirea Oașa, din județul Alba, şi Claudiu Moţ Arad, absolvent CNMN promoţia 1998.
Tipurile de fotografii, din ediţia curentă, sunt diverse, de la peisaj, macro, portret, conceptuale, macro, fie color, fie alb-negru, imagini care au surprins momente inedite din perioada vacanţei de vară, ale participanţilor.
Elevii voluntari care s-au implicat la implementarea expoziţiei sunt Daria Arsin, Maya Cosma, Simona Horhogea, Daniela Gligor, Larisa Halic, şi clasele 9A, 9F şi 11E de la CNMN.
Câteva impresii :
„Expoziția de Fotografie și Grafică PC „Soare și emoție” reflectă experiența unică de a-ți expune viziunea asupra lumii înconjurătoare prin tema luminii, a renașterii, printr-o celebrare artistică a Simpozionului Național a Colegiului Național “Moise Nicoară”. Astfel, un număr vast de participanți și-au avut lumile interioare înfățișate printr-un catharsis al suprarealismului, dar și a vieții cotidiene, acestea având un element comun: contrastul dintre lumină și întuneric, „evident” și mister, claritate și obscuritate. Prin armonia redată de faună și floră, natură și societate, putem filtra elementele realității prin propriile noastre simțuri, luând naștere „imaginea”.
Din perspectiva observatorului, consider că șansa de a participa la această „competiție” a expunerii conturează un drum nou spre noutate, având în vedere că unul din modalitățile de a ajunge să ne percepem sinele este prin propriile creații, fiind răsplătiți prin darul expunerii. De ce să ne expunem? Ne expunem nu doar pentru a înfățișa lumii arta, ci pentru a deveni arta.”
( Jessica Pîncotan clasa a 9-a F, CNMN )
„ Soare și emoție...aparent, două cuvinte banale, dar cu o semnificație rară, de o extraodinară plasticitate! Consider că acest titlu este în concordanță cu tema proiectului “Expoziție de fotografie și grafică PC-Soare și emoție”, din mai multe motive.
Soarele este un element al naturii, respectiv o stea, iar emoția este un sentiment uman, o trăire sufletească. Între cele două se creează o legătură indestructibilă, legătură care reflectă puterea ce se stabilește între om-natură și forța pe care acestea o au când sunt corelate. Soarele, prin lumina sa, reflectă emoție și, la rândul său, lumina conferă emoție.
Picturile expuse sunt dovezii vii ale amestecului dintre lumină și emoție...astfel, acestea îți transmit, prin intermediul contrastului clar-obscur, diverse sentimente care te duc cu gândul la renaștere, la suprarealism, la romantism și unele chiar la cotidian. Toate au capacitatea de ați imprima în suflet diverse stări afective. Cu timpul, câteva se vor pierde, însă vor rămâne nuanțe din constituția ideii pe care au sugerat-o!
Mie, personal, toate aceste fotografii mi-au transmis emoție, prosperitate, puritate și, prin frumusețea lor, mi-au luminat sufletul de o bucurie extraordinară...de la chipuri angelice, la locuri de vis, la momente cotidiane, dar care te impresionează puternic.
Da, pot să spun că, la vederea acestei expoziții m-am simțit la fel de fericită ca mama, când i-am rostit pentru prima dată numele sau la fel de fericită ca un copil când primește o jucărie!
Putem afirma că, atât participanții cât și observatorii au avut șansa de a se simți cu adevărat fericiți. Și da, fericirea vine din artă, și arta izvorăște din noi înșine. Uimirea este un cuvânt mic, neînsemnat pentru a exprima frumusețea și originalitatea acestor fotografii. Atâtea suflete, atâtea picturi, atâtea sentimente plăcute, atâta libertate...poate dacă arta nu ar exista, oamenii nu ar fi fericiți! Și fericirea e o condiție indispensabilă a vieții !
Deci,arta este o modalitate de a fi împlinit ?
Da...”
( Denisa Ştefea clasa a 9-a F, CNMN)
Fotografiile sunt cele care imortalizează unele dintre cele mai frumoase momente ale vieţii noastre. Fotografiile surprind emoţii, sentimente care rămân ,,îngheţate’’, pe care le privim cu nostalgie, dorindu-ne să ne întoarcem în timp, la acele momente, la acei oameni. Acest sentiment mi l-a adus expoziţia de fotografie organizată în şcoala noastră. Nu pot exprima în cuvinte câtă emoţie mi-au adus fotografiile. Este în esenţa noastră umană să ne bucurăm de fotografii, ele sunt ceea ce rămâne atunci când oamenii se schimbă. Prin această expoziţie, prin culorile fiecărei fotografii, sufletele elevilor care au aruncat câte o privire, au fost învăluite în fericire, culoare, nostalgie, a unor vremuri de mult pierdute. ( Diana Dragoş clasa a 10-a D, CNMN)
Momentul în care vezi că munca și perseverența ta sunt apreciate este unic. O fotografie reprezintă o infinitate de trăiri și sentimente ale artistului, unite prin muncă și aprofundare.
Expoziția de fotografie "Soare și emoție" reușește surprinderea artiștilor cât și a vizitatorilor prin minunatul contrast etnologic și etnografic, prin originalitatea și sinceritatea fotografiilor. Minunatele cadre surprinse atât de elevi cât și de foști elevi sau invitați, demonstrează că, folosindu-se de aparatul de fotografiat, sau chiar de telefon, artistul captează o bucată din sufletul unei persoane, din aerul boem al unui loc.
Fotografia este o artă în adevăratul sens al cuvântului și susținerea de care beneficiază în Colegiul Național "Moise Nicoară" este esențială. Îndrumătorii dedicați joacă un rol important în realizarea acestei minunate expoziții. Astfel, expoziția "Soare și Emoție”, prin implicarea elevilor pasionați de fotografie și a îndrumătorilor dedicați în slujirea acestei arte, ia naștere un minunat prilej de bucurie și delectare vizuală. ( Ion-Radu Preda clasa a 10-a D, CNMN)
În școala noastră, cercul de fotografie, pentru elevi de gimnaziu/liceu, se desfășoară, în general, joia de la orele 15.00. La acest cerc pot participa elevi din școala noastră sau de la alte școli din oraşul nostru sau din alte oraşe.
A. F.