Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ANORA - „Frumușica” timpurilor noastre

ANORA - „Frumușica” timpurilor noastre
Comentează

         Am privit filmul „ANORA” în cadrul “Festivalului filmelor de la Cannes”, proiectat spre sfârșitul acestui an la Cinema Arta Arad cu sprijinul Primăriei Arad și al Centrului Municipal de Cultură Arad. Filmul e descris ca o comedie romantică, fără a indica limita de vârstă pentru vizionare, chiar dacă conține și scene incitante.

          „ANORA”, după părerea mea, e „Frumușica” (Pretty Woman) timpurilor noastre. Istoria începe asemănător. Eroina principală, Anora Mikheeva, cu pseudonimul Ani, e o tânără prostituată care își perfecționează măiestria într-un club de noapte din Brooklyn. Filmul a și început cu scene picante, care îți dau de înțeles că va urma ceva hot. În una din seri Ani îl cunoaște pe Ivan, fiul unui oligarh rus venit în America. Acesta își dorește să se distreze, așa că îi propune Anii să îl însoțească în afara clubului și să îi fie parteneră timp de două săptămâni. El vrea să se distreze, ea să câștige - așa că acceptă propunerea. Ivan aruncă banii în stânga și-n dreapta fără a le ține socoteala și distracția la maxim face parte din graficul zilnic al acestuia.

Scenariul filmului e realist și trezește interes și pe lângă scenele picante vedem și viața fără de griji la care râvnesc mulți. Tinerii îndrăgostiți se căsătoresc la Las Vegas și „relația” lor devine oficială. Până aici pare că avem o idilă dar știrea despre căsătorie ajunge la urechile părinților, iar când la ușa lor vin oamenii lui Zakharov, începe a doua parte a “povestei” care pentru Ani înseamna începutul sfârșitului. Cât nu încearcă ea să își păstreze căsnicia, acțiunile duc spre un alt final. Iar jurământul de dragoste până la moarte se spulberă imediat ce aterizează avionul privat din Rusia.

         În film actorii vorbesc în limba engleză, rusă și armeană iar asta e sarea și piperul necesar. După mine coloana sonoră din film e expresivă, iar momentele hazlii și scenele incitante îl fac să nu fie monoton și te țin cumva în suspans pe tot parcursul proiecției.

     Poate că îmi doream să văd un happy-end, dar finalul filmului e deschis.

     Lungmetrajul ”ANORA” în acest an a câștigat trofeul Palme d’Or și a adunat în palmaresul său încă câteva premii valoroase, precum Premiul Filmului Britanic Independent, pentru cel mai bun film independent străin 2024, Premiul New York Film Critics Circle, pentru cel mai bun scenariu 2024 și Premiul Institutului American de Film, pentru cel mai bun film al anului 2024.

 

         Olga Mațarin

 

P.S.: Voi ce părere aveți despre film? Își merită premiile?

 

Galerie foto (7)


Scrie un comentariu

trimite